Foto: Răzvan NEGRU
Ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici “Sembraz”, anterior I.M.A.I.A. sunt în curs de dispariţie şi de pe harta Sibiului, şi din istorie. Ea va fi înlocuită (conform unei “tradiţii” frecvente la Sibiu în în România) de un complex comercial care va deservi locuitorii cartierului Lazaret.
În total, demolările au “lovit” în opt clădiri din componenţa fostei societăţi, solicitarea de demolare fiind depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului încă din ianuarie.
Conform memoriului realizat şi depus la APM (pe 7 iulie) de către societatea “Goldbach Design and Build”, aici se doreşte a se construi un hypermarket (parter plus un etaj parţial) plus alte construcţii interioare şi exterioare.
Sunt menţionate aici: o terasă închisă şi un container bufet, containere de reciclare a ambalajelor, spaţii tehnice, un post de transformare, un bazin pentru stingerea incendiilor, padocuri pentru cărucioare şi o staţie pentru încărcat maşini electrice.
Foto: Răzvan NEGRU
Referitor la noul hypermarket, Primăria Municipiului Sibiu a emis pe 8 ianuarie două autorizaţii de construcţie. Una era pentru “construirea unui hypermarket cu regim de înălţime p+1 plus alte construcţii anexe interioare şi exterioare”. A doua autorizaţie, emisă în aceeaşi dată, se referă la amenajările exterioare aferente construcţiei: totem publicitar, acces carosabil şi pietonal, trotuare, marcaje, indicatoare rutiere, treceri de pietoni şi spaţii verzi”. Documentaţia de urbanism a fost aprobată în 2023, printr-o hotărâre de Consiliu Local (HCL nr. 357).
Foto: Răzvan NEGRU
Sembraz, o societate cu nouă salariaţi
Conform raportului anual emis de către Sembraz SA pe 24 aprilie 2025, societatea a încheiat anul 2024 cu o pierdere de 488.713 lei, cifra de afacerii fiind de 1.022.710 lei. Cheltuielile de exploatare au fost de 1.539.684 lei, iar la nivelul zilei de 31 decembrie 2024, disponibilităţile din cont erau de 195.196 lei. Numărul de salariaţi la nivelul aceleiaşi zile era de 9 (nouă) dintre care două persoane cu studii superioare. Dintre salariaţi, patru erau muncitori (trei direcţi, unul indirect) iar cinci personal TESA.
În 2024, Sembraz a fost administrată de către un administrator unic, Iulian Sorin Breşug, conducerea executivă fiind efectuată de către Lucian Ioan Muntean.
Capitalul social al Sembraz, subscris şi vărsat la 31 decembrie 2024, era de 1.582.754 lei în 791.337 acţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 2 lei. Acţionarul majoritar era “Transilvania Investments” – 90,968%, restul de 9,032% fiind deţinut de alţi acţionari.
Foto: Răzvan NEGRU
Peste tot, pe terenul fostelor, vechilor fabrici ceausiste se construiesc hipermarketuri sau malluri. Ce politica e asta???