Foto: Razvan Negru
Apa potabilă care curge zilnic la robinetele din Sibiu străbate un drum lung, din inima munților până în casele locuitorilor. În spatele acestui flux aparent simplu se află un sistem complex de captare, tratare și distribuție, în centrul căruia este stația de tratare Dumbrava, una dintre cele mai importante componente ale infrastructurii de apă a orașului.
O scurtă istorie a stației Dumbrava
De-a lungul timpului, sursele de apă ale Sibiului au trecut de la lacuri și fântâni rudimentare la sisteme moderne, care îmbină ingineria și tehnologia. Primele încercări de sistematizare datează din secolul al XIX-lea, dar impulsul major a venit în 1893, când, în urma unei epidemii de holeră, orașul a decis modernizarea infrastructurii de apă. Astfel a fost realizat sistemul de captare din Sadu, una dintre cele mai importante surse și astăzi.
Stația de tratare a fost construită în a doua jumătate a secolului XX, iar din 1998 a intrat în patrimoniul Apă Canal Sibiu S.A. De atunci, a cunoscut mai multe etape de modernizare, fiind astăzi o unitate cu standarde europene.
Investiții majore pentru un sistem sigur
Transformarea infrastructurii de apă nu s-a oprit odată cu integrarea în Apă Canal. În perioada 2005–2010, proiectul ISPA a adus investiții importante în modernizarea stației Dumbrava, în rețelele de aducțiune și în automatizarea procesului de tratare. Valoarea totală a proiectului a depășit 37 de milioane de euro.
„Ne aflăm la stația care asigură cel mai mare aport de apă pentru locuitorii orașului Sibiu și ai comunelor limitrofe. Este o stație care a început activitatea în 1964 cu extinderi succesive până în 1974. Am făcut primele modernizări după ’89, prin fonduri structurale de preaderare, iar lucrările pentru modernizare le-am continuat de atunci pentru a asigura o apă și mai sănătoasă pentru comunitate.” spune Vintilă Crișan, Șef Stație Captare-Tratare, Apă Canal Sibiu.
Ulterior, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, compania a extins și optimizat sistemul de alimentare cu apă și canalizare, investind în echipamente moderne de monitorizare, reabilitarea rezervoarelor și construirea unor noi stații de pompare.
Mai recent, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, au fost demarate proiecte în valoare de peste un miliard de lei, care vizează extinderea rețelelor, reabilitarea unor conducte vechi, precum și eficientizarea procesului de tratare și distribuție.
Cum devine apa potabilă
Apa care ajunge la Sibiu provine în principal din sursele de suprafață precum râul Sadu sau barajul Gura Râului, dar și din surse subterane cum ar fi Lunca Ștezii, Păltiniș în anumite cazuri. Aceasta este transportată prin conducte de aducțiune de mari dimensiuni până la stația de tratare Dumbrava.
Aici, apa trece prin mai multe etape: decantare, filtrare și dezinfecție. Procesul este monitorizat automatizat prin sistemul SCADA, iar probele sunt analizate zilnic în laboratorul propriu al companiei. Calitatea apei este verificată în 14 puncte din oraș, iar parametrii monitorizați, de la turbiditate până la concentrația de clor, sunt menținuți în limitele legale.
„Ca și proces de tratare, în primul rând trebuie să știm exact ce apă primim și cantitatea de apă pe care o primim… În funcție de calitatea apei, administrăm dozele de reactivi necesare pentru un proces eficient prin care reușim să reducem cu 90% turbiditatea apei. După procesele de decantare urmează filtrarea, care asigură o limpezire a apei la o valoare de 0,3 NTU, apropiat de apa distilată. Ultima etapă pentru a avea o apă sigură este dezinfectia cu clor, care este monitorizată permanent pentru ca apa să îndeplinească parametrii de calitate prevăzuți de legislație.” mai spune Vintilă Crișan, Șef Stație Captare-Tratare, Apă Canal Sibiu. Distribuția se face printr-o rețea extinsă de conducte și rezervoare, dimensionate pentru a face față inclusiv vârfurilor de consum.
O nouă direcție: mineralizarea apei
Pe lângă siguranța și calitatea apei, Apă Canal Sibiu pregătește o nouă etapă în evoluția serviciului: mineralizarea apei potabile. În cadrul unui proiect aflat în implementare, stația Dumbrava va fi dotată cu echipamente care vor permite adaosul controlat de minerale în apă, în special în perioadele în care resursele subterane sărace în săruri sunt dominante.
„În prezent realizăm o investiție care va duce la un proces de creștere a mineralizării apei. Apa de la Sibiu este o apă moale, lipsită de minerale, iar lipsa lor este resimțită de corpul uman. Practic o să restabilim aportul de minerale în apă și o să fie o apă mai sănătoasă pentru toți consumatorii.” adaugă Vintilă Crișan, Șef Stație Captare-Tratare, Apă Canal Sibiu.
„Drumul apei” până la robinetele sibienilor nu este doar un traseu tehnic, ci o poveste despre responsabilitate, adaptare și investiții continue. Stația „Dumbrava” rămâne un punct-cheie în acest proces, modernizată constant pentru a oferi servicii esențiale la cele mai înalte standarde. Iar mineralizarea apei, un pas spre viitor, arată că preocuparea pentru calitate nu se oprește la potabilitate, ci țintește și bunăstarea pe termen lung.
Nu era mai usor ca fiecare consumator în funcție de nevoie să-și adauge un pliculeț de minerale in apa consumata ? Apa cu minerale nu este benefica pentru toată lumea, persoanele cu pietre la rinichi, probleme de piele. De asemenea afecteaza electrocasnicele, mașina de spălat vase/rufe, robineti prin depunerea de calcar. Iar la nivel industrial este mai dăunător pentru toate utilajele ce folosesc apa. Costurile de eliminare a mineralelor din apa sunt mult mai mari decât adăugarea lor. Așa că nu este mai simplu, mai ieftin să rămână apa fara adaos de minerale ?