Una dintre noutățile aduse de ediția din acest an a Făgăraș Fest, pe lângă cea legată de stabilirea locului ce va găzdui permanent acest festival al iubitorilor de natură, este impunerea unei taxe de acces pentru spectatori.
Cât costă biletul de acces. Gratuitate pentru locuitorii comunei
Astfel, cei ce doresc să urmărească reprezentațiile artiștilor ce vor evolua pe scena festivalului, să participe la diversele ateliere, întâlniri, prezentări, drumeții de observație sau orice altă activitate inclusă în programul Făgăraș Fest, trebuie să știe că accesul este posibil doar pe bază de bilet, organizatorii punând la dispoziție mai multe categorii de bilete. Un bilet de acces general -adult (pentru toate cele trei zile ale festivalului), costă 145 lei, iar copii trebuie să achite 70 lei. Există și varianta achiziționării unui bilet doar pentru o anumită zi de festival, prețul pentru vineri fiind 80 de lei (40 lei/copil), iar pentru sâmbătă – 90 lei (45 lei/copil). De asemenea, a fost impusă o taxă de 50 lei pentru cei ce vor să vină cu cortul la Făgăraș Fest 2025, în zona de camping special amenajată. Pentru cei ce doresc să participe la cele două tururi ghidate „O plimbare prin istoria, cultura și identitatea satului Sebeșu de Sus” (11 iulie, ora 19, respectiv 13 iulie, ora 10), prețul unui bilet este de 20 lei. (Biletele pot fi achiziționate online, la adresa fagarasfest.ro.)
Nu vor plăti bilet de acces cetățenii din Racovița și Sebeșu de Sus, aceasta fiind o facilitate acordată de organizatori deoarece unitatea administrativ – teritorială comuna Racovița este gazda festivalului.
„Pentru că suntem gazdele acestui eveniment, accesul este gratuit pentru toți locuitorii din Sebeșu de Sus și Racovița, cât și pentru fiii satului care au domiciliul în alte localități. Persoanele de la intrare sunt oameni din comunitate, care vor facilita accesul la festival.
Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm de muzică, natură și comunitate, chiar aici, la noi acasă, în micul nostru colț de Rai!”, transmit reprezentanții Primăriei comunei Racovița.
De asemenea, nici copii sub 7 ani nu au nevoie de bilet de acces, dar trebuie să fie însoțit de un adult. Tot de prezența unui adult, pentru asigurarea accesului la festival, au nevoie și ceilalți minori sub 14 ani, iar cei între 14 și 18 ani pot participa neînsoțiți doar cu acord scris din partea părinților.
„Plățile pentru mâncare și băuturi se fac doar cu cardul de plată Payvent, care poate fi ridicat și încărcat la punctele special amenajate din festival, folosind numerar sau card bancar. Suma rămasă pe card poate fi retrasă pe durata festivalului, iar sumele mici neutilizate pot fi donate pentru proiectele de conservare derulate de Fundația Conservation Carpathia. La târgul de meșteșugari și producători locali se pot face plăți și cu numerar sau card bancar”, transmit organizatorii.
Curse speciale (Avrig – Valea Moașei și retur) pentru spectatori
Pe de altă parte, organizatorii festivalului anunță că, în scopul facilitării accesului persoanelor interesate de participare, precum și în încercarea de a reduce numărul de autovehicule ce vor circula în zonă („Mai puține mașini, mai puțin trafic, mai mult aer curat pentru toți.”), vor pune la dispoziție un microbuz cu 20 de locuri care va face curse pe ruta Gara Avrig – Gara Racovița – Cămin Cultural Racovița – Sebeșu de Sus (magazin La Doi Pași) – Făgăraș Fest (valabil și pentru retur), ce va circula sincronizat cu orarul sosirii/plecării trenurilor spre/dinspre Sibiu și Brașov. Microbuzul va circula vineri, 11 iulie – orele 18 (20), Gara Avrig – 18:10 (20:10), Gara Racovița – 18:20 (20:20), Cămin Cultural Racovița – 18:30 (20:30), Sebeșu de Sus (magazin La doi Pași) – 18:40 (20:40), Făgăraș Fest – TUR; orele 23 (00), Făgăraș Fest – 23:40 (00:40), Gara Avrig – RETUR. Sâmbătă, 12 iulie, microbuzul Făgăraș Fest va pleca din Gara Avrig la orele 10, 13:10, 16:30, 17, 18, 19, 20, cu sosiri în zona festivalului programate la orele 10:40, 13:45, 17, 17:30, 18:35, 19:35, 20:35, plecările pe cursa de retur fiind programate la orele 11, 14, 17, 17:30, 18:35, 19:35, 23, și 00.
„Contribuția recomandată este de 15 lei pe cursă. Toate donațiile vor merge către proiectele de conservare ale Fundației Conservation Carpathia, care organizează acest festival”, se menționează în informarea organizatorilor.
Un festival verde, fără plastic și cu grijă față de natură
Pentru că organizatorii își doresc să ofere un eveniment verde, la Făgăraș Fest se vor folosi doar ambalaje reciclabile, compostabile sau reutilizabile. Produsele comercializate la standurile din zona festivalului provin din surse locale sau realizate în mod sustenabil, iar gunoiul se va colecta selectiv, în containere marcate corespunzător.
„Participanții sunt rugați să aibă un comportament civilizat, să respecte indicațiile organizatorilor și ale voluntarilor și să evite orice acțiuni care pot pune în pericol siguranța celorlalți. Este interzis accesul cu substanțe ilegale, arme, artificii, lampioane, materiale promoționale fără autorizație și echipamente de amplificare (boxe, difuzoare etc.)”, transmit organizatorii.
Sebeșu de Sus – Valea Moașei, „casă” pe termen lung pentru Făgăraș Fest
Făgăraș Fest, festivalul Munților Făgăraș, are, începând de anul acesta, o „casă” pe termen lung, în satul Sebeșu de Sus (zona Valea Moașei), comuna Racovița, județul Sibiu. Ediția a VI-a a festivalului se va desfășura în perioada 11 – 13 iulie.
Făgăraș Fest este un manifest pentru protejarea valorilor naturale și culturale ale Munților Făgăraș, aduce în prim-plan atât natura, cât și comunitățile locale, și continuă să fie o platformă pentru promovarea naturii, ecoturismului, tradițiilor locale, educației pentru natură și a dezvoltării sustenabile a regiunii.
Evenimentul este organizat de Fundația Conservation Carpathia și Primăria comunei Racovița, susținut de Alpha Bank.
Foto: facebook/Făgăraș Fest