ADR Centru a demarat procesul de selecție pentru un administrator de fond care va gestiona un buget public de cel puțin 7,06 milioane de euro, sumă la care se adaugă o contribuție de minimum 10% din partea Administratorului de Fond și a investitorilor privați independenți.
Inițiativa urmează modelul implementat deja de ADR Vest, care a lansat, la începutul anului, un fond similar cu o alocare totală de 26 milioane de euro.
Fondurile de investiții de tip capital de risc joacă un rol esențial în dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial solid. În regiunea Centru, se estimează că aproximativ 40 de startup-uri din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor beneficia de acest tip de sprijin financiar și de mentorat.
Fondul este finanțat din Programul Regiunea Centru 2021-2027, cu un buget public alocat de minimum 7,06 milioane euro.
Prin fond va fi susținută dezvoltarea și ieșirea pe piață a startup-urilor inovative din Regiunea Centru, aflate în stadii incipiente de dezvoltare, utilizând instrumente de finanțare de tip Equity, cu o mult mai mare flexibilitate și capacitate transformativă, special concepute pentru nevoile întreprinderilor inovative.
Fondul de investiții de capital de risc va fi înființat de către administratorul de fond ce va fi selectat în urma derulării procedurii de achiziție publică. Selecția administratorului este internațională, iar procedura a fost publicată atât pe SEAP, cât şi pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).
„Termenul de depunere a ofertelor inițiale este 4 august. Sperăm că până la finalul anului, ținând cont că este o procedură de negociere competitivă, să avem selectat administratul de fond, căruia îi vom pune la dispoziție 7,06 milioane euro, pentru a identifica și a face investiții de tip equity și quasi-equity în start-up-uri inovative aflate în stadiul incipient de dezvoltare – zona early stage – cea mai riscantă și cea mai puțin interesantă pentru investitorii privați”, a declarat Ioan Levițchi, director politici regionale, ADR Centru.
Acesta a mai vorbit și despre obiectivele vizate prin înființarea fondului de investiții regional. „Vrem să ținem startup-urile la noi în regiune, măcar o perioadă, ca să nu să migreze la București, Timișoara, Cluj sau în afară, pentru a-și găsi finanțare. De asemenea, vrem să creăm oportunități de finanțare pentru investitorii privați care vin mai târziu în zona de seed, pentru a le lua, a le crește și a le lansa mai departe. Ne așteptăm, spre exemplu, ca viitorul administrator de fond de investiții pe care îl vom selecta să colaboreze în recrutarea în identificarea startup-urilor și cu incubatoarele de afaceri”, mai arată Ioan Levițchi, director politici regionale, ADR Centru.
Instrumentul de politică vizat în Regiunea Centru: Programul Regiunea Centru 2021–2027 – Prioritatea 1: „O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă”, cu accent pe dezvoltarea și ieșirea pe piață a start-up-urilor inovative din Regiunea Centru.