În ciuda a ceea ce vedem pe stradă, există totuşi reguli pentru trotinete şi trotinetişti. Numai că sunt ignorate

Oricât şi oricum ne-am face că plouă şi oricât am găsi scuze pentru situaţie, trotinetele sunt de mult o problemă, atât pentru circulaţia pe carosabil, cât şi pentru cea de pe trotuar. Mai ales când sunt folosite de persoane care ori nu sunt conştiente de faptul că se află în zone publice, ori nu au (încă) discernământ, ori nu le pasă că în trafic mai sunt şi alţii decât ei. Trotinetele, mai ales cele în regim self-service, sunt fruntaşe, prin utilizatorii lor, la orice afectează traficul rutier sau pietonal. Poţi merge pe contrasens, pe trotuar, poţi merge în cârd, poţi băga viteză pe trotuar şi mai ales le poţi abandona oriunde ai chef. Peste acestea se pare că ridicarea trotinetelor de la locul staţionării este deseori mai mare de o oră-două, ajungându-se chiar la zile întregi când vezi aceeaşi trotinetă “verde” abandonată pe un trotuar.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nimeni nu se îndoieşte de faptul că sunt utile, la modă, comode, fiabile, ieftine şi ideale pentru a te descurca în traficul nebun din mediul urban. La fel, se ştie că sunt agreate şi promovate şi din cauza politicilor “verzi” extrem de la profitabile şi la modă în spaţiul european.

Numai că, tot la fel, există o legislaţie clară, naţională şi locală, cu privire la trotinetele electrice. Acesta este şi demersul nostru aici. De a arăta cum să circuli şi cum să te foloseşti de trotineta aceea, aşa cum este normal.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ce e o trotinetă, conform legislaţiei

Normal că toată lumea ştie ce e o trotinetă, chiar şi electrică. Însă puţină lume ştie că există şi o definiţie oficială, dincolo de DEX-uri sau alte dicţionare. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 13 din 4 februarie 2020 “pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, o trotinetă este “vehiculul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric…”. Nu ştiaţi asta nu? Nici eu. O fi cumva de râs, dar fără definiţia aceasta trotineta nu ar fi încadrabilă juridic şi nu s-ar putea verifica sau constata eventualele nereguli în privinţa ei.

Reguli de mers cu trotineta, “faza naţională”

Dincolo de aspectul oarecum comic al lui “ce e aia o trotinetă”, OUG 13/2020 stabileşte clar cum şi pe unde se circulă cu ea.

De exemplu, te dai cu trotineta pe carosabil doar dacă există pistă de biciclete sau, în lipsa ei, doar pe porţiunile de drum unde viteza maximă este de 50 km/oră. Ca să conduci o trotinetă pe drumurile publice trebuie să ai cel puţin 14 ani şi să porţi cască de protecţie dacă eşti sub 16 ani. Aţi văzut aşa ceva? Şi noi, dar mai mult invers.

La fel, chiar dacă la Sibiu a devenit o modă ca minorii să se dea nestingheriţi pe trotuare sau chiar pe bulevarde circulate câte doi pe o trotinetă, acest lucru e clar interzis.

Un alt document oficial, Hotărârea de Guvern nr. 1075/2021, revine cu precizări speciale pentru “userii” de trotinete. Astfel, se prevede că acestea se conduc “numai în aliniament pe drumurile publice”, iar schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea. De reţinut aceasta când veţi vedea 2-3 puberi dându-se pe contrasens şi urlând porcării la maşini. O altă regulă care nu contează dar există ca regulă, este cea care stabileşte că trotinetiştii, dacă sunt mai mulţi, trebuie să circule pe un singur rând. Aceeaşi HG spune că E INTERZIS să te dai cu trotineta electrică PE TROTUARE, chiar dacă e sonor corul acela de contestatari interesaţi sau de simpli indiferenţi care spun că nu asta e problema. La fel, trotinetiştii sunt obligaţi să traverseze drumurile publice pe trecerile de pietoni sau să nu facă “figuri” de tipul mers pe o roată ori sărituri de-aiurea (în document se spune pe un ton mai serios, că e interzis “să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul”.

Regulamentul local al trotinetelor şi cum să încalci fiecare paragraf al lui

Hotărârea de Consiliu Local Nr. 229/2021 este importantă (deşi nu dă impresia că interesează) prin faptul că prin ea s-a aprobat “Regulamentului privind condițiile de utilizare pe domeniul public al Municipiului Sibiu, a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service”.

În general, multe prevederi sunt aceleaşi cu cele din legislaţia naţională, însă aici sunt unele aspecte mai pe înţeles. De exemplu se prevede că trotinetiştii “vor circula în locurile permise fără îngreunarea circulaţiei celorlalţi participanţi la trafic, cu o viteză adaptată pentru desfăşurarea în siguranţă a circulaţiei”. De aceea nu se plânge nimeni de ei. Sau?

Tot de aici aflii lucruri la fel de interesante, mai ales că ceea ce e în teren este, în majoritatea cazurilor, fix invers decât prevede legea. De exemplu, dacă e interzisă staţionarea trotinetelor pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 m, în zona staţiilor de autobuz şi la 25 m înainte şi după staţie, sprijinite de clădiri, garduri sau poduri, în parcări sau în zonele trecerilor de pietoni şi 25 m înainte şi după ele, vei vedea că majoritatea prevederilor acestea sunt încălcate.

La fel, e interzis – chiar dacă vedem toată ziua aşa ceva – să îţi abandonezi trotineta pe spaţiile verzi, în zona acceselor auto şi pietonale, pe şantierele de pe domeniul public, pe scări sau pasaje pietonale sau pe malurile râurilor sau lacurilor.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

Ce nu voiaţi să ştiţi: că primăria poate să vadă unde aţi mers

Avem în regulament şi o decizie pe care mulţi ar acuza-o de Big Brother, dar este în fapt utilă pentru a depista nereguli, plus că, odată ce accepţi să foloseşti trotineta accepţi şi consecinţele ce decurg din asta.

Aflăm astfel că operatorul trotinetelor este obligat să asigure accesul permanent al administraţiei publice locale şi al Poliţiei Municipiului Sibiu la datele în timp real privind numărul de trotinete electrice aflate în circulaţie pe domeniul public, numărul trotinetelor electrice implicate în evenimente de trafic, numărul utilizatorilor pe zi, săptămână, lună şi an, itinerariile parcurse şi istoricul de circulaţie al flotei

Poliţia Locală poate ridica trotinetele

Un detaliu interesant este că operatorul este OBLIGAT să ridice trotinetele staţionate în locurile unde staţionarea e interzisă în termen de două ore în afara zonei Centrului Istoric şi în maximum 60 de minute în zona Centrului Istoric.

În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primărie şi duse pe Preot Bacca, la Depozitul de ridicări Auto situat pe str. Preot Bacca, Tariful de ridicare este de 100 lei, cel de transport tot 100 la care se adaugă tariful de depozitare de 25 lei/zi.

După cum se vede, în ciuda a ceea ce vedem pe stradă, avem totuşi reguli pentru trotinete şi trotinetişti. Numai că nu sunt nici aplicate de cei din trafic, nici taxate prea des de cei care supraveghează traficul. Altfel nu am avea material încăt s-ar putea face oricând un album ilustrat cu mostre de încălcare a fiecărei prevederi legale menţionate aici.

03 iulie 2025 la 17:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 28 minute
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
acum 10 ore
Drumuri și Poduri Sibiu a mai trecut prin astfel de situații. „Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm: Situația la nivel județean și național o cere”
Bugetul redus cu 30% și constrângerile impuse prin decizii guvernamentale influențează activitatea companiei Drumuri și Poduri Sibiu. „Am...
Actualitate
10 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
Turul Ciclist al Sibiului: Restricții pe Transfăgărășan de Ziua Americii. Între ce ore nu se poate circula între Cârțișoara și Bâlea Lac
Turul Ciclist Sibiului (3-6 iulie), cea mai titrată competiție de ciclism din România și una dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Canadianul Riley Pikrell (Israel – Premier Tech) câștigă prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului 2025. El va purta tricoul galben pe Transfăgărășan
Riley Pikrell de la pro-continentala Istael - Premier Tech a trecut primul linia de sosire, joi seara, în...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 12 ore
Ce facem în weekend: petrecem în muzeu, mergem în drumeții, la teatru sau la concert
Weekend-ul care se apropie este plin de evenimente, la care sibienii pot participa, mai ales că vremea este...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Copac prăbușit peste o mașină la Hula Bradului. Intervin pompierii
Pompierii sibieni au intervenit joi cu o autospecială de stingere pentru degajarea unui copac căzut peste un autoturism...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Accident între Sibiu și Boița: un bărbat a fost rănit
Un accident rutier s-a produs joi, pe Autostrada A1, pe sensul de mers Sibiu – Boița. „Un bărbat în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 ore
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 ore
Angajaţii ANAF ameninţă cu greva pentru că li s-a diminuat sporul de condiţii vătămătoare
Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, a anunţat că, în cazul în care Guvernul va diminua sporuld econdiţii...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 ore
Şcoala 23 din Ţiglari intră în renovare
Primăria Municipiului Sibiu a anunţat că va continua intervențiile în clădirile unităților de învățământ "pentru eficientizarea energetică, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 08.07.2025 NEMSA, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 17 ore
Sibiul are o nouă frecvență radio. Sweet FM vine acasă
Piața media locală din Sibiu se îmbogățește cu un nou jucător important. Trustul de Presă Eveniment anunță extinderea...
Actualitate
1 min de citit