Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în vârstă de 40 de ani și aflat la ultimul său sezon ca profesionist, Froome este, fără doar și poate, cel mai important rutier prezent la toate cele 14 ediții de până acum ale Turului. Sportivul echipei pro-continentale Israel – Premier Tech este de patru ori câștigător al Turului Franței (2013, 2015, 2016 și 2017). El a câștigat, de asemenea, Turul Italiei (2018) și de două ori Turul Spaniei (2011, 2017). Britanicul a primit „Premiul Vélo d’Or” în ciclism de trei ori (2013, 2015 și 2017), iar în 2017 a fost numit sportivul anului de jurnaliștii de sport britanici.
Israel – Premier Tech este una dintre cele trei echipe pro-continentale prezente la startul ediției a XV-a, iar americanul Matthew Riccitello (23 ani) este unul dintre favoriții la câștigarea Turului Ciclist al Sibiului. De urmărit este și canadianul Riley Pickrell (24 de ani) care, la ediția de anul trecut, a obținut prima sa victorie de etapă la profesioniști.
Neamțul Florian Lipowitz nu își va putea apăra titlul cucerit anul trecut, Bora – hansgrohe luând decizia de a participa la această ediție cu echipa de dezvoltare. Nici câștigătorul din 2023 al Turului, britanicul Mark Donovan, care a participat și la ediția de anul trecut, nu se află pe lista de start. Echipa sa, Q36.5 Pro Cycling Team (pro-continentală), mizează anul acesta pe ibericul de 36 de ani David De La Cruz, pentru clasamentul general. Cea de-a treia echipă UCI ProTeam prezentă la Sibiu, Unibet Tietema Rockets, l-a inclus în lot pe Lukas Kubis, campionul național al Slovaciei.
Printre cei asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția este și Alessandro Borgo de la continentala Bahrain Victorious Development Team. Borgo este campion național U23 al Italiei. O altă echipă continentală, Illes Balears Arabay Cycling, l-a inclus în lotul pentru Turul Ciclist al Sibiului 2025 pe Sebastian Mora Verdi, dublu campion mondial la velodrom.
Bike Aid îl are în componență pe Anton Schiffer, medaliat cu bronz, weekendul trecut, la Campionatele Naționale ale Germaniei, iar Team United Shipping vine la Sibiu cu Janos Pelikan – triplu campion național al Ungariei, în 2016, 2017 și anul acesta, fost component al echipei Androni Giocattoli – Sidermec – și Veljko Stojnic, devenit luna trecută campion național al Serbiei, noua senzație a echipei maghiare.
Sibianul Iustin Văidian, în echipa continentală MENtoRISE
Acum în vârstă de 24 de ani, sibianul Iustin Văidian este la a șasea participare consecutivă la Turul de-acasă. Primele două au fost cu echipa națională a României, iar următoarele trei, pentru echipa continentală românească MENtoRISE, pentru care va concura și anul acesta.
Alături de Văidian, la Sibiu vor concura, pentru MENtoRISE, Gerhard Cristin Moldansky și Cătălin Buta, campionul respectiv vicecampionul național pe șosea, de la Loamneș (Sibiu), din urmă cu 10 zile.
MENtoRISE Teem CCN este una dintre cele două echipe continentale românești care vin, anul acesta, la Turul Ciclist al Sibiului, cealaltă fiind Monzon-Incolor-Gub.
Medaliatul cu bronz la Campionatele Naționale de la Ocna Sibiului și Loamneș, Cătălin Luca Câmpean, participă și el la Turul Ciclist al Sibiului, cu Team United Shipping (Ungaria).
Singura echipă națională prezentă la start anul acesta este cea a României, după ce Mexicul a anunțat că nu mai ajunge la Sibiu, din cauza unor probleme de logistică. Tricolorii noștri mizează pe Emil Dima, proaspăt campion național la contratimp individual, la Loamneș, cel mai bun rutier român în 2021 și 2022 în Turul Ciclist al Sibiului. Din lotul național face parte și Andrei Cărbunarea, cel mai bun român la ediția de anul trecut, care cu siguranță va face tot posibilul pentru a-și păstra tricoul roșu.
Ovidiu Dorcu, medaliat cu bronz la contratimp individual la Campionatele Naționale, va pedala și el din nou în județul Sibiu, în tricoul celor de la Monzon-Incolor-Gub.
La Sibiu ajunge și un alt campion român, Mihnea Harasim, clasat anul acesta pe locul al cincilea la Campionatele Naționale de șosea, el făcând parte din echipa continentală Team Skyline din Statele Unite ale Americii.
În schimb, Eduard Grosu, o prezență obișnuită la Turul Ciclist al Sibiului, nu va fi prezent la start anul acesta, pentru că echipa sa, Team Delko Marseille Provence, nu se află printre cele 24 de participante.
Echipele participante
Israel – Premier Tech (Israel) – pro-continentală;
Unibet Tietema Rockets (Franța) – pro-continentală;
Q36.5 Pro Cycling Team (Elveția) – pro-continentală;
Red Bull Bora – hansgrohe Rookies (Germania) – continentală;
Bahrain Victorious Development Team (Bahrain) – continentală;
XDS Astana Qazaqstan Development Team (Kazahstan) – continentală;
Monzon-Incolor-Gub (România) – continentală;
MENtoRISE Teem CCN (România) – continentală;
Parkhotel Valkenburg (Țările de Jos) – continentală;
Victoria Sports Pro Cycling (Filipine) – continentală;
Illes Balears Arabay Cycling (Spania) – continentală;
MYVELO Pro Cycling Team (Germania) – continentală;
Bike Aid (Germania) – continentală;
Karcag Cycling EPKAR Team (Ungaria) – continentală;
Petrolike (Mexic) – continentală;
Benotti Berthold (Germania) – continentală;
Universe Cycling Team (Țările de Jos) – continentală;
Beltrami TSA Tre Colli (Italia) – continentală;
Team United Shipping (Ungaria) – continentală;
BEAT Cycling Club (Țările de Jos) – continentală;
REMBE rad-net (Germania) – continentală;
Team Storck – Metropol Cycling (Germania) – continentală;
Team Skyline (SUA) – continentală;
Echipa națională a României.
Un Tur de aproape 600 de kilometri
După prezentarea oficială a rutierilor prezenți la start, anul acesta, prezentare care va avea loc miercuri seara, pe 2 iulie, de la ora 20:30, în Piața Mare, a doua zi se dă startul în prima etapă a ediție, de 215,3 km, pe traseul Sibiu – Șura Mică – Țapu – Blaj – Târnăveni – Mediaș – Bârghiș – Sibiu. Rutierii vor ajunge și în județele vecine Alba și Mureș, etapa propunând rutierilor patru cățărări de tip C, la Hașag, Băgaciu, Blăjel și Petrișor, dar și trei sprinturi, la Lunca, Jidvei și Seuca.
Vineri, 4 iulie, are loc etapa regină a ediției, pe traseul Sibiu – Bârghiș – Biertan – Sighișoara – Agnita – Nou Român – Cârțișoara, pentru ca finișul să fie la Bâlea Lac, pe Transfăgărășan, după obișnuita cățărare de categorie specială (23,6 km). Înaintea acesteia, mai sunt programate două cățărări de categorie C (Pelișor și Vărd), precum și sprinturile de la Biertan, Sighișoara și Cârțișoara. Etapa a II-a măsoară 203,5 km.
Etapa a III-a este ceva mai scurtă decât precedentele două, măsurând 164,8 km, pe traseul Sibiu – Șura Mică – Țapu – Blaj – Păuca – Mândra – Cristian – Rășinari – Păltiniș, linia de finiș fiind de data aceasta la Arena Platoș. Desfășurată sâmbătă, 5 iulie, etape le rezervă rutierilor trei cățărări de categorie C (Alămor, Cergăul Mare și Hașag) înaintea celei de categorie A de la Păltiniș, plus sprinturile de la Șura Mică, Lunca și Rășinari.
În ultima zi, duminică, 6 iulie, rutierii vor mai avea de parcurs doar contratimpul individual din centrul istoric al Sibiului, de 3,3 kilometri, dar pe patru tipuri de suprafață: asfalt, piatră cubică, piatră de râu şi pavaj. Desfășurat altădată la începutul Turului Ciclist al Sibiului, contratimpul individual din centrul istoric poate oferi mari surprize în ierarhia finală.
Festivitatea de premiere va ave loc în seara aceleiași zile, la ora 20:30, în Piața Mare.
Tricourile distinctive
Patru dintre tricourile care vor fi acordate la finalul fiecărei etape în Turul Ciclist al Sibiului vor fi purtate în cursă. Este vorba despre tricoul galben, al celui mai bun rutier în clasamentul general, alb – pentru cel mai bun cățărător, alb cu buline albastre – pentru cel mai bun tânăr sub 23 de ani – și roșu, acordat celui mai bun rutier român.
Acestora li se vor alătura alte patru tricouri-trofeu, acordate tot la ceremoniile de premiere de după fiecare finiș, dar care nu vor fi purtate în cursă: tricoul albastru – cel mai bun în clasamentul pe puncte; portocaliu – cel mai bun în clasamentul combinat (timp, puncte și cățărări); verde – cel mai bun sprinter – și gri, pentru cea mai bună echipă. Tricoul gri va fi acordat doar în ultima zi.
În ultima zi, vor fi acordate două tricouri roșii, unul pentru cel mai bun român al etapei, iar al doilea pentru cel mai bun în clasamentul general al românilor. Trebuie ținut cont de faptul că tricoul roșu se acordă la finalul etapelor celui mai bun român din etapă, iar a doua zi va fi purtat de cel mai bun rutier român din clasamentul general.
Câștigătorii de etape vor primi și ei un tricou special, acordat de sponsorii fiecărei etape.
Victor de la Parte, ”Ambasador al Turului Ciclist al Sibiului”
Câștigătorul celei de-a doua ediții a Turului Ciclist al Sibiului, ibericul Victor de la Parte, s-a retras din activitate în luna martie, la vârsta de 39 de ani, El va primi din partea organizatorilor titlul de ”Ambasador al Turului Ciclist al Sibiului” în cadrul festivității de prezentare a echipelor, de miercuri seara, din Piața Mare, pentru promovarea constantă a Sibiului și a României și pentru rezultatele foarte bune obținute în Turul Ciclist al Sibiului.
Turul Ciclist al Sibiului va putea fi urmărit live pe Digi Sport, pagina de Facebook Turul Ciclist Al Sibiului și site-ul competiției: ciclism.sibiu.ro.
Turul Ciclist al Sibiului este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, sub egida Federației Române de Ciclism și a Uniunii Cicliste Internaționale. Competiția este co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Sport. Încă de la prima ediție, care a avut loc în iulie 2011, Turul Sibiului s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă din România și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale, Continentale, Pro-Continentale și, în premieră pentru țara noastră, de World Tour.