Metodele de înșelăciune se diversifică de la o zi la alta, așa că autoritățile le combat prin metode ingenioase.
Ministerul Afacerilor Interne lansează un nou apel, mai ales pentru persoanele în vârstă, pentru bunicii care sunt vulnerabili în fața unor încercări de înșelăciune. De multe ori aceștia cad pradă celor care doresc să-i păcălească pentru a obține bani.
Una dintre metodele escrocilor este metoda telefonului care vine „din partea nepoților”, pentru care ei ar face orice. De aceea reprezentanții Ministerului de Interne le cer vârstnicilor să fie atenți la aceste apeluri și să le pună celor cu care vorbesc întrebări legate de viața personală a nepoților, întrebări la care doar ei au răspunsul corect.
„Bunicii noștri au nevoie de noi!
“Bunico, dacă te sună cineva și zice că-s eu și c-am pățit ceva… întreabă-l ce fel de ciorbă nu-mi plăcea când eram mic.”
“Bunicule, dacă primești un telefon în miez de noapte, întreabă-l care a fost primul geam pe care l-am spart cu mingea.”
Bunicii noștri ne cunosc dinainte să știm să mergem. De cele mai multe ori ne zâmbesc și spun că „se descurcă”. Dar, adevărul este că mulți dintre ei sunt vulnerabili, mai ales în fața celor care știu să joace bine, la telefon, rolul „nepotului/ nepoatei”.
Și totuși, știi ce nu poate imita nimeni?
Un telefon dat „doar să vezi ce mai fac”.
O îmbrățișare adevărată.
O vorbă spusă cu drag: „Să nu crezi tot ce auzi la telefon! Mai bine închide și sună- mă tu.”
Vara aceasta, mergi pe la bunici. Nu doar pentru plăcintă și limonadă rece la umbra nucului, ci și pentru că ei încă mai cred că: orice telefon de la un „nepot” e real, toți domnii în costum sunt de la „primărie” și că oamenii încă mai bat la ușă „pentru că nu au cui să-i dea de pomană.”
Siguranța începe cu cei pe care-i iubim”, au transmis reprezentanții Ministerul Afacerilor Interne, România, pe pagina de socializare a instituției.
Sursa foto: facebook Ministerul Afacerilor Interne, România