Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot mai apăsătoare, cu care se confruntă autoritățile. Dar ce se întâmplă când principalul factor care determină „domesticirea” urșilor este chiar omul care îi hrănește atunci când îi întâlnește pe marginea drumului?
Potrivit datelor oferite de Jandarmeria Sibiu, în ultimii cinci ani, mai exact în perioada 01.01.2020–25.06.2025, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente scrise și 10 amenzi, persoanelor care au hrănit animale sălbatice.
Zonele în care au fost aplicate cele mai multe sancțiuni contravenționale se află pe Drumul Național 7C, Transfăgărășan, pe porțiunea situată între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac.
Autoritățile spun că sunt pregătite să intervină pentru a păstra un climat de siguranță: „Pentru asigurarea intervenției și protecției comunității, în cazul sesizărilor privind apariția animalelor sălbatice, la nivelul IJJ Sibiu sunt dispuse măsurile necesare, respectiv adaptarea dispozitivului de ordine publică și asigurarea colaborării cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.”
Ce să nu facem când ne întâlnim cu ursul
Acest subiect dă mari bătăi de cap autorităților. Discuțiile sunt subiective. Majoritatea turiștilor nu sunt conștienți de consecințele hrănirii urșilor. Ce nu trebuie să facem atunci când ne întâlnim cu el?
Radu Zaharie, ghid în cadrul Anii Drumeției, ne-a explicat că în nici un caz nu trebuie să urlăm, să aruncăm cu petarde sau să producem alte zgomote pentru căs-ar putea să-l speriem, iar reacția animalului poate fi imprevizibilă.
Recomandarea ghidului este să ne păstrăm calmul, să nu privim animalul în ochi și să ne îndepărtăm cu fața încet de el. Eventual îi lăsăm în cale ceva de mâncare:
„Trebuie să rămâi liniștit, cu fața către animal. În cazul în care acesta nu se retrage de la sine, te retragi tu fără agitație. Îi poti lăsa în drum un fruct, un sendviș sau orice obiect care i-ar putea trezi interesul (o haină sau chiar rucsacul). Există trei lucruri esențiale: ne îndepărtăm cu fața către el, fără zgomote puternice și fără mișcări bruște”.