Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg, a lucrat inițial în logistică și consultanță de afaceri, înainte de a-și muta atenția spre mediul artistic și cultural din Europa de Est, și în special spre România.
De-a lungul timpului, s-a implicat în lumea artei, organizând expoziții și construind o colecție semnificativă care include lucrări semnate de Rembrandt, Picasso, Chagall, dar și mulți artiști în vogă din Europa Centrală și de Est. De asemenea, Thomas Emmerling este fondatorul Kunsthaus 7B, care este o galerie situată în Cisnădioara, cunoscută pentru promovarea artei contemporane și a dialogului intercultural. Emmerling a fost deosebit de activ în prezentarea artei angajate politic și social, colaborând adesea cu artista româncă Oana Ionel până la moartea acesteia în 2023. Aici a expus și mai expune sculptorița Gabriela von Habsburg, care combină moștenirea sa aristocratică cu o carieră artistică și diplomatică îndrăzneață și modernă.
Recent, Emmerling a făcut furori pe facebook unde anunța un furt major de artă din galeria sa. ”Pe 28 iunie 2025, opere de artă în valoare de 2,8 milioane de euro – inclusiv piese de Rembrandt și Picasso – au fost furate din galerie”, mai precis din spațiul lui rezidențial din Cisnădioara. Incidentul este investigat ca fiind unul dintre cele mai mari furturi de artă din istoria României. Colecționarul susține public că a descoperit un grup infracțional care a intrat în vechea casă preoțească din Cisnădioara, unde fusese depozitată „colecția Emmerling”. Colecționarul susține că infractorii „au schimbat dulapurile și l-au presat să plătească 12.500 de euro în numerar pentru a-i permite accesul”. La o succintă evaluare colecționarul susține că i-au fost furate „330 de gravuri pe cupru de Rembrandt van Rijn, cea mai mare colecție de lucrări Rembrandt din România, precum și lucrări de Pablo Picasso, Henri Toulouse Lautrec, Marc Chagall, Gabriela von Habsburg, Nicolae Tonitza, Mircea Cantor și Oana Ionel, precum și sculpturi și picturi ale altor artiști contemporani pe care Emmerling și Kunsthaus 7B îi promovează”.
În declarația publică dar și în depoziția făcută organelor de cercetare, care investighează cazul, colecționarul de artă și omul de afaceri german a menționeză că paguba este estimată la 2,8 milioane de euro. Thomas Emmerling a oferit date și despre cercul prezumtivilor infractori și raza lor de acțiune, persoane care urmează sa să fie audiați.
„La nivelul Poliției Orașului Cisnădie sunt efectuate cercetări în urma unei sesizări depuse la data de 30.06.2025, privind săvârșirea infracțiunii de lovire.
În cursul acestei zile (n.n. marți), polițiștii vor verifica aspectele sesizate de către reclamant, inclusiv în ceea ce primește situația bunurilor despre care acesta susține ca nu mai poate dispune, urmând ca în funcție de rezultat să fie dispuse măsurile legale în consecință” a transmis, marți, comisar-șef, Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.