Programul Rabla Auto 2025 pentru autoturisme debutează cu întârziere, pe 4 iunie, cu sesiunea dedicată unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor publice. Persoanele fizice vor putea aplica pentru achiziționarea unei mașini prin acest program din 19 iunie.
Programul Rabla Auto 2025 demarează cu întârziere față de anii precedenți, iar autoritățile au anunțat o serie de reguli noi pentru cei care vor depune dosarele pentru a primi finanțare de la stat pentru achiziționarea unei mașini noi.
Prima sesiune a Programului Rabla Auto 2025 debutează miercuri, 4 iunie, la ora 10:00, fiind destinată unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri) și instituțiilor publice. Sesiunea destinată persoanelor fizice este accesibilă de pe 19 iunie, tot începând cu ora 10:00, ambele rămânând deschise până pe 27 noiembrie sau până la epuizarea bugetului alocat.
Sume între 10.000 și 120.000 de lei
Valorile ecotichetelor acordate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul programului Rabla 2025 pentru vehicule sunt următoarele: 37.000 lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 15.000 lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică; 12.000 lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 10.000 lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă; 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.
Pentru UAT-uri și instituțiile publice, sumele alocate de stat, anul acesta, sunt de 30 milioane lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sistem de propulsie hibrid și 120 milioane lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau pur electric.
În cazul UAT-urilor, nu există obligația de a casa unul sau mai multe autovehicule vechi, ca în cazul persoanelor fizice.
Pentru persoanele fizice, au fost alocați 210 milioane lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor și autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid și 400 milioane lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice și autovehiculelor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
Fără mașini pe motorină
Cea mai importantă schimbare a Programului Rabla Auto 2025, față de anii precedenți, este aceea că ecotichetele nu vor mai putea fi folosite pentru achiziționarea vehiculelor diesel, mașinile pe motorină fiind scoase din schema de finanțare. Administrația Fondului pentru Mediu justifică luarea acestei măsuri pentru că se dorește încurajarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul.
O altă noutate este modificarea procedurii de înscriere, în sensul că înscrierile nu vor mai fi făcute de dealer-ii auto, ca în anii precedenți. Cei interesați să primească ecotichetele trebuie să se înscrie direct pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu.
Foto: Răzvan NEGRU