Muzeul ASTRA și Casa Artelor găzduiesc, vineri, 23 mai și sâmbătă, 24 mai, workshop-uri de dansuri tradiționale românești și ceangăiești și un seminar dedicat practicării și transmiterii dansului în comunități patrimoniale.
La aceste evenimente participă drd. Ciprian Anghel Ștefan, director general, Muzeul ASTRA Sibiu, dr. Silvestru Petac, etnocoreolog, János Kovács, coregraf și Kádár Elemér, coregraf și instructor de dansuri tradiționale, Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova. Ele pun în valoare tematica proiectului și importanța sa la transmiterea patrimoniului cultural în zilele noastre.
Care este programul evenimentelor
Evenimentul „Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare” debutează vineri, 23 mai, și se va desfășura între orele 16.00 – 19.00, la Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Atelier (S2), Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Între orele 16.00 – 17.00, va evolua Ansamblul Dor de dans, Livezi, județul Harghita, coordonator: Marina Bucur, cu o suită de dansuri: Baraboiul, Șapte pași, Cea de doi, Munteneasca, Mărunțica, Corobeasca și Sârba, acompaniament cu vioară și tobă țărănească. Între orele 17.30 – 19.00, se va desfășura Workshop-ul de dans, coordonat de dr. Silvestru Petac, etnocoreolog, muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca și cadru didactic asociat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu acompaniament cu instrumente muzicale tradiționale.
Sâmbătă, 24 mai, evenimentele vor avea loc între orele 10.00 – 13.00, la Casa Artelor, din Piața Mică 21. Între orelel 10.00 – 10.30, în fața celor prezenți va eveolua Formația de Tineret Ceangăiesc, Pustiana, Frumoasa, Cleja, Ciucani, județul Bacău, instructori: Katona Eduárd, Bagi Bálint și Szilágyi Dániel, cu o suită de cântece și dansuri ceangăiești. Între orelel 11.00 – 12.00, se ve desfășura Workshop-ul de dans, János Kovács, coregraf, cu acompaniament cu instrumente muzicale tradiționale, urmând ca între orele 12.00 – 13.00 să aibă loc Seminarul „Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale”.
Accesul la workshop-urile de dans și Seminarul „Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale” este gratuit. Mai multe detalii despre proiect pe https://www.dancingaslivingheritage.eu
Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA