Care sunt cele mai scumpe rase de câini din Sibiu. Cât plătim pentru un Malinois și cât costă un „bernez”

Chiar dacă pentru mulți alegerea unui câine pare un demers floare la ureche, ținându-se cont doar de criteriul estetic și al taliei, acest pas este unul care ar trebui să presupună o documentare complexă. În perioada pandemiei, mulți sibieni și-au cumpărat câini, în special de talie mică, mizând pe faptul că stând acasă se vor putea ocupa de ei. Nu puțini au fost cei care au constatat că responsabilitatea era mult prea mare pentru ei, că le fusese afectată zona de confort, în consecință bieții căței au ajuns să fie oferiți spre adopție, vânduți la prețuri mai mici sau chiar abandonați.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Auzim de multe ori invocate două criterii în alegerea unui câine: să fie frumos și de pază. Dar, dincolo de acest deziderat există o mulțime de alte lucruri care ar trebui luate în seamă, de la arborele genealogic, până la nevoile și temperamentul câinelui care trebuie să se plieze pe cel al membrilor viitoarei familii.

Indiscutabil, câinii proveniți din canise în care se fac teste genetice și alte examene și analize sunt mai scumpi. Pedigriul nu e doar un certificat care permite participarea la diferite concursuri sau motiv de fală, ci și o garanție suplimentară a sănătății cățelului. Bineînțeles, cu condiția ca el să fie rezultatul unei munci serioase a crescătorului. Latura financiară e un alt criteriu important, care va influența alegerea celui care decide să își cumpere un câine, pentru că un cățel fără pedigri, fără teste va costa mult mai puțin decât un exemplar din aceeași rasă, cu pedigri. Pentru acesta din urmă poți plăti și de trei-patru ori mai mult.

Cei mai scumpi câini din Sibiu

O analiză a prețurilor practicate de crescătorii de câini de diferite rase, oferiți în Sibiu, arată că cel mai scump exemplar costă 1500 de euro. Este vorba despre căței proveniți din rasa Poodle Toy Red sau Doberman. O canisă din Dumbrăveni oferă spre vânzare pui de Ciobănesc de Berna, cu pedigri și mai multe teste genetice la prețuri cuprinse între 1200 și 1500 de euro. În clasamentul celor mai scumpi câini, potrivit unor anunțuri publice, urmează Mastiff-ul tibetan care costă între 1000 -1200 euro, urmat de  Schnauzer pitic negru argintiu 800 de euro, Pomerian cu 800-1000 de euro, King Charles Cavalier 600 de euro, Shiba Inu 600 de euro, Golden retriver 600 euro, Yorkshire Terrier 600 euro, Malinois 600 euro, Buldog francez 500 euro și Beagle 300 de euro. Prețurile sunt cele aferente anunțurilor publice, dar există și câini care se vând în circuit închis, canisele din care provin având rezervări din timp pentru cățeii din mai multe cuiburi.

Costul de achiziție vine la pachet cu o serie de alte cheltuieli care pot crește în funcție de pretențiile și disponibilitatea proprietarului: hrana tip premium, lecțiile de dresaj, participările la diferite concursuri, costurile de toaletare și accesoriile. Cu toate acestea, cele mai importante și cele mai prețuite investiții în prietenul patruped sunt timpul petrecut cu el și afecțiunea pe care i-o oferim.

Autor
17 mai 2025 la 15:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
A devenit oficial: Grădinița „Pinocchio” (Mediaș) deține și creșă
Joia trecută, la sediul administrației publice locale din Mediaș, s-a oficializat procesul de incorporare a celei mai noi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Drama unui Sibiu turistic fără taxă hotelieră: mai puțini oaspeți, o porție de papanași la două farfurii
Când spui Sibiu, nu te gândești neapărat la zonele industriale, la infrastructura rutieră sau la proiectele de digitalizare...
Administrație
5 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 zile
50 de ani – aniversare la Liceul Tehnologic Mârșa
Conducerea Liceului Tehnologic Mârșa, alături de colectivul de cadre didactice al instituției, vor organiza vineri, 23 mai, mai...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 zile
Un gazon nou pentru stadionul din Avrig
Zilele trecute s-au finalizat lucrările la proiectul de regenerare a gazonului și montaj al sistemului de irigare la...
Actualitate
2 min de citit