Copiii și adolescenții din Sibiu, pregătiți pentru un trai decent. Cine și pentru ce îi „antrenează”

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) a Arhiepiscopiei Sibiului în parteneriat cu Fundaţia OpenFieds, cu Inspectoratul Școlar și cu Fundaţia HEKS continuă proiectul început în 2024 și derulat pe o perioadă de trei ani (septembrie 2024-iulie 2027) „De la educaţie la locuri de muncă decente”, cu etapa a doua.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Acest proiect are o valoare de aproape 8.000.000 lei şi include pentru început 1.000 de elevi la care se adaugă părinți, educatori, profesori, reprezentanţi ai companiilor angajatoare sau formatoare ale tinerilor.

„Majoritatea elevilor consiliați în cadrul proiectului sunt din clasele a VIII-a și a XI-a din învățământul profesional. Intervenţia specialiştilor urmărește pe de o parte, tranziția din clasa a VIII-a în clasa a IX-a către liceu sau către învățământul profesional, pe de altă parte, tranziția de la învățământul profesional spre primul loc de muncă. O altă participare sau intervenţie este dedicată consilierii fetelor şi băieţilor din clasele a IV-a si  a V-a. Consilierii pun accentul pe conștientizarea importanței continuării educației de către fetele din medii dezavantajate. Activitățile desfășurate sunt foarte diverse și se încearcă combinarea pentru partea de consiliere atât a activităților de grup, cât și a celor individuale. Echipele folosesc o platformă specializată pentru partea practică, includ vizite la companii și acolo unde e posibil, se organizează întâlniri cu invitați speciali care să le împărtășească elevilor despre specificul anumitor meserii, indiferent de nivelul la care se desfășoară activitatea de consiliere, în gimnaziu sau în învățământul profesional.

Întâlnirile pentru activităţi sunt organizate săptămânal încă de acum mai bine de 3 ani de zile în școli gimnaziale ca cele din Rășinari, Gura Râului, Orlat, Cristian, Săliște sau Săcel și licee tehnologice/școli profesionale sibiene ca Liceul „Ioan Lupaș” Săliște, Colegiul Tehnologic „Independența”, Colegiul Tehnic „Cibinium”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum”, Liceul Agricol și Liceul Economic „George Barițiu”. Acestea beneficiază de serviciile proiectului, având între obiectivele principale, pe lângă angajarea absolvenților în câmpul muncii, și descoperirea timpurie a vocației profesionale și reducerea abandonului școlar în mediul rural, îndeosebi în rândul fetelor”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro

Autor
15 mai 2025 la 10:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Acum 20 de ani, pe vremea asta, în mai 2005…
Acum 20 de ani pe vremea asta nu erau nouă grade ziua, pe soare. Vremea era în limite...
Actualitate
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Ce facem în weekend: mergem la muzee, la teatru, în drumeții sau urmărim parada moto
 Weekend-ul care se apropie aduce cu el multe evenimente, la care sibienii sunt așteptați să ia parte. Printre...
Actualitate
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Sfârșit de săptămână cu vreme capricioasă
Sfârșitul de săptămână aduce cu el vreme răcoroasă, cu șanse de precipitații de până la 70%. Spre finalul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Un tânăr de 21 ani, amendat cu 4000 de lei, după ce a fost prins conducând cu 150 km/h pe Șoseaua Alba Iulia
Un tânăr de 21 ani, a fost sanționat deoarece a depășit cu mult limita de viteză admisă pe...
Actualitate
1 min de citit