Despre piața imobiliară din România se spun multe: că a luat-o razna, că e imprevizibilă, că nu se supune întotdeauna criteriilor clasice generate de volumul cererii și al ofertei. Sibiul se înscrie în ceea ce numim explozia prețurilor de pe piața imobiliară, alături de orașe precum Cluj-Napoca sau Brașov. Și despre „scorurile” practicate în Sibiu pentru apartamente sau case se spun multe: că nu sunt realiste sau că nu au cei șapte ani de acasă. Iar dacă am pomenit de cei șapte ani care, teoretic, ar trebui să asigure o minimă dezvoltare, să vedem ce s-a petrecut pe piața imobiliară din Sibiu în intervalul 2018-2025.
Practic, avem doi ani înainte de pandemie și doi după încheierea definitivă a acesteia, adică șapte ani în care prețurile locuințelor s-au dublat, iar în unele cazuri au crescut de aproape trei ori.
Prețuri duble, venituri nu
Raportat la anul 2018, prețul unui apartament cu două camere s-a dublat. De exemplu, o locuință de acest tip situată în cartierul Valea Aurie în 2018 costa 54.000 de euro, în timp ce azi ea este pusă în vânzare cu 108.000 euro. La fel, pe bulevardul Mihai Viteazu, un apartament cu trei camere care în urmă cu șapte ani apărea pe site-urile de vânzări cu 63.000 de euro, costă acum 130.000 de euro. Prețurile au crescut treptat și chiar dacă sunt voci autorizate din piață care susțin că pragul atins e unul nerealist, platformele de vânzări imobiliare continuă să afișeze valori care le dau fiori celor ce intenționează să își cumpere un apartament.
„Îmi aduc aminte că prin 2017 – 2018 îmi căutam un apartament și găseam ceva la 50.000, cât de cât decent. Am avut niște probleme, am amânat achiziționarea, apoi a venit pandemia, nu știam ce se va întâmpla. Am tot așteptat ca piața imobiliară să revină la normal, dar așteptările noastre au fost zadarnice. Acum nu te poți apropia de un apartament dacă nu poți plăti pentru el aproximativ 100.000 de euro. Prețurile s-au dublat, în timp ce veniturile noastre sunt doar puțin mai mari decât în urmă cu 7 ani. Pentru că nu ne permitem un credit atât de mare, am ales să locuim tot în chirie” spune Cosmin, un tânăr din Sibiu.
Un alt exemplu grăitor pentru evoluția fulminantă a prețurilor este o garsonieră din Hipodrom, care la începutul anului 2018 costa 27.000 de euro, iar acum o locuință similară este pusă în vânzare cu 64.000 de euro.
La fel, observăm o scumpire greu de explicat în cazul unei locuințe din zona Tilișca. Dacă în 2018, o astfel de proprietate cu o suprafață de aproximativ 140 mp se vindea cu 110.000 de euro, azi o locuință similară, cu dotări și amenajări asemănătoare costă 310.000 euro, prețul fiind aproape triplu.
Cauzele pentru care prețul locuințelor s-a majorat sunt multiple: scumpirea materialelor de construcții, tendințele de pe piața imobiliară a marilor orașe și trendul general de creștere a prețurilor la bunuri și servicii. Nu lipsesc, bineînțeles, nici referirile la speculațiile care umflă artificial valorile din piață. În plus, în cazul locuințelor vechi se observă aceeași majorare a prețurilor, în acest caz scumpirea materialelor de construcții neputând fi invocată.
Două lumi: una în care se vinde, una în care se cere
Există totuși două realități pe piața imobiliară: o ofertă consistentă de locuințe la prețuri mari și o realitate a tranzacțiilor. Gabriela Vlad de la Agenția imobiliară Piedra explică situația: „Sunt multe proprietăți puse în vânzare la prețuri uneori prea mari. Cei care consultă periodic site-urile de vânzări vor constata că ele sunt ofertate de multă vreme. Vorbim despre proprietari care nu sunt presați de timp să vândă și atunci țin la preț. În realitate, se tranzacționează locuințele pentru care a existat o negociere și s-a ajuns la un preț acceptabil. Vă spun din experiență, peisajul pieței imobiliare din Sibiu, pe care îl putem vedea pe platformele electronice e diferit de ceea ce se întâmplă în realitate. Cineva poate să pretindă un preț mare pentru o locuință. Dacă el e nejustificat, acea proprietate nu se va vinde. Ea rămâne pe site-uri, la vânzare și alături de alte situații asemănătoare creează o imagine a prețurilor prea mari. Sunt, practic, două lumi: cea a tranzacțiilor și cea a pretențiilor”.
Prețurile rămân pe baricade, tranzacțiile bat pasul pe loc
De câțiva ani, toată lumea se întreabă care va fi evoluția prețurilor pe piața imobiliară, dacă ele vor crește sau vor scădea. Teoretic, o dată cu scăderea volumului tranzacțiilor, în mod firesc ar trebui să se diminueze și prețurile, dar acest fenomen se lasă așteptat. Este greu să dai pronosticuri, în condițiile în care nici pandemia, nici anunțata criză financiară nu au reușit să ieftinească apartamentele și casele, ba mai mult aceste proprietăți au continuat să se scumpească. „În acest moment, prețurile au stagnat. Sunt mari, dar în ultimele luni nu am observat să mai fi crescut. În ceea ce privește tranzacțiile, constatăm o înghețare a lor, probabil pe fondul nesiguranței potențialilor cumpărători și al așteptărilor legate de evoluțiile economice. Cred că nimeni nu se poate hazarda să spună dacă într-un viitor apropiat vom asista la o scădere a prețurilor sau la noi creșteri pentru că ultimii ani ne-au demonstrat că regulile economice firești nu se aplică și în cazul pieței imobiliare” a mai explicat pentru Tribuna, Gabriela Vlad.