Duminică, persoanele îmbrăcate în port tradițional au avut intrare liberă în Muzeul ASTRA. Noi nu am venit în straie de sărbătoare, însă am trecut pe acolo să ne bucurăm de zi.
Am ajuns în Muzeul ASTRA în jurul orei 13 și, spre surprinderea mea, erau foarte mulți oameni care se plimbau în jurul lacului și nu numai. De ce „spre surprinderea mea”? Pentru că vremea a fost tare mohorâtă. Îți venea mai degrabă să te uiți la un film decât să ieși la plimbare.
Făcându-ne promenada pe acolo, ne-am întâlnit cu familia Petrișor, care nu a putut trece neobservată datorită vestimentației. Mi-au mărturisit că portul tradițional înseamnă mult pentru ei, mergând astfel îmbrăcați și la biserică, în semn de respect și apreciere. Domnul Sorin ne-a bucurat și cu două cântece la fluier și caval, iar oamenii s-au adunat, rând pe rând, în jurul lui.
Acesta, îi invite pe toți cei interesați de farmecul vremurilor trecute la Atelierul Etnografic de Țesut din Ucea de Sus, acolo unde, împreună cu soția sa, își încarcă bateriile.
Cu siguranță, dacă vremea ar fi fost mai însorită, aleile muzeului ar fi fost pline de vizitatori în port tradițional.
De asemenea, Elena Găvan, muzeograf la Muzeul ASTRA, a vorbit despre specificul costumului tradițional din Săliștea Sibiului, considerat unul dintre cele mai reprezentative din România. Prin noblețea, sobrietatea și eleganța sa, acest port a fost adoptat ca model de costum național în numeroase comunități din Transilvania și chiar dincolo de munți.
Mai multe despre caracteristicile portului traditional din Mărginimea SIbiului puteți citi aici: https://www.tribuna.ro/tesut-din-traditie-portul-popular-mandria-marginimii-sibiului/