Marea Lojă Națională din România aniversează 145 de ani de la „Aprinderea Luminilor”

Acasa >

Articol

În zilele de 9 și10 mai, Bucureștiul devine gazda unui eveniment aniversar de amploare, la care vor participa peste 120 de delegați din 41 de Mari Loji regulare de pe toate continentele.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe parcursul acestor zile Marea Lojă Națională din România (MLNR) marchează 145 de ani de la momentul fondator al Masoneriei române moderne, cunsocută în termeni cutumici ca fiind  „Aprinderea Luminilor”, realizată la 8/20 septembrie 1880, sub conducerea colonelului Constantin Moroiu, primul Mare Maestru și veteran al Războiului de Independență.

Evenimentul confirmă prestigiul și recunoașterea internațională a MLNR, care deține în prezent 212 recunoașteri oficiale la nivel mondial. Acest aspect a fost reiterat oficial și de Marele Maestru, Cătălin Tohăneanu, care în preambulul aniversării declara următoarele: „Anul 2025 reprezintă un moment de referință pentru Marea Lojă Națională din România: aniversăm 145 de ani de la Aprinderea Luminilor și, în același timp, 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – simbol al culturii, al reflecției profunde și al identității naționale. Aceste două repere cultural-istorice, profund semnificative pentru patrimoniul românesc și cel masonic, se completează și se potențează reciproc.

În acest spirit, 2025 a fost desemnat Anul Culturii în Marea Lojă Națională din România”. De facto, dacă filele istoriei noastre sunt parcurse cu fidelitate și onestitate constatăm că de-a lungul istoriei, masoni români au contribuit activ la momente definitorii ale devenirii naționale. Astfel, frățiile lor au susținut Revoluția de la 1848, Unirea din 1859, proclamarea Independenței și semnarea Tratatului de la Trianon, iar mai recent, după 1993, prin MLNR membrii acesteia au reafirmat în spațiul public onestiteatea lor față de națiune promovînd valorilor morale, culturale și civice. Argumente indiscutabile ne sunt oferite de numeroasele conferințe, gale de excelență și  activități de mare prestanță care au fost -și vor fi și pe mai departe- organizate pentru promovarea valorile academice, a realizărilor în artă și știință, precum și în sfera politicile publice în domenii precum ”Educația, Protecția Mediului” și combaterea consumului de droguri.

La aniversare participă și delegați din Sibiu, un oraș unde francmasoneria a fost activă încă din secolul al XVIII-lea, unde atelierele masonice, de-a lungul timpului, au diseminat idei iluministe și au contribuit la dezvoltarea culturală și socială a orașului, fiind fideli moștenirii lăsate de înaintași, membrii care privesc cu luciditate prezentul dar și orizontul viitorului. În acest context se cuvine a reitera câteva profile de marcă precum au fost: Simion Bărnuțiu, Samuel, Brukenthal. Octavian Goga, Ioan  Piuariu Molnar, Alexandru Vaida Voevod ș.a.m.d.

Autor
07 mai 2025 la 19:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 44 minute
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Impact frontal pe DN 14, în localitatea Târnava: doi răniți transportați la spital
Polițiștii rutieri au intervenit joi la un accident produs pe DN 14, în localitatea Târnava. Un șofer nu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 2 ore
Bilstein devine partener strategic al CSU Sibiu
CSU Sibiu, cel mai important brand sportiv al Sibiului și una dintre echipele reprezentative ale baschetului din România,...
Actualitate
3 min de citit