Tumbele unui leu, întărâtat de după gard

Acasa >

Articol

Nemulțumirile de tot felul, legate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, s-au văzut puse în umbră de vestea săriturii euro peste pârleazul pe care stătea tolănit pragul psihologic de 5 lei. Bineînțeles, s-a trecut imediat la o serie de conexiuni, decretându-se că euro a ajuns de la 4.97 lei la 5.03 lei (în primă fază), din cauza îngrijorărilor legate de intrarea lui George Simion în turul doi. Chiar dacă e vorba de doar 6 bani diferență, trecerea unui prag psihologic a declanșat o adevărată isterie. Mă rog, cei care plătesc cu cardul în străinătate achită la un curs de peste 5 lei pentru un euro încă de anul trecut, dar asta e altă poveste.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În astfel de momente, cursul valutar, bursa resimt modificări din cauza unor acțiuni precipitate, a unor reacții mai degrabă emoționale. Astfel de fenomene au fost întâlnite și la case mai mari și fac parte din acele efecte inevitabile generate nu de mersul economiei, ci de comportamente influențate de factorul politic. Ca să dăm Cezarului, ce e al Cezarului, trebuie să consemnăm și ceea ce a declarat Nicușor Dan, legat de depășirea pragului psihologic de 5 lei/euro: „Față de evoluțiile pieței financiare de ieri și de azi, vreau să transmit un mesaj de calm și de optimism, pentru că România are o economie privată competitivă, a dublat PIB în ultimii 10 ani, BNR are o rezervă valutară de 60 mld euro, care poate să resoarbă orice atac asupra leului și pentru că România urmează să absoarbă pe exercițiul financiar 2021 – 2027 sume considerabile de bani europeni. Deci nu există motiv de panică financiară pentru România”. Când are dreptate, are.

Spuneam că unele mișcări seismice, resimțite în economie, în urma unui vot popular, sunt ceva obișnuit. Să ne amintim viforul de tânguială resimțit în Europa după victoria Giorgiei Meloni și previziunile apocaliptice, strănutate de unii, la acea vreme. Ei bine, iată că Giorgia Meloni are o relație bună atât cu președintele Comisiei Europene, cât și cu administrația Trump, fiind considerată cureaua de transmisie dintre UE și Washington. Să nu uităm că toate previziunile legate de o presupusă ostilitate a premierului Italiei față de Ucraina au fost spulberate de realitate, la scurt timp după victoria acesteia.

Firește, nu e vreo bucurie să vezi euro țopăind deasupra limitei de 5 lei, dar trebuie să înțelegem că nu s-a abătut grindina deprecierii monedei naționale doar asupra noastră. Cei ce folosesc această creștere a cursului valutar în scop exclusiv politic, cauționează mut ideea că democrația dăunează grav economiei. Cu alte cuvinte, alegerile sunt binevenite, doar când au rezultatele dorite de unii. Fără a fi un susținător al lui Simion și al partidului acestuia, cred că maturitatea ar trebui să determine pe oricine să accepte că votul a peste 3,8 milioane de români nu poate fi bagatelizat și afurisit, cum nici opțiunea celor ce l-au votat pe Nicușor Dan nu e corect să fie tratată ca un derapaj sau ca o rătăcire. Dacă avem un minim respect pentru democrație, trebuie să ne asumăm jocul democratic, iar votul este un astfel de joc, cu tot ceea ce aduce după el.

Autor
07 mai 2025 la 18:20

Leave a Reply

Comentarii 2

  1. Comsa Vasile

    Buna dimineata!
    Citesc Tribuna de pe net de multi ani.In tot acest timp mi-am dorit sa vad si chipurile jurnalistilor nu doar rezultatul muncii lor.Acum cu noua forma de prezentare dorinta mea s-a implinit.Si pentru ca le-am facut “portrete” imaginare mereu,ca si personajelor din romanele citite,constat ca sunt chiar oameni ca toti oamenii!(placuti pentru mine).Acum gandesc la N.I.D.cu tristete si respect.
    vasile comsa

  2. realistul

    De când v-ați schimbat ediția online a ziarului, nu va mai citesc. Ați pierdut un cititor.

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Sacii cu voturi au petice din același material
Locuitorii din ospiciul politic românesc au dovedit, încă o dată, că nu înțeleg nimic din ceea ce se...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
De ce s-ar preface că sunt inteligenți?
Dacă în ultimii 10 ani am avut un șef de stat numit, în mediile politico-civile „președintele facebook”, în...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Și am mai urcat o dată la vale…
Pentru unii deznodământul primului tur al prezidențialelor era previzibil, pentru alții a fost surprinzător. Adevărul e că pe...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit