Celălalt capăt al clasamentului: cei mai puțin votați candidați în județul Sibiu

Acasa >

Articol

Răsturnat, clasamentul voturilor obținute de candidați în județul Sibiu îl arată pe Silviu Predoiu drept concurentul cu cele mai puține voturi obținute: 298 (0.17%).  Predoiu și-a luat cele mai multe voturi din puținele pe care le-a câștigat din municipiul Sibiu , adică 117. Firește, sunt comunități întregi care nu i-au dat niciun vot lui Silviu Predoiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Următorul candidat în ordinea crescătoare a numărului de voturi obținute în județul Sibiu este Sebastian Popescu, cu 467 voturi , adică 0,26%, cu cele mai multe dintre voturile sale obținute la Sibiu și Mediaș.

John Ion Banu Muscel a obținut 564 de voturi în întreg județul Sibiu (0,31%), peste jumătate dintre acestea în municipiul Sibiu. Câte o persoană l-a votat  însă și la Jina, la Hoghilag și la Dârlos sau în alte comunități.

Cristian Terheș a obținut în județul Sibiu 916 voturi (0,51%), fiind, astfel, destul de aproape de un alt candidat: Daniel Funeriu – 1.108 voturi în întreg județul (0,61%). Funeriu a avut 536 voturi în municipiul Sibiu, dar a avut și 130 în Mediaș, 17 în Agnita, 10 în Orlat sau 35 în Avrig.

Lavinia Șandru a câștigat în județul Sibiu 1.272 voturi (0,71%) , jumătate dintre ele obținute în municipiul Sibiu. Dar a avut voturi și la Săliște (21), Ocna Sibiului ( 11 voturi) sau Dârlos (6 voturi).

La vârful clasamentului se află, așa după deja se știe, George Simion. Acesta a obținut cele mai mari procente în Iacobeni (peste 71%) și Roșia (peste 70%).

Ce (altceva) spun cifrele din județul Sibiu la votul din 4 mai

Dincolo de numele câștigătorilor, rezultatele obținute de candidați în Sibiu mai spun ceva, iar ceea ce spun se adresează partidelor care domină administrația locală a  județului. Este limpede, așa după cum scria Tribuna încă din noaptea alegerilor, că influența primarilor, apartenența lor la un partid sau altul, nu a fost esențială în  votul cetățenilor. O singură comunitate condusă de un primar din coaliție, Alțâna (primar PSD), a reușit să dea cele mai multe dintre voturile sale pentru Crin Antonescu. În rest, după cum a scris Tribuna aici, localitățile cu primari PSD și PNL au fost câștigate de George Simion.

Există, însă, încă o informație  interesantă dezvăluită de  cifre, iar ea întărește ideea că PSD, PNL și UDMR s-au îndepărtat și mai mult de electorat după 24 noiembrie 2024. Practic, George Simion este singurul pentru care aritmetică a funcționat, el reușind să cumuleze voturile lui Călin Georgescu din 2024  (47.770 voturi) și propriile voturi din 2024 (21.129 voturi). Astfel,  George Simion a obținut  acum în județul Sibiu 70.877 voturi, iar suma din 2024 a fost de 68.899.

PNL și PSD nu au reușit asta. Marcel Ciolacu (PSD)  a obținut anul trecut  21.650 voturi, iar Nicolae Ciucă (PNL)  19.453 voturi. Însumat: 41.103 voturi. Ba, a obținut și Kelemen Hunor (UDMR)  2.320 voturi.

Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR, a obținut acum 30.856, semn că o parte dintre alegătorii de anul trecut s-au reorientat. Probabil spre Victor Ponta și George Simion,  fără ca asta să fie sigur sau exclusiv.

Tribuna a demonstrat că votanții PNL și PSD nu și-au ascultat primarii, nici măcar pe cei aleși cu procente consistente. Dar asta nu este tot! Sunt comunități în care cele două partide nu doar că nu au reușit să cumuleze cifrele de anul trecut, ci numărul de voturi pentru Crin Antonescu a fost mai mic decât cel al candidatului de anul trecut aferent formațiunii primarului. Mai concret și spre exemplu: la Loamneș, cu primar PSD, Marcel Ciolacu a avut anul trecut 376 voturi. Acum, deși voturilor PSD era de așteptat să li se adauge cele ale PNL, Crin Antonescu a avut mai puțin decât Ciolacu, adică 285 voturi. Li s-a întâmplat și liberalilor: la Racovița, cu primar PNL, Crin Antonescu a obținut mai puține voturi decât Nicoale Ciucă anul trecut (adică 184 față de 192). La Dumbrăveni (primar PSD), la fel: Crin Antonescu mai puține voturi decât Ciolacu anul trecut… Iar exemplele pot continua.

O concluzie referitoare la percepția propriului electorat față de candidat  poate trage și USR. Elena Lasconi a fost interesantă  pentru mulți alegători din județul Sibiu în 2024, atunci când a obținut 42.755 voturi. Pusă, însă, alături de Nicușor Dan, interesul votanților față de ea s-a prăbușit, câștigând acum doar 5.385 voturi.

Autor
05 mai 2025 la 14:19

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Tribuna
acum 7 ore
REACȚII LA VOTUL DE DUMINICĂ
Radu Vancu: ˝Turul 2 va fi momentul adevărului˝ Scriitorul Radu Vancu a reacționat  după rezultatul alegerilor afirmând că dacă...
Administrație
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
Fondul forestier al orașului Avrig rămâne în grija Ocolului ”Izvorul Florii”
Regia Publică Locală Ocolul Silvic „Izvorul Florii” RA Avrig, structură silvică de specialitate a Consiliului Local al orașului...
Actualitate
1 min de citit
Autor Tribuna
acum 22 ore
Simion câștigă județul Sibiu! Cifrele care dau fiori primarilor
Fără niciun primar care să ˝tragă˝ pentru el în Sibiu, George Simion (AUR) câștigă cel mai mare număr...
Actualitate
3 min de citit
acum 4 zile
De ce nu poți adormi la volan, pe autostradă, în zona Săliște
Autostrada Sibiu - Sebeș a fost una care, de-a lungul timpului, le-a dat șoferilor mai multe bătăi de...
Actualitate
1 min de citit