Incunabulul „Platon, Opera latina a Marsilio Ficino”, expus la Palatul Brukenthal

Acasa >

Articol

Seria incunabulelor Brukenthal continuă, începând de joi, 6 martie, sibienii putând admira „Platon, Opera latina a Marsilio Ficino”, 1491.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Muzeul Brukenthal expune în fața sibienilor, timp de o lună, pe unul dintre cei cei mai importanți reprezentați ai Renașterii florentine și ai neoplatonismului, Marsilio Ficino (1433-1499), acesta fiind considerat principalul responsabil pentru răspândirea și succesul operelor filosofului antic Platon, în Europa renascentistă și modernă.

Această ediție a Operelor lui Platon, Veneția 1491, reunește cea mai importantă interpretare renascentistă a platonismului, traduse de Ficino din greacă în latină. Incunabulul este din lemn învelit în piele ornamentată prin presare cu mai multe chenare și elemente ce imită lumea vegetală. Este prevăzut cu încuietori metalice decorate elegant.

„Textul este dispus pe două coloane a câte 62-63 de rânduri fiecare. Este înfrumusețat cu multe inițiale ornate manual cu cerneală roșie. Legătura exemplarului din Biblioteca Brukenthal este deosebită și ea. În primul rând, este fie contemporană cu incunabulul, fie puțin mai recentă, din secolul al XVI-lea. Este din lemn învelit în piele ornamentată prin presare cu mai multe chenare și elemente ce imită lumea vegetală. Ea e prevăzută cu încuietori metalice decorate elegant.

În ceea ce privește conținutul volumului, acesta are pe interiorul ambelor coperți câte o filă dintr-un manuscris cu neume (note muzicale). Pe prima pagină este poemul, lauda lui Naldus Nandius (format intelectual de Marsilio Ficino), la adresa inițiativei de editare și traducere a întregii opere a cunoscutului filosof antic. După această secțiune, urmează dedicația lui Ficino către Lorenzo de Medici. În afară de operele platonice propriu-zise și comentariile lui M. Ficino, ediția conține o biografie a filosofului grec, precum și Teologia platonică a aceluiași Ficino. La finalul cărții este un colofon cu numele tipografilor, precum și cu locul și data exactă a tipăririi acesteia, 13 august 1491”, au transmis reprezentanții Muzeului Brukenthal.

Vernisajul va avea loc joi, 6 martie, ora 15:00, la Palatul Brukenthal, etaj 2, Piața Mare. Incunabulul va fi expus publicului în perioada 6 martie – 6 aprilie.

Sursa foto: facebook Muzeul Brukenthal

(I.D.)

 

 

04 martie 2025 la 05:29

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Andra Gogan își așteaptă fanii, la CineGold
Sibienii sunt chemați sâmbătă la întâlnirea cu Andra Gogan și echipa ei, realizatorii  filmului „Sirenele: Secretul Medalionului”, lansat...
Eveniment
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Spectacol extraordinar de tango, pe scena Sălii Thalia
Filarmonica de Stat Sibiu va găzdui, în acest weekend, un spectacol extraordinat de tango susținut de „Cluj Tango...
Cultură
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Pipkins și Colak, câte 23 de puncte în victoria ”vulturilor” la Galați. Amfitrionul Ciotlăuș, marcatorul meciului
Cu toate că sibienii au obținut și cea de-a treia victorie în CSM Galați, un jucător al gazdelor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
CSU câștigă în trei meciuri întâlnirea cu Galațiul, în play-out-ul Ligii Naționale. Mureșul, următorul adversar al sibienilor
”Galben-albaștrii” au câștigat, în această seară, și al treilea meci din disputa cu CSM Galați, urmând să joace...
Actualitate
3 min de citit