Controversele Revoluției Sibiene: Aurel Dragomir își prezintă versiunea în cartea sa „N-am nimic de ascuns. Sibiu, Decembrie 1989”

Acasa >

Articol

Lansarea cărții „N-am nimic de ascuns. Sibiu, Decembrie 1989” scrisă de Aurel Dragomir a avut loc joi, la Cercul Militar Sibiu. Cadre militare, apropiați și cunoscuți au fost prezenți la eveniment pentru a afla istoria care stă în spatele cărții.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Au luat cuvântul colonelul (r.) Marius Popența, dr. Adrian Boda, general-maior (r) dr. Ioan Manci, avocat dr. Nicolae Ucă și, bineînțeles, autorul cărții, Aurel Dragomir.

Aurel Dragomir spune că a îndrăznit să pună pe hârtie adevărul așa cum l-a trăit și cum l-a știut. Parcursul său profesional și moral l-a așezat la Sibiu, în cariera militară, de ani de zile. Colonelul Aurel Dragomir, acum pensionar, era în 1989 comandantul militar al garnizoanei Sibiu.

Evenimentele tragice din decembrie 1989, care au marcat Sibiul, rămân un subiect de dezbatere intensă și o temă de cercetare pentru istorici și autorități. La 35 de ani distanță, povestea revoltei sibiene este încă de interes, iar lansarea cărții fostului comandant militar Aurel Dragomir, „N-am nimic de ascuns. Sibiu, Decembrie 1989”, lămureșteaspectele legate de implicarea sa în acele zile de foc.

„Este ușor de vorbit astăzi, era greu atunci. Am rămas uimit de instanța supremă care a hotărât refacerea rechizitoriului, pe capitole, subcapitole, fraze și expresii. S-a dovedit încă o dată că un alt alfabet militar, juridic, istoric și-a permis să trimită în instanță acest rechizitoriu. (..) Prezentul îl putem ameliora, istoria ne va judeca, nu e momentul acum”, a afirmat Aurel Dragomir.

Cu relatări surprinzătoare, trăite în acea perioadă, cunoscutul avocat Nicolae Ucă a reușit să capteze atenția celor din sală, povestind anumite momente limită prin care a trebuit să treacă.

„Din decembrie 1989, prin funcțiile pe care le-am avut, aceea de procuror, nu am făcut altceva decât să veghez la respectarea legii așa cum scria în Constituția Țării. Peste tot, regimul avea nevoie de oameni capabili să muncească. Competența și seriozitatea m-au promovat. Am fost anchetat pe linie de partid (…) nu s-a dovedit că am făcut ceva interzis de lege. Vreau să subliniez lipsa inadmisibilă de cooperare și informare. Instituțiile statului nu au colaborat. Sunt aici oameni care știu mai multe decât pot spune. Statul e un organism comunicativ, cu mecanisme complicate, unele la vedere, altele semicunoscute, altele niciodată cunoscute. Au trecut 35 de ani, lucrurile s-au așezat”, a explicat avocatul dr. Nicolae Ucă.

Foto: Răzvan NEGRU

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
30 ianuarie 2025 la 15:27

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 31 minute
Măldărășanu, după victoria cu Poli Iași: ”Pentru un spectator neutru, a fost un meci frumos”. A recunoscut că a avut emoții
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a declarat, în conferința de presă de după meciul cu echipa din Iași,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 oră
Urs lovit de două mașini pe Hula Bradului
Trafic alternativ pe DN 1 în zona Hula Bradului din cauza unui accident rutier. Un urs a fost...
Eveniment
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
„La izvorul dorului”, în Tălmăcel
Ediția a XVIII-a a Festivalului – Concurs de Folclor „La izvorul dorului” se va desfășura sâmbătă, 17 mai,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 5 ore
Accident grav pe A1. O persoană a decedat iar alte două sunt rănite
Accident grav pe Autostrada A1 pe sensul Sebeș – Sibiu, în zona localității Cristian. Un autoturism a intrat...
Eveniment
2 min de citit