Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș și Munții Bucegi

Acasa >

Articol

Salvatorii montani atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Munții Bucegi, în special la altitudini de peste 1800 m.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ninsorile recente au depus un strat consistent de zăpadă, local peste 20-25 cm, care, combinat cu vântul puternic, a format plăci instabile pe versanți. Aceste condiții favorizează declanșarea avalanșelor, atât spontan, sub influența vântului sau a ninsorilor, cât și la suprasarcini provocate de trecerea turiștilor sau schiorilor. Stratul superior al zăpezii, caracterizat de o rezistență redusă, poate aluneca peste straturile mai vechi, provocând avalanșe de dimensiuni medii și, în zonele cu acumulări mari, chiar considerabile.

Evitați traseele alpine din Făgăraș și Bucegi!

“Riscul actual de avalanșă este însemnat (3) și poate crește în următoarele zile din cauza ninsorilor suplimentare prognozate. Recomandăm turiștilor și practicanților sporturilor de iarnă să evite traseele alpine din Munții Bucegi și Munții Făgăraș, în special cele aflate la altitudini mari sau pe versanții abrupți, până la stabilizarea stratului de zăpadă. În cazul în care alegeți să mergeți pe munte, echipamentul specific pentru iarnă este obligatoriu. Acesta include detector de victime în avalanșă (DVA), lopată, sondă, cască, colțari, piolet și, dacă este posibil, rucsac cu airbag pentru avalanșă. Deplasările trebuie făcute doar în grupuri bine pregătite, cu distanțe suficiente între membri pentru a reduce riscul suprasarcinilor. Planificați traseele cu atenție, consultați buletinul nivometeorologic și evitați deplasările singuri în zonele montane expuse”, transmite Salvamont.

37 de turiști au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 34 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. În cazul acestor intervenții au fost salvate 37 de persoane. Dintre acestea, 19 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

S-au primit și 28 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice  din zona montană și despre domeniile schiabile.

În caz de urgență, turiștii sunt sfătuiți să apeleze direct numărul unic de urgență 112 sau să utilizeze aplicația Apel 112 dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Autor
26 decembrie 2024 la 10:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 9 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit