Bradul strămoșesc din Munții Cindrelului, simbol al sănătății, bogăției și reînnoirii

E vremea împodobirii bradului în case, e vremea când Moșul va așeza sub el darurile mult așteptate. Ultimii ani au adus în casele multora brazi artificiali, e drept, mai trainici, dar lipsiți de acel miros inconfundabil. Astăzi vom vorbi despre un altfel de pom de Crăciun, unul împodobit nu în sufragerie, ci în mijlocul naturii, povestea lui fiind „spusă” pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean: 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Între miile de brazi ce mândri se înalță pe culmile Cindrelului, se află unul împodobit aidoma celor pe care bunicii și străbunicii noștri îi găteau în seara de dinaintea Crăciunului. Cu mere, nuci, covrigi, pâinici și conuri de brad, un grup vesel de drumeți a luat calea muntelui pentru a recrea bradul strămoșesc.

În duminica de dinaintea Crăciunului, pe Cheile Cibinului a ajuns o duzină de turiști conduși de Nicoleta Ocneriu, ghid al Programului „Anii Drumeției”, toți mânați de gândul de a împodobi un brad de Crăciun, precum doar moșii și strămoșii lor o mai făceau. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Merele simbolizează sănătatea, prosperitatea și fertilitatea, în timp ce nucile întruchipau bogăția”, spune ghida în timp ce scote din portbagajul mașinii un coș încărcat cu fructe. Dintr-o „straiță” se ivesc covrigi, biscuiți și pâinici. „Acestea fac trimitere la abundență, la holdele de grâu care le îndestulau familiile atunci când erau pline de rod”.

Nu departe de locul de unde s-a format grupul de drumeți de află ”Paznicul Cibinului”, falnicul brad despre care se spune că ar avea o jumătate de secol petrecută pe stânca tare a Cindrelului, de unde veghează apele ce curg spre Gura Râului.

În fruntea grupului se află Ema și Ioan, cei mai tineri drumeți, de doar 4 și 5 ani, urmați îndeaproape de Moș Crăciun, ce-i drept mai în vârstă, însă având același licăr de bucurie în ochi. Se râde mult, se bea ceai fierbinte și parfumat, fiecare pas aducând grupul mai aproape de locul în care bradul va fi împodobit. 

Poteca șerpuiește printre fagi și brazi, neaua proaspăt așternută îngroșând covorul moale de frunze pe care drumeții pășesc. Urme de căprioare, vulpi și lupi întretaie din loc în loc poteca, amintind călătorilor că sunt doar musafiri în aceste păduri stăpânite de animale și copaci înalți.

Nu departe de culme, brazii dau roată unei poienițe scăldate în soarele ce-și arată dinții  din înaltul cerului. Aici, Ema și Ioan aleg un brad demn să fie împodobit. Aproape instant, drumeții încep să colinde. Podoabele sunt așezate pe un ștergar țesut, parcă pentru a-și trage sufletul după urcușul care a durat mai bine de o oră. 

Rând pe rând, crengile se scutură de neaua albă, în loc primind mere colorate, nuci maronii sau vopsite în argintiu. Urmează covrigii, biscuiții, pâinicile și conurile. „Merele sunt din Slimnic, din acelea parfumate, iar nucile le am din satul copilăriei mele, Bucerdea Grânoasă, de lângă Blaj. Covrigii, biscuiții și pâinicile sunt din Sibiu, așa că bradul nostru are podoabe ardelenești”, spune Nicoleta Ocneriu în timp ce drumeții – colindători servesc prune uscate și prăjituri de casă cu  multă nucă.

La cei puțin peste doi metri ai săi, bradul de la marginea poieniței prinde culoare și strălucire. Fără să știe, devine un simbol al credinței strămoșești în renașterea omului și reînnoirea naturii, ambele trădând speranța în viața veșnică.

Soarele face un pas înapoi iar câțiva nori pufoși i se aștern în cale, privind parcă spre bradul împodobit.

Steluțe albe coboară lin peste pădure și micul brad, desăvârșind truda drumeților. Podoabele se îmbracă, la rândul lor, cu mantie fină de diamante imaculate, care vor străluci în noaptea de Crăciun, vestind și ele nașterea Domnului. 

Acolo, în Munții  Cindrelului, aproape de poteca șerpuită care leagă Cheile Cibinului de Păltiniș, un brad a devenit o punte între noi și înaintașii noștri, mijlocindu-ne rugăciunile și speranța în mai bine. 

Purtând vremelnice podoabe, bradul strămoșesc vestește lumii că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!”.

 

 

23 decembrie 2024 la 16:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Covrigul și cafeaua la „botul calului”, în Sibiu. Cât ne costă o gustare în mers
Zilele aglomerate și pauzele scurte de prânz au transformat masa „to go” într-un stil de viață pentru mulți...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Ciocnire în lanț la ieșirea din Șura Mică. Unul dintre șoferi a ajuns la spital
Un accident s-a produs vineri după-masă pe DN 7H, în zona podului peste autostradă, la ieșirea spre localitatea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 15 ore
Sembraz dispare, pregătirea pentru hypermarket apare…
Ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici "Sembraz", anterior I.M.A.I.A. sunt în curs de dispariţie şi de pe harta Sibiului,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Filme de weekend la Cinema „Ion Besoiu” Sibiu. Program pentru toate vârstele
În ciuda vremii mohorâte, sibienii se pot bucura în weekend de filme pentru toate vârstele. Cu un program...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
Aproape nicio zi fără urs într-o localitate, în județ! Mesaj RO-Alert la Tălmaciu!
În urmă cu puțin timp, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, a fost semnalată prezența unui...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
(Actualizare) Accident grav în zona Veștem. Un minor de 2 ani a fost transportat la spital
Actualizare În urmă cu putin timp, polițiștii rutieri au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Basmele și muzica clasică, în centrul atenției la Muzeul ASTRA în cea de-a doua zi a Festivalului Classics for Pleasure
Cea de-a doua zi a Festivalului Classics for Pleasure a adus joi după-amiază, în zona Etno a Muzeului...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Detalii mai puțin știute despre Sibiu prezentate într-un tur autoghidat
Sibienii și turiștii sunt invitați să redescopere orașul printr-un tur autoghidat inedit, intitulat „Treasure hunt in Sibiu”. Traseul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Incinerarea morţilor, o opțiune rară pentru sibieni. Unde se poate face și cât ar costa
Incinerarea celor decedaţi rămâne o opțiune rar aleasă în rândul sibienilor, mai ales în rândul creștinilor. Acest lucru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
”Super Teo” din Sibiu a luat medalia de aur la un concurs de taekwon-do. Copila este diagnosticată cu sindromul Down
După ce, luna trecută, Clubul Puma din Sibiu a făcut cunoscută povestea Teodorei Moraru, o sportivă de 15...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Cinci tineri muzicieni au deschis „Festivalul Classics for Pleasure” cu un moment plin de emoție, în Biserica Ursulinelor
Festivalul Classics for Pleasure-The Next Crescendo, ajuns la cea de-a XV-a ediție, a debutat miercuri seară la Biserica...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
„Când am terminat chimioterapia, am început să alerg”. O sibiancă directoare de muzeu a ajuns campioană mondială la alergare montană în proba de 120 km
Povestea săptămânii, regăsită pe pagina de socializare a președintei Consiliului Județean, Daniela Cîmpean: Timp de aproape 20 de ani...
Actualitate
6 min de citit