Foto/Video: „Junii Sibiului” au fost pentru prima dată spectatori. Ce urări au primit de ziua lor

Acasa >

Articol

Cu ocazia împlinirii a opt decenii de activitate, „Junii Sibiului” au pregătit trei zile de surprize și spectacole pentru iubitorii de folclor. Prezenți la cea de-a 26-a ediție a Festivalului de Folclor „Ioan Macrea”, un festival dedicat dansului tradițional care adună cele mai bune echipe de dansatori, invitații au primit din partea Junilor un mic simbol care să le aducă aminte cu drag de participarea la eveniment.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În prima seară de specatacol, pentru prima dată, Junii au fost și ei spectatori și s-au bucurat de moment alături de public, iar ca de fiecare dată evenimentul a fost prezentat de cunoscuta vedetă de televiziune Iuliana Tudor. Ansambluri din toată țara au venit să îi felicite pe Juni, de ziua lor. Așadar, în deschiderea evenimentului au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric Național Transilvania-Maramureș și Andreea Ghițiu, Deți Iuga.

Fiind o ediție specială dedicată lui Ioan Macrea, fiica sa, Silvia Macrea, cuprinsă de emoție a transmis câteva cuvinte. Organizatoarea și-a dorit ca anul acesta dansatorii să poată experimenta emoția publicului și a celor de pe scenă, mai ales că este un eveniment cu dublă sărbătoare.

„Este un eveniment special pentru mine, deoarece este dedicat tatălui meu, însă în acest an este cu dublă sărbătoare pentru că aniversăm 80 de ani de la înființarea Ansamblului Junii Sibiului, iar noutățile acestui festival le reprezintă fiecare presație a ansamblurilor pe care le avem invitate. Ansambluri profesioniste care au venit cu drag și dragoste pentru joc. An de an acest festival a fost deschis cu o prestație a Junilor, însă în acest an, pentru că ei sunt sărbătoriții, tot ei sunt și cei care alături de spectatori trăiesc emoțiile artiștilor invitați de noi”.

„Îi felicit pe colegii de la Junii”

În culise, am stat de vorbă cu două interprete de muzică populară ale Ansamblului Profesionist Mureș, din Târgu Mureș. Dorina Oprea și Leontina Pop sunt veterane ale cântecului popular și duc mai departe cu mândrie tradiția și folclorul românesc.

„Sunt fericită că împreună cu colegii am fost la acest festival. Le urez Junilor să aibă parte de sănătate, bucurii, împliniri și să ducă mai departe tot ce avem noi mai frumos și mai adevărat în sufletele noastre de români”, a spus Dorina Oprea.

Solista face parte din Ansamblul Profesionist Mureș, din Târgu Mureș. A început să cânte de la patru ani, la grădiniță, a urmat cursurile Liceului de muzică și a învățat să cânte la oboi. De 45 de ani slujește scena, iar primul turneu pe care l-a efectuat a fost în Irlanda. Aceasta spune că scena este casa și sufletul ei, pentru că în viață a renunțat la multe lucruri pentru cântecul popular. Dacă ar fi să o ia de la capăt ar merge pe același drum, pentru că în cântec a găsit cel mai bun suport sufletesc.

Colega sa, Leontina Pop cântă de peste 43 de ani și spune că e „făloasă” și a pregătit o premieră, unde alături de colegii săi, cântă și joacă. Cântăreața le urează Junilor mulți ani frumoși cu bucurie: „De câte ori vin la Sibiu, vin cu bucurie. Îi felicit pe colegii de la Junii Sibiului, le spun să ajungă la 100 de ani și bunul Dumnezeu să ne ocrotească pe toți”, a mărturisit aceasta.

Ce vedem în zilele următoare

Spectacolul continuă și joi, 7 noiembrie, de la ora 18, când îi vor încânta pe sibieni Ansamblul Folcloric „DOR TRANSILVAN”- Cluj și Adriana Irimieș, Ansamblul Profesionist „BANATUL” – Timiș și Liliana Laichici, Roxana Goia, Andreea Chisăliță, Oana Stanca, Luminița Safta. Spectacolul extraordinar „Ăsta-I neamul românesc!” va fi susținut de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros, Ansamblul Folcloric Profesionist „CINDRELUL-JUNII SIBIULUI”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Adrian Neamțu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Stana Stepanescu, Ilie Medrea, Alina Pinca, Bogdan Filimon, Cătălin Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Fulea.

Ultima zi de festival, va avea loc vineri, 8 noiembrie, când pe scenă vor urca, de la ora 18, Ansamblul „CĂLUȘARII OLTULUI”- Olt cu „Ăsta-I Jocul Junilor – Spectacolul generațiilor” susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „CINDRELUL-JUNII SIBIULUI”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Ansamblul Folcloric „Veteranii Junii Sibiului”, Viorica Telcean, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiță, Marcel Părău, Abigaila Budac, Viorica Țepeș, Traian Stoiță, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Emanuel Stan, Ovidiu Homorodean, Gabriela Tuță, Aurora și Săndel Mihai, Mariana Risipitu, Marcel Raț, Virgil Bădiță, Ioan Taloș, Ioan Răulea, Adrian Neamțu, Veta Biriș, Dinu Iancu Sălăjanu, Sava Negrean Brudașcu, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Nicolae Furdui Iancu.

Foto: Răzvan NEGRU

Autor
07 noiembrie 2024 la 08:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 29 minute
Sibianca Sara Hanț, în finala „Românii au Talent”. Bobonete: „Ești, în continuare, o revelație”
Sara Hanț, fata talentată din Sibiu, a reușit să impresioneze în semifinala emisiunii „Românii au talent”, calificându-se printre...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Zeci de automobile de epocă au parcat în Piața Mare
Retro Parada Primăverii a readus în acest weekend în Piața Mare farmecul automobilelor de epocă. Evenimentul organizat de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Alegeri sub supraveghere: sute de angajați MAI mobilizați în județul Sibiu
Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Sibiu sunt mobilizați pentru asigurarea ordinii publice pe întreaga durată a...
Actualitate
1 min de citit