Membrii Asociației Administratorilor de Pădure din România, reuniți la Sibiu pentru a marca 20 de ani de activitate

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Membrii AAPR s-au reunit în aceste zile la Sibiu, context în care au readus în discuție aspecte legate de elaborarea amenajamentelor silvice (n.a. planurile de management) și respectarea prevederilor acestora. Silvicultura clasică şi cea dinamică din România au fost abordate în raport cu bunele practici europene.

Marți, participanții au făcut o deplasare în teren, împreună cu prof. univ. Phd. Habil Valeriu-Norocel Nicolescu, de la Universitatea ”Transilvania” din Braşov , unde cei peste 140 de participanți au abordat o tematică importantă, legată de ”silvicultura de arboret vs silvicultura de arbore – gorun şi gonurete”. În baza acestui studiu de caz, desfășurat în găzduirea Ocolul Silvic Valea Frumoasei Săliște, au fost identificate aspecte general valabile și pentru suprafețele de fond forestier administrate la nivel național pe specii și categorii de specii. În cadrul aniversării corpului profesional silvic se specifică faptul că AAPR a primit statutul de asociație de utilitate publică, fiind afiliată și la structura europeană ”Copa și Cogeca”. Copa reprezintă peste 22 de milioane de fermieri și membrii familiilor acestora, în timp ce Cogeca reprezintă interesele a 22.000 de cooperative agricole.

Am mai reținut dezbaterile legate de necesitarea unui Cod Silvic care să reflecte aspecte sesizate de corpul experților silvici din cadrul AAPR, dar ṣi necesitatea emiterii unor acte normative armonice cu realitatea din teren a fondului forestier.

Un alt subiect, de această dată legat de politicile verzi, a vizat mărirea fondului forestier actual – obiectiv plauzibil prin accesarea fondurilor UE.

Evenimentul a fost onorat de prefectului județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Constantin Luca, Anton Păștinaru din partea Comisiei pentru Argricultură, Silvicultură, Industruie alimentară și Servicii specifice din Camera Deputaților, Gheoghe Gavrilescu – președintele societății ”Progresu Silvic”, senatorul Tánczos Barna, Marius Dan Sîiulescu, director general RNP – Romsilva, prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov.

”Cu prilejul aniversării celor 20 de ani de la înființarea Asociației Administratorilor de Păduri din România, după ce am trecut în revistă istoricul formării noastre, punctând și momente din activitatea celor 117 Ocoale Silvice, asociații care gestionează peste 1.500.000 de hectare, ne-am focusat discuțiile și dezbaterile pe aspecte legate de unitățiile teritoriale și pe aspecte asociative. În intervențiile lor, reprezentanții AAPR au devoalat și aspecte mai anevoioase din demersurile noastre, unele asperități generate de imobilismul decidenților naționali sau de decizii luate fără consultarea experților din domeniu. În cadrul dezbaterilor, un subiect sensibil, discutat în plen, a vizat informațiile false și metodele de dezinformare a opiniei publice naționale și internaționale despre modul de administrarea a fondului silvic național. La ora actuală, în pădurile României avem cele mai mari suprafețe de arborete virgine dar și cele mai compacte din UE. De asemenea se impune a se lua dezicii implicit în administrarea fondurilor cinegetice pentru a nu activa în defavoarea factorului uman. Țin să atrag atenția celor din Parlament că sunt lacune voite sau nu în actul nomativ – Codul Silvic care trebuie radiate sau reformulate pentru a nu deveni a cutie a Pandorei”, a declarat președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, ing. Adrian Crețu.

Potrivit domniei sale, ”în Transilvania, marea majoritate a Ocoalelor Silvice sunt incluse în regimul adminitrației publice locale, în Muntenia predomină persoanele fizice care activează în regim de SRL si asociații mai restrânse, iar în Moldova, sistemele de compsesorate sunt deservite de Ocoale Silvice în formula prestărilor de servicii. Președintele AAPR menționa că la Sibiu activează opt ocoale de regim, iar referitor la relația cu primarii, considera că aceasta trebuie să fie coerentă, clară și normală în folosul comunităților”, o relație armonioasă așa cum se poate constata între AAPR și primarul din Rășinari, Bogdan Bucur, între AAPR și primarul din Sadu, Valentin Ivan, care este și președintele ACoR Sibiu”.

 

 

 

 

 

 

Autor
16 octombrie 2024 la 20:08
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Salina de la Praid s-a închis, sarea de acolo a ajuns la Sibiu, într-o rețetă
Cea de-a doua zi de Astra Multicultural a reușit să atragă un public numeros, mulți dintre participanți venind,...
Actualitate
2 min de citit
acum 7 ore
Cu programul Rabla în aer, piața auto din România își calculează pierderile de pe o lună pe alta
Cu programul Rabla încă suspendat, dar cu promisiunea relansării, piața auto din România își calculează pierderile de la...
Actualitate
9 min de citit
acum 13 ore
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 22 ore
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 23 ore
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 1 zi
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 1 zi
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit