Articol
„Sindromul Bulai” pare să lovească și la nivelui mediului universitar sibian, chiar dacă acuzațiile sunt de o altă natură. Site-ul investigatoria.ro relatează, pe larg, acuzațiile unor studenți formulate la adresa profesorului Eugen Iordănescu. Acesta nu este pentru prima oară în atenția publică, el fiind implicat într-un scandal cu iz penal, într-un proces aflat pe rol. Președintele CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu a fost acuzat inclusiv de faptul că a încercat să își exercite influența pentru angajări la Aeroportul Internațional Sibiu. în 2019 Curtea de Apel București stabilește că Iordănescu a colaborat cu fosta Securitate. După recurs, în 2022 ICCJ dă verdictul final: Eugen Iordănescu a fost colaborator al Securității.
Revenind la scandalul de la ULBS, acolo unde Eugen Iordănescu este cadru universitar de foarte mulți ani, acuzațiile aduse de studenți, consemnate în plângerile adresate conducerii instituției universitare, fac trimitere la comportamente abuzive ale acestuia (de altfel, nu e prima oară când se vorbește de comportamente de tip abuziv în mediul universitar sibian, chiar dacă acestea nu au ajuns neapărat să se transforme în scandaluri publice).
Printre altele, potrivit celor de investigatoria.ro, acesta este acuzat că le atingea pe studente cu mâna pe genunchi sau umeri, că i-a întrebat pe doi dintre studenți de câte ori au făcut sex în ultima săptămână, că îi punea pe studenți să se urce pe scaun sau pe masă ori că le cerea să vorbească despre episoade din viața privată, în cadrul unor ateliere.
Curiozități maladive
Potrivit celor de la investigatoria.ro, care citează din plângerea studenților și publică relatări ale unora dintre aceștia, Iordănescu obișnuia să îi umilească pe unii dintre studenți. În sesizarea transmisă conducerii ULBS și Comisiei de Etică se arată, potrivit celor de la investigatoria.ro, că Iordănescu ajunsese să îi întrebe pe studenți de câte ori au făcut sex în ultima săptămână: „Unei colege i-a corectat constant poziția, la fiecare laborator, justificând cu faptul că nu are o poziție de psiholog profesionist, fără să fie nimic inadecvat în poziția colegei noastre – doar stătea pe scaun cu mâinile în spate și fără să aibă picioarele încrucișate. Ca să-i corecteze poziția i-a adus două markere, i-a pus mâna pe mâinile ei și i le-a pus pe genunchii ei, intrând în spațiul personal și dovedind lipsă de respect și cuviință. Pe aceeași colegă, cât și pe un coleg, i-a întrebat în primele laboratoare de câte ori au făcut sex în săptămâna respectivă – precizând că nu e obligatoriu să răspundă. Precizarea în sine nu își are deloc rostul, ea nu anulează impertinența întrebării”.
Iordănescu are, conform relatării studenților, metode didactice care nu sunt tocmai bine primite. Tot în relatarea studenților, publicată de platforma investigatoria.ro se arată că „Îmi amintesc un curs din anul I în care o colegă a fost pusă să alerge prin clasă, numărând invers de la 10 la 1, pentru a demonstra un principiu. Era irelevant, era o maimuțăreală care nu era necesară. De exemplu, dacă cineva spunea o prostie, era obligat să-și recunoască prostia ridicându-se în picioare și aplaudându-se în timp ce repeta prostia pe care a spus-o. Și asta este, totuși, umilitor, chiar dacă intenția din spate era să înveți să recunoști atunci când greșești. Nu trebuia să se întâmple așa”.
Unii dintre studenții lui Iordănescu au mărturisit că după episoadele reclamate au avut nevoie de ședințe cu psihologul sau chiar de tratament medical, din cauza presiunii psihice pe care au resimțit-o.
Platforma care a publicat amplul articol prezintă și alte episoade care-l au în centru pe Iordănescu, episoade despre care studenții spun că nu i-au impresionat pe cei din conducerea ULBS. Cei care au formulat plângerea spun chiar faptul că au avut sentimentul că nu sunt luați în seamă de factorii care ar fi trebuit să gestioneze această situație. De piedici în procesul de comunicare se plâng și cei de la investigatoria.ro, ei reclamând că au fost pasați de la un departament la altul, atunci când au cerut lămuriri de la reprezentanții ULBS.
Cum se apără ULBS în fața acuzațiilor
După apariția în spațiul public a mărturiilor studenților care îl acuză pe universitarul sibian Eugen Iordănescu de comportament abuziv, a fost emis, la solicitarea presei, un comunicat din partea ULBS. Reprezentanții instituției de învățământ superior sibiene spun că:
„Având în vedere constatarea investigației derulate de Investigatoria Press, cu privire la un cadru didactic al ULBS și publicate în data de 10.10.2024, confirmăm faptul că în acest moment există o sesizare depusă la Comisia de Etică a ULBS, care are ca obiect situația descrisă și că această sesizare este în curs de cercetare.
În mod evident, orice faptă prin care se încalcă normele legale și asupra căreia există soluții judecătorești, atinge, într-o măsură diferențiată (în funcție de autor, gravitatea faptei, circumstanțe și împrejurări) imaginea și reputația universității. Nu vom rămâne indiferenți față de soluțiile legale, date de organele competente.”