Tablouri, relicve, lucrări de grafică și fotografii din colecții private, expuse la Mănăstirea Ursulinelor în cadrul expoziției „SPE SALVI Mănăstirea Ursulinelor”

Acasa >

Articol

Mănăstirea Ursulinelor din Sibiu va găzdui începând de miercuri, 16 octombrie, expoziția „SPE SALVI Mănăstirea Ursulinelor”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Continuatoare a celei mai importante mănăstiri din Sibiu și a uneia dintre cele mai mari din Transilvania – Mănăstirea Dominicanilor- construită în afara zidurilor cetății încă de la începutul secolului al XII-lea și apoi reconstruită, Mănăstirea Ursulinelor va fi locul unde vor fi expuse pentru prima dată acte, tablouri, relicve ce provin de la Mănăstirea Ursulinelor dar și lucrări de grafică și desen, fotografii și cărți poștale din colecția Muzeului Național Brukenthal și fotografii din colecții private, transformându-se astfel, pentru 2 luni, în centrul de artă contemporană a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu.

„Prezența marelui Crucifix cu Sf. Ev. Ioan și Maica Domnului, realizat în 1417, denotă faptul că mănăstirea dominicanilor avea o biserică de mari dimensiuni. Cunoaștem de asemenea faptul că aceasta avea încă din secolul al XV-lea o bibliotecă importantă și 2 lectori. Așadar, vechea mănăstire funcționa ca o adevărată abație, în care principiul de meditație și al cunoașterii credinței erau temelie a existenței. De la cunoașterea tainelor evanghelice mănăstirea se transformă în loc de educație, cu o bibliotecă importantă. Mănăstirea dominicană de la Sibiu avea una dintre primele școli monahale din Transilvania. Acest rol pedagogic este foarte bine subliniat, prin organizarea Școlii de fete sub îndrumarea maicilor ursuline. O Școală devenită elitistă și foarte cunoscută și în Principatele Române, de unde veneau la Sibiu fetele boierilor sau a domnitorilor pentru a studia și a se forma. După 1948, această clădire a găzduit tot o școală cu profil pedagogic.

Mănăstirea Ursulinelor, biserica și clădirea care avea ca destinație săli de curs, laboratoare, bibliotecă și internat, va suferi mai multe transformări. Ultima restaurare și modernizare, începută în 1913 va aduce clădirii o sală festivă, o nouă sală de sport, o zonă de recreere, piscină și un nou acoperiș. Este ultima mare lucrare de construcție care va da imaginea de astăzi a clădirii. A rămas din păcate în neuitare și abandonată, mai ales în ultimii ani. Cunoscând clădirea și importanța acesteia, am considerat oportun ca cea mai mare clădire monument istoric din centrul orașului Sibiu să adăpostească și să se transforme, pentru 2 luni, în centrul de artă contemporană a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu”, au transmis reprezentanții Muzeului Brukenthal.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 16 octombrie, ora 14:00, curatori fiind Alexandru Constantin Chituță, Delia Voina și Marius Șpechea. Ea va putea fi vizitată în intervalul 16 octombrie -10 noiembrie 2024.

(I.D.)

 

 

 

10 octombrie 2024 la 07:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 21 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit