Proiectul TNRS "Manifest pentru Dialog” și-a desemnat câștigătorii. Tudor Licu va monta la Teatrul "Radu Stanca" în stagiunea de toamnă

Acasa >

Articol

Teatrul Național "Radu Stanca” Sibiu anunță câștigătorii concursului de proiecte regizorale Manifest pentru Dialog, regizorii Tudor Licu, Alin Neguțoiu și Anamaria Țîrlea urmând să monteze la Naționalul sibian. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

TNRS, în parteneriat cu Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului din subordinea Academiei Române și Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a lansat în august un concurs de proiecte pentru regizori cu vârste între 21 și 30 de ani. Ca urmare a acestui apel TNRS a primit 17 proiecte semnate de opt regizoare și nouă regizori ai generației tinere.

"Cele 17 proiecte din concurs compun portretul unei generații care va avea o voce importantă în peisajul teatral românesc și credem noi va avea și în peisajul internațional. Pentru că ne-a fost greu să alegem un singur proiect, am ales trei proiecte care vor fi puse în scenă la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu: Tudor Licu (in stagiunea aceasta, în lunile octombrie – noiembrie) și Alin Neguțoiu și Anamaria Țîrlea stagiunea următoare”, spune Constantin Chiriac, directorul general al TNRS. Ne-am consultat în alegerea proiectelor câștigătoare cu regizorii: Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, Alexandra Badea, Andrei si Andreea Grosu și Bobi Pricop.

"Manifest pentru dialog" este un program demarat în 2015. Programul urmărește, pe de o parte, încurajarea gândirii critice prin abordarea unor teme importante, prea puțin discutate în peisajul teatral românesc și, pe de altă parte, contribuie la dezvoltarea noului public, un public activ, implicat care, alături de artiști, declanșează și susține o dezbatere vie. Acest program a fost dezvoltat alături de regizorii Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, Alexandra Badea, Andrei și Andreea Grosu. 
Continuarea programului urmărește o a treia direcție: susținerea debutului în arta teatrală. Concret, proiectul presupune crearea unui spectacol de teatru,  pornind de la un text dramatic scris special pentru proiect, de către o echipă tânără formată din regizor, dramaturg, scenograf, actori ai Teatrului Național Radu Stanca Sibiu și studenți ai Departamentului de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte a ULBS și realizarea unui turneu național. Proiectul și turneul Manifest pentru Dialog sunt susținute de BRD Groupe Société Générale. Proiectul Manifest pentru Dialog va continua și în anii următori.

02 octombrie 2024 la 13:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 4 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit