150 de ani de avocatură sibiană, sărbătoriți în robe, de avocați și magistrați

Acasa >

Articol

Simpozionul celebrării celor 150 de ani de avocatură în Sibiu a reunit peste 200 de avocați îmbrăcați în robe, ca semn de respect față de sistemul judiciar și de profesie. Alături le-au fost decani ai barourilor din țară și din Chișinău. Au onorat evenimentul primarul Sibiului – Astrid Fodor, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România – prof. av. Traian Briciu, vicepreședintele UNBR – av. dr. Mihai Baco, judecătorul Liviu Gheorghe Odagiu – membrul CSM. La eveniment au mai fost prezenți procurorul general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, președintele Tribunalului Sibiu, președintele Judecătoriei Sibiu, decanul Facultății de Drept Sibiu etc. Lucările simpozionul au fost conduse de avocatul Alexandru Suciu, decanul Baroului Sibiu. În prima parte a evenimentului asistența a fost perindată prin istoria Baroului sibian de la începuturi și până în zilele noastre. Ulterior, cei prezenți au avut oportunitatea de a asculta referenți universitari și experți în asistență juridică și din cadrul corpul judiciar, care au abordat subiecte de mare actualitate (obligațiile de conformitate; doctrina follow the money; aspecte jurisprudențiale ș.a.m.d.).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În deschiderea evenimentului pe ecranul Sălii Thalia a rulat un scurtmetraj menit a puncta apariția acestei bresle în cetatea sibiană, școlită la Academia de Drept „Cezar Crăiești”. Din documentar rezultă că asemenea altor barouri din Transilvania, Baroul Sibiu a fost inițial organizat sub forma Camerei Avocaților, înființată în baza Legii XXXIV/1874, calitatea de membru al Camerei necesitând cetățenia maghiară. După unirea Transilvaniei cu România, în cadrul Congresului Național al avocaților români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, desfășurat la Sibiu în 1919, la care au participat și membri ai Consiliului Dirigent aceștia din urmă au reorganizat Camerele Avocaților în Barouri. Toți avocații urmau să depună un nou jurământ de fidelitate și anume: ”Jur pe atotputernicul Dumnezeu de a fi credincios regelui Ferdinand I și Statului Român, de a respecta cu sfințenie legile țării, precum și decretele și ordonanțele Consiliului Dirigent din Sibiu, de a împlini chemarea mea de advocat cu onoare, punctualitate și conștiință. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Tradiția avocaturii sibiene

Potrivit decanului Baroului Sibiu, după perioada comunistă prin reînființarea Baroului ”Nu numai că a fost reluată tradiția acestei profesii în Sibiu, dar a început și un proces de democratizare radicală a avocaturii, aspect ce a generat implicit o dinamică impresionantă a componenței Baroului Sibiu”. Mai mult, structura profesională a suportat o întinerire masivă a corpului avocaților sibieni. ”În spiritul tradiției istorice, membrii Baroului Sibiu s-au remarcat prin implicare socială și politică, avocații fiind prezenți atât în puterea legislativă (avocați parlamentari), cea executivă (avocați miniștri) cât și în administrația locală (avocați primari)”, opina av. dr. Alexandru Suciu. În cadrul evenimentului aniversar, în intervențiile de la tribună, a fost subliniat un aspect esențial, anume că ”activitatea profesională nu se poate desfășura fără o colaborare instituțională cu ceilalți parteneri ai actului de justiție”, Baroul Sibiu militând pentru o relație cordială cu instanțele de judecată, parchetele arondate, cu cele de la nivelul Curții de Apel și continuând cu cele ale Tribunalului și judecătoriilor din județ. Din aceste poziții publice rezultă că la fel de importantă este colaborarea și cu notarii publici, executorii judecătorești și juriștii, care contribuie la realizarea actului de justiție.

Distincții pentru ctitori ai Baroului Sibiu post revoluționar

În cadrul aniversării au fost acordate plachete de recunoaștere a expetizei profesionale foștilor decani ai Baroului Sibiu de după 1989. Primul laureat a fost avocat Dorin Suciu, decan al Baroului între 1990 și 2004, perioadă în care Baroul Sibiu a câștigat notorietate la nivel național. A doua plachetă de excelență a fost acordată avocatului Virgiliu Vulcan pentru mandatul din anii 2004 și 2022 , urmat de placheta oferită avocatului Nicolae Baier elogiat pentru mandatul cuprins între 2012 și 2020, un mandat în care a demonstrat devotamentul și demersuri esențiale pentru prestanța Baroului Sibiu. O plachetă specială a primit ministrul de Interne din perioada 1996-1999, avocat Gavril Dejeu, care a activat ca membru în cadrul organizației între anii 1959 și 2006. Acesta este la ora actuală cel mai longeviv avocat din Sibiu. Un premiu aparte a fost oferit Decanului Baroului Sibiu, avocat Alexandru Suciu din partea Baroului Timiș, pentru bunele practici profesionale, implicit pentru seviciile aduse pentru popularizarea acestei bresle nobile din România.

Autor
30 septembrie 2024 la 07:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 10 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit