CASELE DIN SIBIU ALE PREȘEDINTELUI: CÂTE A AVUT, CÂTE A PIERDUT ȘI CUM

Președintele României, fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, declară astăzi drept avere șase proprietăți, toate în Sibiu. Adică același număr ca cel din  2015, însă detaliile diferă. Spre exemplu, la începutul primului mandat de președinte în declarația lui Klaus Iohannis  apar  celebrele imobile de pe  Bâlea, Bălcescu, Pedagogilor, casele de pe Măgura etc (identificabile după datele de achiziție și suprafețe, fiindcă legiuitorii au decis la un moment dat că adresele exacte nu se mai fac publice). În 2024 proprietatea de pe Bălcescu este deja dispărută din declarație, apare însă o moștenire a doamnei Carmen Iohannis, un apartament.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Subiectul care a ocupat zilele acestea spații ample în publicațiile românești se referă la două adrese care nu se mai află în declarațiile de avere ale președintelui României, deci afirmația că acesta ˝ a pierdut o casă˝ sau ˝încă o casă˝  este  inexactă. Realitatea este că numele  Iohannis a fost radiat din actele celor două proprietăți (Bălcescu 29 și Magheru 35 )  cu ani in urmă, dovedindu-se clar și fără drept de apel că au fost dobândite pe baza unor acte false.

Ceea ce a făcut acum Înalta Curte de Casație și Justiție a fost, de fapt, să înlăture ultimul  obstacol legal din calea recuperării banilor pe care familia Iohannis i-a încasat prin închirierea unuia dintre spații, cel pe str. N. Bălcescu nr. 29, de la parter. Litigiul cu privire la moștenitori, chiar dacă acum privea adresa Magheru 35, împiedică Statul să se înscrie drept proprietar pentru N.Bălcescu 29 și să ceară cei 260 de mii de euro pe care familia Iohannis i-a încasat drept chirii. Mai mult, același litigiu și imposibilitatea Statului de a se întabula fac ca de ani buni de zile același Stat să nu poată închiria  spațiul de pe Bălcescu 29, deci să nu poată obține bani de pe urma lui.

Sunt 24 de ani de când Tribuna a publicat primul articol cuprinzând  problemele de la adresa Bălcescu 29. Era semnat de Marius Albin Marinescu, un sibian plecat între timp din această lume căruia presa locală, dar și o bună parte dintre autorități i-au făcut o mare nedreptate judecându-l pentru felul în care spunea ce spunea și nu pentru ceea ce spunea. La momentul acela (prima parte a anului 2000),  Marinescu ocupa un spațiu în clădirea de pe Bălcescu 29, dobândit prin închiriere de la Urbana, deci tot de la Stat și a fost șocat să afle că după ce a investit pentru a-și putea desfășura activitatea (bibliotecă), urma să fie evacuat fiindcă cineva, altcineva, a devenit proprietar al întregii clădiri. Altcineva, adică Ioan Baștea, Carmen Iohannis și Georgeta Lăzurca (mama lui Carmen Iohannis).

Întreaga poveste a durat 6, respectiv 15 ani! A pus pe drumuri locatarii (cumpărători de la Statul Român ai locuințelor de pe  Magheru 35 și Bălcescu 29), i-a pus în situația disperată de a-și imagina că rămân pe drumuri, a condus la cheltuieli cu avocații deloc neglijabile și  a murdărit reputația unui funcționar public și a unui notar cunoscut în Sibiu. După acești ani, au urmat aproape alți 10 în care Statul a fost blocat  să întabuleze spațiul de pe Bălcescu 29, din cauza altor demersuri juridice.

Rise Project a detaliat într-un articol extrem de bine documentat, încă din 2015 întreaga poveste,  iar G4Media a solicitat ANAF să explice de ce nu recuperează banii de la familia prezidențială.

Informația care a dărâmat întreaga construcție juridică prin care familia Iohannis a beneficiat de chiriile de pe Bălcescu 29 (chirii care au permis, conform declarațiilor publice ale actualului președinte,  achiziția altor proprietăți) a existat și acum 24 de ani! Tribuna a scris  și pe 6 aprilie 2000 despre faptul că … moștenitorul nu este moștenitor, deci nu avea calitatea de a lăsa, ulterior, clădiri întregi cuiva.

ICCJ a lămurit acum, definitiv, situația. Familiile Iohannis și Baștea au încasat, practic, aproximativ 16 ani chiria pentru un spațiu la care nu aveau dreptul legal. Acum Statul se poate reîntabula, iar cumpărătorii de apartamente din cele două clădiri pot dormi liniștiți. 

 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

27 septembrie 2024 la 10:39
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Metaloglobus reintră în meci. Olandezul Zakir reduce din diferență!
(LIVETEXT) '70 - dublă schimbare și la Hermannstadt, Cristi Neguț și Sergiu Buș intră, ies Ianis Stoica și Aurelian...
Eveniment
4 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 5 ore
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 7 ore
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 8 ore
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 8 ore
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit
acum 8 ore
Hotelul și restaurantul Select, scoase la vânzare. Cât costă tot complexul
Inaugurat în urmă cu 13 ani, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri hotel-restaurant din Sibiu este scos la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
O vânzare de puşcă cu aer comprimat, “interceptată” de poliţie
Polițiștii din Mediaș, au organizat miercuri o acțiune de prindere în flagrant pentru a depista o persoană care...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Cum se transformă restaurantul „Bolta Rece”, la „vârsta” de 160 de ani
Parcul Sub Arini din Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România. A fost amenajat începând cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Start la reduceri, în Sibiu: haine și prețuri pentru toate buzunarele
Suntem la mijlocul verii, iar magazinele au împânzit vitrinele cu panouri mari care anunță reduceri și promoții de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Zestrea fetei preotului greco-catolic din Dumbrăveni încape cu greu în trei camere amenajate într-un fost coteț. „O strâng de la 13 ani”
Dacă e miercuri, e povestea săptămânii, descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. „Mai sunt încă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Doi tineri din Sibiu vor lansa o revistă culturală intitulată „Julieta”, la Biblioteca Astra
Rafael Țichindelean, proaspăt absolvent de master în istorie și Vasile Alexandru, jurnalist aflat încă pe băncile facultății, vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit