Articol
Vinerea și sâmbăta aceasta organizatorii Artmania vor oferi participanților la festival o serie de manifestări artistice reunite sub umbrela "ARTmania in Context". Proiectul va fi lansat sâmbătă, 27 iulie, în Piața Mare, înaintea show-ului trupei "Korn", el continuânt duminică, 28 iulie, cu o serie de concerte desfășurate într-un spațiu de patrimoniu.
"ARTmania in Context”, spun organizatorii, "este un nou proiect cultural ce pune accent pe fuziunea formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale din Sibiu" care "va explora arta contextuală", aducânt "o experiență artistică deosebită și o viziune complexă asupra proiectului, contribuind la valorificarea artei și a creativității într-un mod captivant și inovator".
"Conceptul de artă contextuală explorează relația dintre opera de artă și contextul în care aceasta este creată sau receptată, punând accentul pe influențele externe care contribuie la înțelegerea și interpretarea operei artistice. Această abordare este caracterizată de o conexiune directă între lucrarea de artă și mediul său înconjurător, evidențiind viziunea și intențiile artistului fără intermediari sau filtre. Prin crearea unui cadru interactiv și inovator, „ARTmania in Context”, un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, își propune să creeze o experiență memorabilă pentru participanții la ARTmania, oferindu-le posibilitatea de a interacționa direct cu arta și de a se conecta cu viziunea artistică prezentată în cadrul festivalului, se mai spune în comunicat.
Primul fir narativ va avea loc în Piața Mare din Sibiu, pe scena mare, sămbătă, 27 iulie, înainte de show-ul cunoscutei trupe americane Korn. Aici festivalierii vor avea parte de proiecții inedite special create pentru această ocazie cu ajutorul unei instalații multimedia și șansa de a urmări live un spectacol de dans contemporan inspirat de concertele rock găzduite de ARTmania. În cea de-a doua zi va fi lansat, printr-un show regizat de Bobi Pricop, un nou proiect adiacent festivalului, "ARTmania in Context" – o serie de intervenții artistice conexe care completează evenimentul principal prin expoziții, performance-uri, live-uri inedite, lansări de carte, talk-uri etc., activând diversele spații ale orașului și generând noi fluxuri culturale ale acestuia.
Echipa coordonată de Bobi Pricop – din care fac parte Oana Micu (scenografie și art direction), Alexei Turcan (muzică), Cătălina Stanislav și Paul Breazu (scenariu), Filip Stoica (coregrafie), Nichita Teodorescu (lighting design), Philip Goron (percuție), Emitter (efecte vizuale), Iustin Surpanelu (imagine), Costi Simion și Florin Boicescu (video mapping și regie video), Bogdan Zamfir, Alexandru Snopovschi, Dima Roșca (dans, acrobație) – propune o reprezentare a ARTmania in Context printr-o intervenție care mixează tehnicile și suporturile multimedia și performance-ul contemporan, apelând ideea de comunitate deschisă și parcursul cultural al acesteia.
Artwork-ul pentru imaginea acestei noi componente, "ARTmania in Context", este realizat de artistul Dan Perjovschi”, explică regizorul Bobi Pricop.
Cel de-al doilea fir narativ, cel al muzicii și al colaborărilor interdisciplinare, va fi experimentat de participanții la cea de-a treia zi de festival (28 iulie) într-un spațiu de patrimoniu: la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie, parte din Muzeul Naţional Brukenthal.
Această componentă, care va reuni muzica și colaborările interdisciplinare și va aduce în fața fanilor pe: Alternosfera (MD), REVOLTER (RO), Denorm (MD) și SPD (MD).
Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera (MD) să devină un „etalon” pentru zona de rock alternativ de la noi din ţară. De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte în România şi Republica Moldova, lansând până în prezent 6 albume și un EP. Alternosfera, un nume care nu mai are nevoie de prezentări, a fost fondată în 1998, fiind în primii ani un proiect muzical care și-a căutat tematica şi stilul, care a experimentat cu diverse instrumente, acumulând experienţă și înregistrându-și primele demo-uri.