Studenții și specialiștii din domeniul ocrotirii patrimoniului cultural se întâlnesc în Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Timp de cinci zile, Muzeul ASTRA va fi locul de întâlnire a studenților și specialiștilor din domeniul ocrotirii patrimoniului cultural, în cadrul celei de a III-a ediții a Atelierului Internaţional „Îngrijirea colecţiilor şi a caselor vernaculare deschise publicului”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rolul acestui atelier este de a dezvolta colaborarea și schimbul de cunoștințe teoretice și practice dintre cadre universitare, specialişti conservatori-restauratori şi muzeografi, meşteri, tineri practicieni şi studenţi din România şi din străinătate.

„În intervalul 19-23 iulie, Muzeul ASTRA organizează a III-a Ediţie a Atelierului Internaţional „Îngrijirea colecţiilor şi a caselor vernaculare deschise publicului”. Evenimentul este integrat misiunii de dezvoltare şi perfecţionare continuă pentru studenţii şi specialiştii din domeniul ocrotirii patrimoniului cultural, la care se adaugă dezideratul consolidării reţelei de colaborare transdisciplinară şi a profesiei de conservare-restaurare. Contribuţia academică şi cea practică se îmbină util, de la un an la altul, pe calea colaborărilor dintre  cadre universitare, specialişti conservatori-restauratori şi muzeografi, meşteri, tineri practicieni şi studenţi din România şi din străinătate, al căror schimb de cunoştinţe teoretice şi aplicate sunt însăşi câştigul deosebit al acestui Workshop.

Arhitectura vernaculară încorporează adesea tehnici de construcție care pun în valoare abilitățile meșterilor care lucrează cu lemnul de generații întregi. Pe lângă soluţiile structurale, tehnici şi metode de prelucrare a lemnului, acestea reprezintă gospodării cu bogate inventare ce vorbesc de viaţa şi civilizaţia populară autohtonă. Dintr-o perspectivă holistică, suporturile materiale şi valorile ce compun bunurile culturale mobile şi imobile, propun ca monumentul etnografic să poată fi abordat ca un muzeu în sine. Bunuri imobile şi mobile, deopotrivă expoziţie şi depozit, în aer liber şi în interior, colecţia este supusă agenţiilor de deterioare şi are nevoie de ocrotire. Subiect al conservării preventive, cât şi al evidenţei patrimoniului, al restaurării şi al permanentei mentenanţe, gospodăria de la Almaş-Arad din expoziţia în aer liber a Muzeului ASTRA va constitui studiul de caz ce demonstrează amplitudinea intervenţiilor necesare utilizării muzeale şi cultural-educaționale, în condiţii optime, a ansamblului cultural”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

19 iulie 2024 la 15:40

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 17 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit