Articol
Agroindustrialul devenit "Barcianu"
Şi continuăm cu ceea ce acum este Colegiul Agricol "Daniil Popovici Barcianu", despre care pun pariu că mulţi elevi ai lui nu au vagă idee cine a fost, lucru valabil şi pentru mulţi băştinaşi sibieni. Istoria liceului, de pe pagina web a sa, ignoră complet faptul că acolo a fost iniţial Şcoala Evanghelică de Fete, clădire începută la 1912, dar finalizată abia la 1927. Dar nici nu face ca alţii să îşi caute vechime în cu totul altceva, doar de dragul vechimii. "Barcianu" a fost o simplă şcoală agricolă, înfiinţată în 1947, care a devenit grup şcolar, şcoală medie, centru şcolar agricol, şcoală tehnică şi, din 1970, a primit denumirea care l-a consacrat, Liceul Agroindustrial. Numele lui Daniil Popovici Barcianu a fost dat/primit în 2000. Daniel/Daniil Popovici Barcianu, fiul preotului Sava Popovici Barcianu, s-a născut la Răşinari, a studiat la Sibiu (la "Brukenthal"!), apoi la Seminarul Teologic şi Pedagogic tot la Sibiu (actuala Facultate de Teologie). A fost preot, profesor, biolog – doctor în ştiinţe naturale, TRIBUNIST, luptător pentru drepturile românilor, director de şcoală, membru al Asociaţiunii ASTRA, memorandist. Refuză o carieră în Regat spunând că e nevoie de el în Transilvania. Faptul că s-a ocupat de ştiinţele naturii, că a fost profesor la Sibiu şi luptător pentru emanciparea şi drepturile românilor ardeleni îl "califică" să dea numele unui liceu, chiar şi agricol cu care de fapt şi de drept, nu are nicio legătură. Dar merge şi aşa…
Pedagogicul, acum "Şaguna", liceul alungat în Hipodrom
Poate vi se pare ciudat ca un liceu pedagogic, adică ce scoate educatori şi învăţători, Colegiul Național Pedagogic "Andrei Şaguna", să poarte numele unui mitropolit, devenit sfânt, care, în principiu, are legătura cu credinţa ortodoxă, nu cu învăţământul preşcolar şi primar. Dar are. Şaguna a fost unul dintre întemeietorii învăţământului în limba română, ortodox. A organizat peste 800 de școli plus două gimnazii. Se vor împiedica unii acum de "ortodox", dar şi germanii, şi maghiari aveau învăţământ propriu confesional. Deci e în regulă ca un liceu pedagogic din Sibiu să poarte numele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Care a activat la Sibiu.
Problema este cu descendenţa "istorică" a liceului. Ei spun că se trag de la 1786, din prima şcoală pedagogică ortodoxă de stat din Sibiu. Apoi se trece printr-un timeline care mai mult te zăpăceşte pentru că nu precizează unde funcţionau acele şcoli strămoaşe, ci "într-o fostă cazarmă", "în clădirea proprie" şi hop, se ajunge la Hipodrom anul 2010, Aleea Turnu Roșu, fosta Şcoala Generală nr. 19.
Toți sibienii ştiu că Liceul Pedagogic prescurtat "Peda' ", a funcţionat în clădirea vechii şcoli de fete a călugăriţelor ursuline şi gimnaziu, tot de fete, numit "Sf. Ursula", iar liceu pedagogic a devenit după naţionalizare. Numele de "Andrei Şaguna" este luat din 1990.
Clădirea, retrocedată în mod ghinionist cumva foştilor proprietari, a rămas abandonată încă de la retrocedare, acum proprietarul, respectiv arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia găsind soluţia salvatoate să o închirieze pe bani buni, per total, 17.000 euro.
Iar dacă pentru "Peda' " numele de Şaguna e potrivit, sunt curios cum se împacă tradiţia şaguniană cu serbările de Halloween şi folosirea până la demenţă a cuvântului "magic" şi "magie" în şcoli şi grădiniţe, aceasta graţie şi absolvenţilor de învăţământ pedagogic. Sau poate nu au învăţat aici…
"Economicul" explică inexplicabilul: de ce se numeşte George Bariţiu
Colegiul Economic "George Barițiu" este printre puţinele care explică de ce are acest nume: "Nu întâmplător unității noastre școlare în 1997 i s-a dat denumirea de Grup Şcolar Economic Administrativ "George Barițiu”, ci (???) în spiritul implementării conceptelor marelui publicist George Bariţiu. Aţi înţeles? Nici eu. Avem în schimb detalii: "George Bariţiu a înţeles că noţiunea de progres exprimă un proces complex şi multilateral. După părerea sa, a asigura progresul unui popor înseamnă a-i crea condițiile optime dezvoltării spirituale, politice, sociale și economice". Aţi înţeles?
Gheorghe Bariţiu: profesor, întemeietor de şcoală (de fete), pionier al jurnalismului, revoluţionar, luptător pentru drepturile românilor, întemeietor al Asociaţiunii ASTRA, CV-ul lui poate da nume oricărui liceu, colegiu sau şcoală, pentru că se potriveşte la orice. Aşa că de ce nu ar fi şi "patronul" unui colegiu economic, mai ales că a avut preocupări şi economice?
A, istoric vorbind, se bagă sub preş faptul că liceul a "zburat" din locul unde era pe când se numea mai simplu "Liceul Economic", pe str. Lucian Blaga, unde a trebuit să cedeze locul Inspectoratului Şcolar Judeţean, el fiind mutat în locul Liceului Industrial Nr. 6 Construcţii-Instalaţii, pe str Oituz.
De la "7 Noiembrie" la "Cibinium"
Mi-a luat ceva timp să mă prind că actualul Colegiu Tehnic "Cibinium" e de fapt fostul "Textil"/"7 Noiembrie". Istoricul liceului (de pe pagina web dedicată) începe abrupt, ca şcoală medie tehnică, în 1948, pe locul "fostului Institut Franciscan", mai exact Institutul de Educaţie şi Învăţământ Romano-Catolic de Limba Maghiară al Surorilor Franciscane, unul dintre cele mai complexe şi mai impunătoare din Europa acelei vremi. În 1974 devine liceu industrial textil, iar din 1982 primeşte numele de "7 Noiembrie", de la întreprinderea care o patrona, actuala Mondex. Precizăm aici că 7 Noiembrie 1917 a fost data (pe stil nou) recunoscută oficial ca fiind a izbucnirii revoluţiei socialiste în Rusia. Numele a fost dat fabricii pentru că pe atunci pupam în direcţia opusă celei de acum. În 1989 îşi schimbă iar numele în "Grup Şcolar de Industrie Uşoară". "Cibinium" devine abia din 2011.
"Cibinium" este numele latinizat al Sibiului, din documentele timpurii emise local, sau de regii Ungariei, sau de Vatican. Pe când Sibiul era numit "Cibinium"; pe locul liceului era doar un mal abrupt şi nu era vorba de vreun învăţământ textil decât poate în cadrul beslei de profil. Apoi, fiind doar din 1948, şcoala nu are nici vechime sau vreo altă legătură concretă cu denumirea medievală a oraşului. Deci avem de-a face cu o denumire pusă pentru ca instituţia de învăţământ să se numească şi ea cumva. A, da, liceul e în Sibiul care se numea Cibinium. Un nume ce poţi da îl pui la orice, de la stradă la pensiune sau restaurant. (va urma)