FOTO/ „Proiect” inedit la Sibiu: jungla urbană sau cum să mărești spațiile verzi pe verticală

Acasa >

Articol

Tribuna relata, recent, despre modificările din Caietul de sarcini pentru licitația privind serviciile de cosire mecanizată a vegetației din spațiile verzi ale municipiului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În 2 iulie, la solicitarea noastră, Primăria ne informa: „Contractul cadru existent, valabil pentru 3 ani, a expirat la finalul lunii iunie. Astfel, până la organizarea unei proceduri ample de achiziție pentru un nou contract cadru, Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane a organizat o procedură cu condiții simplificate pentru a acoperi prestarea serviciilor de cosire a vegetației până la finalul acestui sezon cald, pe o perioadă de 5 luni”. La opt zile de la aceste precizări, am trecut în revistă câteva străzi și zone cu spații verzi, unde vegetația a crescut precum voinicul din poveste. 

Teoretic, vestea bună e că Sibiul are mai mult verde. Practic, vestea proastă e că nu vorbim despre o extindere a spațiilor verzi, ci despre o dezvoltare a lor doar pe verticală. În unele zone, vegetația a crescut într-atât încât trece de genunchi și îți poate ajunge până la brâu. 

De exemplu, în Parcul Belvedere iarba grasă și frumoasă se înalță cu repeziciune, ștergând amintirea spațiilor verzi îngrijite de odinioară. Pe Calea Dumbrăvii, artera smart a Sibiului, vegetația abundentă contrastează cu ideea de drum modernizat. La fel, și pe strada Siretului, perpendiculară pe cea mai mândră șosea a orașului. Pe strada Munteniei, cei mici ar putea organiza o sesiune de „ascunsa”, zonele verzi putând fi locul ideal pentru camuflare. Pe Gheorghe Șoima, stradă lângă care s-a ridicat unul dintre cele mai scumpe ansambluri rezidențiale din oraș, poți, de asemenea, trăi senzațiile specifice terenurilor lăsate în voia bălăriilor. Pe malul Cibinului, adică taman pe unde șerpuiește pista pentru bicicliști care a costat câteva milioane bune, peisajul a devenit de un pitoresc pe care mulți îl privesc cu oarecare reținere. Și lista exemplelor ar putea continua. 

Dacă ar urma câteva reprize de ploaie, probabil că vegetația și-ar lua și mai mult avânt și ne-am putea plimba prin desișul unei jungle urbane. În cazul în care există un plan de sporire a zonelor verzi din oraș, sigur nu e acesta: astfel de proiecte vizează extinderea pe orizontală, nicidecum pe verticală.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
10 iulie 2024 la 13:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Zeci de automobile de epocă au parcat în Piața Mare
Retro Parada Primăverii a readus în acest weekend în Piața Mare farmecul automobilelor de epocă. Evenimentul organizat de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Alegeri sub supraveghere: sute de angajați MAI mobilizați în județul Sibiu
Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Sibiu sunt mobilizați pentru asigurarea ordinii publice pe întreaga durată a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
O introducere în lumea lui Jules Verne, deasupra Sibiului
Fotograful Dan Tarcea a surprins în imagini spectaculoase un balon cu aer cald și un avion de agrement,...
Actualitate
1 min de citit