Angajații din sistemul de probațiune rămân nemulţumiţi de măsurile guvernului

Acasa >

Articol

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune,afiliat la Federația "Publisind" și membru al Blocului Naţional Sindical, a anunţat că nemulţumirile salariaţilor continuă, chiar dacă Guvernul a alocat bani pentru salarii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"…În urma protestelor organizate de personalul de probațiune, Ministerul de Justiție a alocat din suma repartizată de guvern, prin H.G nr. 675/2024, suma de 10.300.000 de lei care se adaugă la disponibilul pentru salarii existent în bugetul Direcției Naționale de Probațiune.Suma de bani suplimentară primită prin hotărârea de guvern, adăugată la bugetul inițial din DNP, oferă posibilitatea ca personalul de probațiune să primească, pentru munca prestată, salariul  integral pentru o perioadă de  3 luni, pentru perioada iunie-iulie-august 2024. Având în vedere că prin H.G. nr. 675/2024 s-au alocat sume de bani doar pentru plata drepturilor salariale curente pentru MJ, nu și a drepturilor salariale restante cum s-a procedat în aceeași ordonanță pentru ICCJ, CSM, CCR si MP, diferențele aferente intervalului decembrie 2023 – mai 2024 se vrea a fi achitate personalului de probațiune. Ceea ce omite ordonatorul principal din cadrul MJ este că Guvernul și Ministerul Finanțelor a fost informat anterior de existența unor sume de bani în bugetul Direcției Naționale de Probațiune, sume care ar ajunge pentru plata integrală pentru cel puțin 7 luni și care pot acoperi drepturile salariale aferente perioadei decembrie 2023- mai 2024 pentru personalul de probațiune", se arată în cminucatul emis de S.N.C.S.P.

Sindicatul reamintește că "personalul de probațiune se bucură de sentințe judecătorești, OMJ emis, pus în plată și recunoscut prin OUG nr. 115/2023 prin care cele două puteri ale statului de drept au recunoscut și corectat salariile acestei categorii. Cu toate acestea, actele enumerate anterior nu-si produc efecte decât 3 luni pe an pentru personalul de probațiune, după cum arată ultima ordonanță de guvern.  SNCSP constată o discriminare realizată în familia ocupațională " Justitie" în ceea ce priveşte plata salariului corect și in integralitate, conform muncii prestate".

"Personalul de probatiune se simte dezamăgit, frustrat și in imposibilitatea de a beneficia de un drept salarial ca drept de proprietate recunoscut de către Constituție. Este de netolerat încălcarea acestui drept, fiind un abuz o plată facultativă și doar atunci când se poate. 

Sistemul de probațiune a înregistrat demisii în ultima perioadă chiar dacă instituțiile statului încarcă în continuare cu obligații sistemul de probațiune: brătările electronice pentru persoanele liberate condiționat (în cadrul ședinței de guvern  din data de 13.06.2024, s-a aprobat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional penale). 

Sistemul de probațiune nu a înregistrat creștere salarială pentru consilierii de probațiune sau inspectorii de probațiune în perioada 2018-2024, chiar dacă alte categorii din aceeași familie ocupațională Justiție au beneficiat de măriri, sporuri, acordarea indicelui de inflație și alte drepturi salariale. 

SNCSP își arată îngrijorarea cu privire la soarta sistemului de probațiune care, deși este supradimensionat prin activitate și existența a peste 100.00 de persoane condamnate, este subdimensionat sub aspectul resursei umane și, din păcate, pierde specialiști în continuare deoarece de la momentul adoptării Legii 153/2017 plata drepturilor salariale nu respectă  principiile prevăzute la art. 6, alin. d, respectiv principiul importanței sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activității și nivelul studiilor. 

Contribuția sistemului de probațiune este decisivă în procesul de scădere a costurilor sociale generate de executarea sancțiunilor penale, prin eliminarea cheltuielilor specifice detenției, prin valorificarea potențialului socioeconomic al persoanelor care au comis infracțiuni (care își pot menține locul de muncă, se pot întreține singure și plătesc astfel contribuții la bugetul de stat) și prin monitorizarea contribuției activităților de muncă neremunerată în folosul comunității (sute de mii de ore de muncă în folosul comunității/an prestate de către persoanele sancționate penal, cu titlu gratuit pentru comunitate – primării, spitale, muzee, școli, cămine de bătrâni, etc).   
În prezent, consilierii de probațiune desfășoară pe lângă activitățile esențiale de supraveghere și consiliere, atribuții profesionale conexe (documentarea și realizarea referatelor și rapoartelor de evaluare pre și post sentențiale care cuprind propuneri motivate, esențiale pentru individualizarea pedepsei, prezența consilierilor în comisiile de liberare condiționată din cadrul penitenciarelor, aplicarea programelor de reintegrare, prezența consilierilor în instanțe în diverse etape judiciare, numeroase activități administrative).
În plus, consilierii de probațiune sunt limitați prin numeroase incompatibilități și interdicții în exercitarea altor ocupații care ar putea conduce la suplimentarea veniturilor (dar care ar veni în conflict cu principiul imparțialității), la fel ca și magistrații. 
SNCSP solicită o explicație factorilor decizionali pentru un tratament inechitabil și discriminatoriu aplicat consilierilor de probațiune și plata de urgență atât a drepturilor salariale restante, cât și a celor curente", se mai arată în comunicat. 

30 iunie 2024 la 13:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
S-au numărat voturile exprimate în jumătate din secțiile sibiene: George Simion continuă să conducă detașat!
Actualizare 22.05: George Simion conduce detașat în preferințele sibienilor, cu un procentaj de 49,02% și 16.057 voturi, după numărarea...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Aproape 20 de procente între Simion și Antonescu, în țară, după numărarea a 60% din procesele verbale din secții
Actualizare 22.25: 41,8 la sută are George Simion și peste 1,7 milioane de voturi după numărarea voturilor din 60...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Sibiul, în jumătatea inferioară a clasamentului procentajului votanților, la ora 18!
Sibiul este pe locul 22 în clasamentul pe județe al procentajelor celor care au votat până la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Accident grav lângă Poplaca. Un tânăr a fost rănit
Polițiștii rutieri au intervenit duminică, la un accident rutier produs în afara localității Poplaca, pe DJ 106 R. „În...
Actualitate
1 min de citit