Lege nouă pentru combaterea violenței în școli. Cine beneficiază de bursa de reziliență

Acasa >

Articol

Unul din actele normative aprobate de Guvern în 28 iunie 2024 vizează modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legilor învăţământului superior nr. 199/2023. Modificările au ca scop asigurarea unui mediu educațional sigur şi sănătos.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Sancțiuni pentru violenţă verbală, fizică, psihologică – bullying

 

Sunt avute în vedere acțiuni întreprinse de unitățile școlare pentru prevenirea comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare – violenţă verbală, fizică, psihologică – bullying. Pentru a crește siguranța în spațiul școlar se reglementează clar condițiile în care se ia decizia cu privire la instalarea camerelor audio video în unitățile școlare. Această decizie se poate lua cu acordul părinților, respectiv elevilor majori și salariaților unității școlare. 

 

În situații excepționale, atunci când există risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate. Decizia de instalarea și/sau punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere se ia de către consiliul de administrație al unității școlare preuniversitare, cu aprobarea directorului și consultarea personalului, pe o perioadă de maximum 1 an calendaristic. Sistemele de supraveghere audio-video pot fi instalate în spațiul școlar în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese și de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și grupurilor sanitare. 

 

Susținerea elevilor – părinți

 

Un alt set de reglementări are în vedere susținerea elevilor să continue cursurile școlare. Astfel, se asigură dreptul elevelor gravide sau a elevilor părinți de a beneficia de prioritate la transfer în cadrul unei unități de învățământ care are în structură nivelul antepreșcolar pentru înscrierea copilului, iar în cazul în care întâmpină dificultăți financiare vor putea participa la cursuri și vor fi sprijiniți și de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Mai este reglementat dreptul elevilor din unitățile de învățământ special care nu se pot deplasa cu mijloacele de transport în comun de a beneficia de suma forfetară.

 

Bursele de reziliență, de merit și pentru românii de pretutindeni

 

Se introduce bursa de reziliență, în cuantum de 300 de lei pe lună, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare. Bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

Totodată, se lărgește cadrul beneficiarilor de bursa socială, în cuantum de 300 de lei lunar, prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusăsau în programele educaționale de tip „A doua șansă”. 

Bursa de merit este de 450 de lei pe lună. În contextul politicii Guvernului României de sprijinire a comunităților de români de pretutindeni se acordă burse acestora, având în vedere că la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat din România, studenții români de pretutindeni au performanțe academice foarte bune. 

 

Ordonanța de urgență include modificări și pentru învățământul universitar. Se clarifică și cadrul legal prin care Ministerul Educației poate acorda anual burse pentru studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat, pentru studii postuniversitare și postdoctorale, pentru stagii de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național. (APP)

 

29 iunie 2024 la 07:40

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 52 minute
S-au numărat voturile exprimate în jumătate din secțiile sibiene: George Simion continuă să conducă detașat!
Actualizare 22.05: George Simion conduce detașat în preferințele sibienilor, cu un procentaj de 49,02% și 16.057 voturi, după numărarea...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) George Simion trece de o jumătate de milion de voturi
Actualizare 21:45: Președintele AUR, Georghe Simion, conduce detașat în preferințele sibienilor după numărarea a 10% din procesele verbale. Simion...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Sibiul, în jumătatea inferioară a clasamentului procentajului votanților, la ora 18!
Sibiul este pe locul 22 în clasamentul pe județe al procentajelor celor care au votat până la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Accident grav lângă Poplaca. Un tânăr a fost rănit
Polițiștii rutieri au intervenit duminică, la un accident rutier produs în afara localității Poplaca, pe DJ 106 R. „În...
Actualitate
1 min de citit