Articol
Joi, 20 iunie, ora 23:50, are loc Solstițiul de vară, când începe vara din punct de vedere astronomic, vineri 21 iunie fiind cea mai lungă zi din an, când soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim.
Începând de sâmbătă, 22 iunie, ziua începe să scadă și noaptea să crească, până la 21 decembrie, când este solstiţiul de iarnă, atunci noaptea fiind cea mai lungă.
Ce reprezintă Solstițiu de vară la români
Ziua Solstițiului de vară este ziua în care din moși strămoși se sărbătoresc Sânzienele, zâne bune care aduc belșug, roade bogate și bucurie. Ele sunt zânele bune care se înrudesc cu maleficele iele. Noaptea de Sânziene este plină de magie și mister, este favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste. Totodată, din moși strămoși se păstrează superstiția potrivit căreia în ziua de Sânziene, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu, fetele își puteau ghici viitorii soți. În noaptea de Sânziene se aprind focuri la răspântii de drumuri, care alungă demonii și spiritele rele, iar pe câmpuri se poartă torțe aprinse pentru a îndepărta dăunătorii.
(I.D)