Premieră în Agnita: prima fanfară românească a susținut un spectacol

Acasa >

Articol

Au trecut mai bine de 30 de ani de când Hany Frank și fanfara condusă de el a părăsit orașul Agnita punând  capăt unei activități culturale tradiționale.  Fanfara era nelipsită de la baluri, maialuri, ceremonii oficiale și bineînțeles de la parada Lolelor cărora le deschidea drumul. Odată cu plecarea masivă a sașilor a dispărut și fanfara, lăsând în urmă doar nostalgia unor timpuri care nu se mai întorc.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Una din dorințele primarului Alin-Ciprian Schiau-Gull, nespusă agnițenilor, a fost aceea de înființare a unei fanfare, considerând că prin aceasta li se cultivă tinerilor dragostea pentru muzică. În acest sens a dotat Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” cu toate instrumentele necesare unei asemenea formații, apoi a contactat instructori profesioniști pentru selectarea tinerilor dotați cu aptitudini muzicale și  cărora să le deslușească tainele sunetelor armonioase și ale instrumentelor. Inițiativa i-a prins și pe profesori și pe elevi, aceștia reușind ca printr-o muncă intensă să susțină, după numai șase luni, un prim concert de fanfară.

Spectatorii prezenți la acest eveniment cultural au avut bucuria să asculte o frumoasă „Poveste de vară”, un libret realizat și povestit de Tin Vasilescu, o poveste cu un nepot și un bunic, frumos îmbrăcată în armonia muzicală a unor fragmente de cântece pentru copii, în care muzica cultă și cea populară s-au îmbrățișat, creând o minunată frescă plină de culoare și de bucurie. 

Profesoara Roxana Vasilescu a dirijat cu mult simț și talent concertul cu elevii  pregătiți de ea și de profesorii Zsolt Vajda și Andrei Ordean. Au completat această poveste Remus Vasilescu, Marius Geti, Ionuț Mihăilă și Darius Braga.

În Agnita a răsărit o tânără fanfară care se anunță că va crește frumos și va deveni unul din elementele culturii orașului, ai cărui cetățeni dovedesc prin prezența lor că iubesc cultura și o susțin. 

În încheiere Doina Părău, directorul Casei de Cultură, le-a oferit câte o diplomă celor 21 de membri ai fanfarei, un semn de apreciere dar mai ales o amintire de neuitat pentru aceștia ca membri ai primei fanfare românești din Agnita.   

I.Bârsan

13 iunie 2024 la 11:45

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 6 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 12 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit