122 de cămăși, realizate după albume vechi din sec.XIX-XX, expuse la Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Sibienii și nu numai, iubitori ai portului popular, se pot bucura, începând de vineri, de o colecție de  cămăși realizate după fotografii din anii 1906 și 1943 și de un costum etalon din patrimoniul Muzeului ASTRA care este expus publicului pentru prima oară.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Muzeul ASTRA în colaborare cu Asociația Semne Cusute organizează expoziția "Altițe. Inspirație. Aspirație" care cuprinde 122 de cămăși cusute în perioada 2018-2024, după planșele din albumele realizate de Elisa Brătianu (1943) și de Elena C. Cornescu (1906), descendente din familii boierești din sec. XIX-XX.

„Ele fac parte din marea familie europeană a cămășilor încrețite la gât, opulente, pline de mătase și strălucire, reflectând orientul și occidentul deopotrivă. Adună în ele sute și mii de povești locale și de departe, păstrează dialogul între culturi vechi și noi. Sunt parte a patrimoniului universal și greu de crezut că cine face cunoștință cu cămășile noastre cu altiță poate rămâne indiferent. Iile vor rămâne sursă de inspirație și asta este minunat, pentru că lumea are nevoie de frumusețe”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Cine a fost sursa de inspirație a obiectelor expoziției

„Elisa Brătianu (1870-1957) a fost una dintre figurile marcante ale istoriei culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. Nepoata domnitorului Țării Românești, Barbu Știrbey, fiica lui Alexandru și Maria Știrbey, soția lui Alexandru Margiloman și apoi a lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu a desenat „cu mâna ei multe planșe cu diferite modele”, pe care le regăsim în Albumul prezentat în expoziție.  Elena C. Cornescu (1832-1916) a fost descendentă a familiilor boierești Manu și Ghika. În 1852 a început căutarea „modelelor autentice de cusături” prin Dâmbovița, Argeș, Muscel, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj și Vâlcea și le-a publicat în albumul ce va fi expus. În anul 1882, a fondat Societatea „Furnica”, sub patronajul reginei Elisabeta și împreună cu Felicia Racoviță au susținut și încurajat lucrările naționale ale femeilor de pe moșiile lor”, potrivit reprezentanților Muzeului ASTRA.

Vizitatorii se pot bucura de obiectele expuse în cadrul acestei expoziții la Pavilionul Muzeal Multicultural (sala 1 și mediatecă) din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 14 iunie 2024 – 2 martie 2025. Vernisajul va avea loc vineri, 14 iunie, la ora 14:00.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

13 iunie 2024 la 08:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 3 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit