Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, primul înființat în sud-estul Europei. Cum a ajuns în topul unităților de profil din țară

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Puțini știu că Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu este prima unitate de profil înființată în sud-estul Europei, în urmă cu 161 de ani, sub denumirea de „Ospiciu de alienați”. În prezent unitatea medicală se situează pe locul 6 din punctul de vedere al mărimii, la nivel național existând 37 astfel de spitale. De curând, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” a fost încadrat de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate în categoria a II-a de acreditare, fiind a doua unitate medicală din subordinea CJ Sibiu care primește acest calificativ, alături de Spitalul de Pneumiftiziologie. Ultimii ani au adus investiții importante în unitatea medicală sibiană, ceea ce a contribuit decisiv la obținerea rezultatelor bune de la evaluările complexe impuse de procesul de acreditare. Dincolo de lucrări de modernizare și dotări, punctul forte al Spitalului este, potrivit managerului Florin Neag, resursa umană. În plus, în Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” se desfășoară, pe lângă actul medical și o activitate de cercetare științifică în domeniul neuroștiințelor. Ce a însemnat întreg procesul de acreditare și de ce este Spitalul de Psihiatrie din Sibiu unul dintre cele mai bune din țară, am aflat dintr-un interviu acordat de managerul unității, Florin Neag.

Reporter: În luna mai, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” a fost acreditat de ANMCS în categoria a II-a, în urma unei evaluări îndelungate. Unde plasează această evaluare Spitalul?

Florin Neag: Acreditarea reprezintă conformarea la un set de principii/reguli, denumite standarde de calitate, pe care spitalul trebuie să le respecte în beneficiul pacientului. Procesul de acreditare se desfășoară în cicluri iar fiecare ciclu de acreditare aduce o îmbunătățire a standardelor de calitate și, prin aceasta, o creștere a exigențelor. Dacă în ciclul I de acreditare spitalele erau împărțite doar în acreditat sau neacreditat, în ciclul II, acestea sunt împărțite în 5 categorii de acreditare în funcție de performanțe.

În momentul de față, în România nu există niciun spital încadrat în categoria I de acreditare – care ar însemna o instituție sanitară cu practici medicale și manageriale aproape ideale! Practic, de la implementarea managementului calității în spitalele publice din România și până în prezent nu a existat timpul necesar pentru a se forma o cultură organizațională care să permită o practică atât de riguroasă la nivelul tuturor tipurilor de resurse necesare, pornind de la cea umană și ajungând până la aspectele legate de reglementare legală sau finanțare, etc. Ca urmare, cele mai performante spitale din România se regăsesc în categoria II.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, în calitate de auditor extern, dorește ca performanța spitalului să fie cuantificată și publică. De aceea o cerință pe care spitalele trebuie să o respecte este de a afișa public categoria în care se află. Mai simplu spus, pacientul are dreptul de a cunoaște nivelul de performanță al spitalului căruia i se adresează.

ANMCS prin standardele sale de acreditare dorește să ghideze, să imprime o traiectorie de dezvoltare a spitalelor din România. Spre comparație, în Franța, autoritatea similară numită Haute Autorite de Sante, emite ghiduri de practică medicală, de diagnostic și tratament  – țintă asumată, probabil, și de România pentru următorii ani.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” a fost încadrat în categoria II de acreditare cu o conformare de 86,2% la cerințele standardelor.  Acest lucru înseamnă că, din cei 4173 de indicatori (cerințe) au fost îndepliniți 3694.

Standardele de calitate urmăresc ca la nivelul spitalului să existe: un management eficace și eficient; o dezvoltare în funcție de nevoia de îngrijire a pacienților din aria geografică deservită;

utilizarea eficientă a resurselor financiare; dezvoltarea resursei umane prin planificarea, recrutarea și selecția angajaților respectiv formarea și perfecționarea lor profesională, astfel încât activitatea să asigure calitatea îngrijirii pacienților și satisfacția acestora.

În centrul interesului acestor standarde de calitate stă siguranța pacientului sub toate aspectele sale: siguranța mediului de îngrijire, calitatea actului medical, comunicarea eficientă cu pacientul dar și cu aparținătorii, respectarea drepturilor pacienților, implicarea pacienților în procesul de îngrijire, continuitatea actului medical prin comunicarea cu specialiștii din cabinetele ambulatorii.

La fel de importantă este și măsurarea rezultatelor obținute, prin diverse metode și folosind diverse instrumente. Dintre acestea o să amintim doar satisfacția pacienților care este măsurată și analizată prin intermediul chestionarelor de satisfacție a pacienților. Din analiza acestora se desprind în permanență oportunități de îmbunătățire a calității îngrijirilor medicale.

Reporter: Ce a presupus, pe scurt, acest proces complex, de evaluare?

Florin Neag: Procesul de evaluare a Spitalului Clinic de Psihiatrie a presupus documentarea modului de desfășurare a tuturor activităților din spital, atât cele medicale, manageriale și de suport precum şi observarea directă a infrastructurii spitalului, a mediului de îngrijire, verificarea tuturor autorizațiilor și cerificărilor și respectarea cerințelor legislative. Documentele relevante cu privire la implementarea și funcționalitatea standardelor solicitate au fost încărcate pe o platformă electronică şi apoi verificate de către comisia de evaluatori externi,  extrasă aleatoriu, în vederea evaluării spitalului precum și de alte două comisii distincte, formate din membrii ANMCS. Pentru a îndeplini această misiune dificilă, spitalul a constituit o comisie: Comisia de coordonare a implementării managementului calității serviciilor și siguranța pacienților, formată din reprezentanți ai tuturor domeniilor de activitate și condusă de managerul spitalului.

După studierea documentelor, comisia de evaluare (formată din 4 membri: președintele Comisiei de Evaluare, 2 membri cu atribuții în gestionarea documentelor și coordonatorul Comisiei de Evaluare din cadrul ANMCS) s-a deplasat în spital. Evaluatorii au analizat documentele depuse, au susținut interviuri cu personalul medical și nemedical dar și cu pacienții și au realizat observări directe a proceselor și procedurilor derulate în spital.

După formularea primelor concluzii ale comisiei de evaluare, conducerea spitalului a formulat obiecțiuni cu privire la activitățile specifice ale unui spital de psihiatrie, care nu se regăsesc în cadrul standardelor de acreditare. Spre exemplu, activitatea CSM (Centrul de Sănătate Mintală) care este diferită față de cea a unui ambulatoriu de specialitate sau a unor internări de zi. Aici pacienții vin pentru a desfășura diferite terapii ocupaționale care facilitează recuperarea lor pe termen mediu și lung. Acest tip de activitate nu este inclusă în standardele de calitate și, de aceea, încadrarea în indicatorii reglementați a fost susținută prin formularea obiecțiunilor relevante și funcționale de către managerul spitalului împreună cu echipa de lucru. Au mai existat şi alte activități mai restrânse ca amploare, care au fost susținute prin obiecțiuni depuse către ANMCS și acceptate de aceasta ca fiind fondate.

De asemenea, au existat unele discrepanțe între cerințele legale cu privire la normarea personalului medical (conform legislației această normare se face în funcție de numărul de paturi) și cerințele de calitate care impun normarea şi distribuirea personalului medical în funcție de nevoile de îngrijire ale pacientului. Și în acest caz, la nivelul conducerii instituției, s-au identificat soluții de a asigura nevoia de îngrijire a pacienților care, în cea mai mare parte a lor, au un grad de dependență foarte mare (sunt foarte dependenți de ajutor din partea personalului medical) cu respectarea normării legale.

Practic, acesta este rezumatul procesului de acreditare.

Reporter: Care considerați că sunt punctele forte ale Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” și ce îl diferențiază de alte unități de profil?

Florin Neag: Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” este unul din cele 37 de spitale de psihiatrie din România și se situează pe locul 6 ca mărime, după numărul de paturi. Are o îndelungată tradiție, fiind înființat în 1863 sub denumirea de "Ospiciu de alienați" (cu 200 paturi), fiind la vremea respectivă primul din sud-estul Europei ca așezământ cu specific de psihiatrie. Deservește o arie geografică largă care include nu numai județul Sibiu ci și județele limitrofe, într-o perioadă în care incidența patologiei tratate este în continuă creștere. Așadar un prim set de puncte forte: mărimea, tradiția și vocația regională.

În continuare, ca infrastructură, spitalul este organizat în șapte pavilioane dispersate pe o suprafață de 72.409 mp și beneficiază de un generos spațiu verde, cu grădină terapeutică și loc de joacă special amenajat pentru copii.    Și la nivel de dotări, există puncte forte, întrucât spitalul dispune de aparatura necesară și de personal specializat pentru asigurarea a trei specialități de bază: psihiatrie (adulți și copii), neurologie pediatrică și recuperare neuropsihomotorie copii.

Spitalul deține totodată: laboratoarele de analize medicale și de radiologie și imagistică, ambulatoriu, Centrele de Sănătate Mintală de adulți și copii (cu secții de zi și staționare) – pentru toate categoriile de patologii specifice, acestea fiind alte puncte forte.

Nu în ultimul rând, în ultimii ani a fost îmbunătățită considerabil infrastructura spitalului prin investiții masive derulate cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Sibiu, desfășurarea activității în spații moderne facilitând atât confortul pacienților cât și un act medical de calitate.

Mai mult, unitatea oferă și alte seturi de avantaje:  Sunt oferite pacienților servicii medicale complexe, realizate de echipe terapeutice care, pe lângă psihiatru, includ și psiholog clinician, logoped, kinetoterapeut, ergoterapeut, asistent medical, asistent social; Spitalul este centru medical de referință la nivel național în utilizarea metodei Vojta pentru diagnosticul și terapia tulburărilor de dezvoltare neuropsihomotorie; utilizarea terapiei Montessori (în țară mai fiind aplicată doar la Craiova și București); Existența  în cadrul spitalului a unei școli/grădinițe pentru pacienții internați în secțiile pediatrice;

Tot la capitolul puncte forte trebuie menționat că spitalul este unul clinic, fiind, la nivel național, unul din puținele spitale clinice de monospecialitate psihiatrică și care astfel participă la formarea și la instruirea medicilor rezidenți și a studenților facultăților de medicină, psihologie și de asistenți medicali, prin intermediul medicilor – cadre universitare, astfel că spitalul nu doar prestează act medical psihiatric ci își aduce aportul și în formarea de noi cadre medicale în domeniul psihiatric. Printre angajații spitalului există sunt cadre didactice asociate la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, precum și un număr de cinci medici și un psiholog deținători ai titlului științific de doctor și de asemenea există și alte profesii angajate în spital care dețin titlul de doctor în diverse domenii de activitate care își aduc aportul la desfășurarea activității din cadrul spitalului.

Este de actualitate și de foarte mare interes, înființarea în perioada acestui mandat a unui colectiv de cercetare științifică în neuroștiințe dotat cu aparatură inovativă și în care vor putea activa 4 cercetători științifici și 3 asistenți de cercetare științifică.

Reporter: Ați identificat în timpul evaluării realizate în vederea acreditării puncte vulnerabile și, ulterior, soluții pentru ele?

Florin Neag: În ceea ce privește punctele vulnerabile, trebuie precizat că managementul spitalului pornește de la o viziune prezentată în planul de management al mandatului. Această viziune se bazează pe o analiză SWOT foarte riguroasă. Așadar pe lângă punctele forte și oportunități au fost identificate și puncte slabe și amenințări. Deci potențialele vulnerabilități sunt în atenția managementului încă de la începutul mandatului. Nu a fost însă cazul ca în timpul evaluării să fie identificate doar vulnerabilități, fiind vorba, așa cum am precizat de conformarea la un set de principii/reguli/standarde. Putem discuta însă de așa numiții indicatori sensibili, pe care îi putem asimila unor vulnerabilități. Mai exact, în cadrul evaluării spitalului de către ANMCS dintre cei 4173 de indicatori aplicabili un număr de 582 din aceștia sunt considerați și denumiți indicatori sensibili datorită importanței lor. Aceștia au fost în marea lor majoritate îndepliniți. De asemenea exista o categorie de indicatori considerați de mare importanță, care sunt indicatori punctați de către ANMCS – cu minus 10 puncte în cazul neîndeplinirii lor și pe care spitalul i-a îndeplinit în procent de 93.39 % .

De menționat că nici un standard nu a obținut un punctaj mai mic decât 51%, acesta fiind un alt indicator relevant urmărit de ANMCS în cadrul acreditării.

Prin Ordinul 10/2018 al Președintelui ANMCS, privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităților sanitare cu paturi aferente celui de al doilea ciclu de acreditare  al Președintelui ANMCS au fost aprobați indicatorii critici ai funcționarii spitalului, pe care spitalul nostru ii respecta în procent de 100%.

Printre aceștia menționăm câțiva astfel:

Există dotarea necesară și dovada trasabilităţii sângelui şi a produselor din sânge.

Spațiile nu prezintă deteriorări sau infiltraţii de la instalaţiile de apă.

Grupurile sanitare utilizate sunt funcţionale şi curate.

Nu este posibil accesul persoanelor neautorizate la panourile electrice.

Nu este posibil accesul persoanelor neautorizate la sursele de oxigen.

Depozitarea deşeurilor pe categorii respectă reglementările în vigoare emise de către Ministerul Sănătăţii.

Având în vedere că niciun spital din România nu a putut să îndeplinească toți indicatorii în procent de 100%, evaluarea nu a identificat nicio vulnerabilitate a spitalului, așa se explică și faptul că, în acest moment, ne situăm în categoria celor mai performante spitale din țară.

Reporter: Ultimii ani au adus investiții importante în unitatea medicală pe care o conduceți. Au contribuit substanțial la obținerea acreditării?

Florin Neag: Ultimii ani au însemnat, într-adevăr investiții importante în infrastructură, de care era mare nevoie. Decisiv în acest proces a fost sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

De asemenea, tot în ultimii ani, am reușit dotarea spitalului prin atragerea de fonduri extrabugetare prin depunerea și câștigarea de proiecte pe Agenda de Sănătate a municipiului Sibiu, cale pe care ținem să mulțumim celor care au făcut posibil acest lucru și care a însemnat o gură bună de oxigen dată spitalului, folosită pentru dotarea cu echipamente uzuale dar și inovative necesare desfășurării dar și creșterii actului medical prestat.

La ora actuală, din cele 21 secții și structuri suport ale actului medical, 18 sunt în diverse stadii de modernizare.

Concret, un număr de 6 structuri (Secția IV, Ambulatoriu Adulți, Structura spitalizării de zi, CSM Adulți, Laborator AM, Ergoterapie) au fost deja modernizate iar altele 12 se află în diverse etape de modernizare: la Secția Psihiatrie I, Secția Clinică Psihiatrie II, Secția Clinică Psihiatrie III, Secția Psihiatrie V, Secția Psihiatrie VI, Laboratorul de radiologie, clădirea vechii policlinici a spitalului sunt deja obținute finanțările, licitate lucrările, aflate în fază de proiectare, urmând ca în cel mai scurt timp să se demareze lucrările efective iar pentru Neurologie pediatrică, Psihiatrie pediatrică, Recuperare Neuro-Psiho-Motorie Copii (RNPM), Camera de gardă copii, Colectivul de Cercetare Științifică în Neuroștiințe există proiecte depuse s-a obținut finanțarea iar caietele de sarcini pentru licitații sunt în lucru.

Un număr de 3 structuri necesită încă identificarea de soluții și se află în următoarele stadii:

– Camera de Gardă Adulți – va fi modernizată în perioada următoare și extinsă cu circuite corespunzătoare astfel încât să corespundă pentru deservirea integrată dar și pentru înscrierea la un grad superior de asigurare a serviciilor de urgență psihiatrică, respectiv Cameră de Primiri Urgențe Adulți și Copii, iar una dintre soluțiile de finanțare poate fi și din resurse proprii.

– Farmacia cu circuit închis a Spitalului – va fi relocată, după modernizarea unui imobil adecvat legislației care reglementează condițiile actuale de funcționare – lucru care ne propunem să îl realizăm din fonduri proprii;

– Centrul de Sănătate Mintală Copii – a fost relocat în spații aparținând secției de Recuperare Neuro Psiho Motorie Copii odată cu modernizarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă 1 de către Consiliului Județean, astfel că structura CSM Copii, este o structură care funcționează temporar în spațiile RNPM Copii și pentru care încă se caută soluții în sensul relocării ei într-un spațiu adecvat.

Reporter: A fost resursa umană a Spitalului un factor important în includerea unității spitalicești în categoria a II-a?

Florin Neag: Da, resursa umană este principala resursă a unui spital și cea mai importantă. Angajații spitalului au asigurat succesul acreditării în totalitatea lor profesională, de la muncitori, angajați în bucătărie și spălătorie, îngrijitorii de curățenie, la infirmieri, asistenți medicali, medici, medici șefi de secții, specialiști din serviciul de management al calității serviciilor de sănătate, personal TESA și membri ai comitetului director, director medical și manager.

Spitalul deține un plan anual de recrutare care este elaborat în concordanță cu obiectivele de dezvoltare instituțională. Mai exact, în funcție de activitatea care trebuie dezvoltată (rezultată din analiza nevoii de îngrijire a pacienților) se elaborează planul de recrutare a personalului.

Recrutarea personalului este o mare provocare pentru că dorința managementului spitalului este să selecteze personal cu foarte bune abilitați profesionale, empatic și cu o bună capacitate de comunicare. De asemenea, spitalul elaborează și încearcă să respecte, prin alocarea unui procent din buget, un plan de dezvoltare profesională. Astfel angajații spitalului participă prin rotație la cursuri de perfecționare externe și toți angajații spitalului participa, în funcție de specificul activității, la instruiri interne.

Totodată, spitalul este preocupat de calitatea vieții profesionale și satisfacția angajaților, aspecte monitorizat prin aplicarea unor chestionare. În urma analizei acestor chestionare sunt identificate oportunități de îmbunătățire și dezvoltare. Si aceste aspecte au fost măsurate prin aplicarea standardelor de calitate în timpul evaluării spitalului de către ANMCS.

În cadrul Spitalul de Psihiatrie își desfășoară activitatea 8 cadre universitare, 2 cercetători științifici, medici primari și specialiști, medici de alte specialități care activează în Ambulatoriul integrat al spitalului, psihologi, asistenți sociali, ergo-terapeuți și asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori de curățenie.

Cu scopul dezvoltării profesionale a personalului spitalului, acesta a făcut o tradiție anuală din organizarea unui conferințe naționale de psihiatrie, psihologie si medicină legală, iar în acest an se organizează a 4-a ediție. Aceste evenimente au reprezentat un real interes în domeniu astfel încât acestea s-au bucurat de prezența masivă a specialiștilor din domeniul medicinei  și care au împărtășit din experiența acumulată și au prezentat noutăți din domeniul psihiatriei. De menționat ar fi că în cursul acestui an, spitalul a fost partener în organizarea a celei de a 19-a Conferințe Naționale de Sănătate mintală a copilului și adolescentului împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, alături de Spitalul Clinic de Psihiatrie „dr. Obregia București” cu sprijinul UNICEF România.

Reporter: Ce ați îmbunătăți la nivelul procesului de evaluare a unităților medicale cu profil distinct?

Florin Neag: Este de înțeles că în încercarea de a evalua o activitate complexă și variată cum este cea a spitalelor, pot exista și neajunsuri. Importantă este dorința ANMCS de identificare a acestor neajunsuri și de remediere a lor în cadrul standardelor destinate ciclului III de acreditare. În acest sens întregul personal al spitalului care a participat la interviurile realizate în timpul evaluării a răspuns unui chestionar foarte amănunțit, elaborat și analizat de către ANMCS.

Principalele propuneri din partea unui spital de monospecialitate Psihiatrie ar fi: elaborarea unor standarde specifice acestei specialități; elaborarea unor indicatori (cerințe) care să poată fi interpretați binar, în scopul eliminării subiectivismului evaluatorilor.  Având în vedere în special faptul ca ANMCS nu poate asigura în totalitate evaluatori din specialitatea Psihiatrie, lipsa de cunoaștere a particularităților acestei specialități a condus uneori la concluzii (nedrept) defavorabile spitalului; identificarea de măsuri de eficientizare a actului de audit al calității, având în vedere volumul mare de muncă pe care personalul îl depune zilnic cu pacienții, ar fi de dorit identificarea de soluții de evaluare mai aplicată/practică de observare a activității, care să reducă din numărul de documente care trebuie elaborate.

  A consemnat Dragoș BAKO

Foto: Răzvan NEGRU

 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

06 iunie 2024 la 10:31

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 7 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit