Gheorghe Lazăr, Cetățean de Onoare al Avrigului

Acasa >

Articol

Pe 5 iunie, se împlinesc 245 de ani de la nașterea cărturarului avrigean Gheorghe Lazăr. Miercuri, 5 iunie, cărturarul va primi post – mortem, titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

“ În acest sens, Consiliul Local Avrig a adoptat o hotărâre privind acordarea post – mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig” întemeietorului învăţământului românesc. Acordarea post – mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig” cărturarului Gheorghe Lazăr este posibilă în conformitate cu prevederile HCL Avrig nr. 15/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Avrig” şi Statutului oraşului Avrig, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, transmit reprezentanții Primăriei Avrig.

Marele cărturar avrigean, cunoscut ca întemeietorul învățământului românesc, s-a născut în Avrig, pe 5 iunie 1779. Între anii 1806 și 1809, a urmat la Viena studiile teologice, dar s-a orientat și spre studiul dreptului, filozofiei, istoriei și a științelor fizico-matematice. În timpul vieții, a fost promotorul ideii de înființare a unei școli superioare cu predare în limba română, în acea vreme, în Țara Românească neexistând învățământ în limba română, ci numai în limba greacă.

Prima școală românească și-a început activitatea la Sfântul Sava, unde exista o Academie grecească înființată de Constantin Brâncoveanu în 1707, iar noua instituție a devenit în scurt timp un nucleu de consolidare a culturii românești.

Gheorghe Lazăr s-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viață pe 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani și a fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig. Nicolae Bălcescu l-a inclus pe Gheorghe Lazăr printre cei care, prin școală și cultivarea limbii și a istoriei naționale, au pus „stâlp de temelie naționalității române”.

Ceremonia solemnă pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare cărturarului avrigean va avea loc miercuri, 5 iunie, și va fi urmată de un recital coral oferit de corul Liceului Tehnologic Mârșa (prof. Laura Andraș – Prisacă), un moment poetic susținut de elevi ai Liceului Tehnologic Mârșa (prof. Cătălina Iarca, prof. Mădălina Neaga) și un spectacol de teatru, prezentat de elevi ai Liceului Teoretic Gh. Lazăr Avrig (prof. Bianca Grancea).

Autor
03 iunie 2024 la 09:36

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 2 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit
acum 6 ore
Afaceri de milioane de euro, scoase la vânzare în Sibiu. Cât costă un hotel în centrul orașului
Sibiul rămâne un oraș turistic, chiar dacă statisticile arată că numărul celor care îl vizitează e în scădere....
Actualitate
5 min de citit