Pianistul Mihai Ritivoiu, solistul săptămânii la Filarmonica Sibiu

Acasa >

Articol

Uvertura operei “Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini se va interpreta în deschiderea concertului de joi, 23 mai. Una dintre cele mai spumoase partituri din generoasa mapă repertorială universală și, totodată, un debut de concert extrem de bine ales, încât să facă trecerea ideală către Concertul pentru pian și orchestră nr. 9 în Mi bemol major, K 271 de Wolfgang Amadeus Mozart. Un concert pe care Mozart l-a compus la vârsta de 21 de ani. Cele patru părți ale concertului – cunoscut și sub denumirea de “Jeune homme” – au avut parte de nenumărate interpretări, însă propunerea Filarmonicii de Stat Sibiu de a-l avea invitat pe pianistul Mihai Ritivoiu ne va convinge că viziunea lui asupra acestui regal muzical este unică, transmite Filarmonica de Stat Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cu un CV impresionant, Mihai Ritivoiu este laureatul multor concursuri internaționale, între care se află și Concursul Internațional “George Enescu”. Se bucură de o carieră solistică solidă, însă este apreciat și în recitaluri de muzică de cameră pe care le susține în Europa și Asia. A cântat cu orchestre importante, alături de dirijori care i-au conturat și mai mult parcursul solistic, îmbogățind talentul său. Se cuvine să amintim câteva nume: Joshua Weilerstein, Robert Trevino, Michael Collins, Cristian Mandeal, Christian Badea, Horia Andreescu etc.

“Transcendence” este primul său album despre care s-a spus că este “o înregistrare splendidă, cântată frumos – un recital solo prețios”, consemnează “The Arts Desks”.
Vom asculta împreună cum transcede mesajul mozartian pianistul invitat alături de orchestra sibiană.

Dacă seara va debuta în verva rossiniană, concertul va avea un final-“fantezie”: Simfonia nr. 2 de Kurt Weill. Premiera acestei fantezii simfonice a avut loc în 1934, cu Orchestra Concertgebow, avându-l la pupitru pe Bruno Walter. De data aceasta, va fi interpretată de muzicienii orchestrei Filarmonicii Sibiu, sub bagheta dirijorului Vito Clemente.
Vito Clemente abordează cu succes atât repertoriul de operă, cât și cel simfonic. Având studii nu doar muzicale, ci și umaniste, dirijorul invitat are o activitate intensă pe plan internațional. De la dirijat la cea de profesor. De la director artistic sau muzical al unor festivaluri importante din lume, la înregistrări care au obținut premii importante. Iar parcursul său este de neoprit. De data aceasta, călătoria sa muzicală are loc la Sibiu. Deja un centru muzical în crescendo!

Concertul simfonic va avea loc joi, 23 mai 2024, ora 19, la Sala Thalia.
Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casierie și pe www.iabilet.ro. (D.C.)

Custom Image

22 mai 2024 la 10:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 minute
Pipkins și Colak, câte 23 de puncte în victoria ”vulturilor” la Galați. Amfitrionul Ciotlăuș, marcatorul meciului
Cu toate că sibienii au obținut și cea de-a treia victorie în CSM Galați, un jucător al gazdelor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 minute
CSU câștigă în trei meciuri întâlnirea cu Galațiul, în play-out-ul Ligii Naționale. Mureșul, următorul adversar al sibienilor
”Galben-albaștrii” au câștigat, în această seară, și al treilea meci din disputa cu CSM Galați, urmând să joace...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 oră
Polițiștii caută o tânără de 19 ani, din Ighișul Nou, dispărută de la domiciliu
Polițiștii sibieni au fost sesizați, miercuri după-amiază, de către o femeie cu privire la faptul că în jurul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Săptămâna viitoare încep lucrările la segmentul Mârșa – Arpaș al autostrăzii Boița – Făgăraș. Este cel mai scump lot de lucrări
Cu o valoare de 1,54 miliarde de lei, fără TVA, segmentul de autostradă dintre Mârșa și Apoldu de...
Eveniment
4 min de citit