Articol
Îmi aduc aminte cât de mult m-a emoționat prima ediție a cărții acesteia care vede acum pentru a doua oară, lumina tiparului: Preot Nicolae Dura, Cuvântul și Sfintele Taine (Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2023, 514 pg). Atunci am căutat o vreme să o aflu în librării și apoi Părintele Profesor Sebastian Șebu, știindu-mi zbaterea bibliofilă, mi-a adus un exemplar. Descopeream atunci lumea teologică a relaționării dintre Taine și comunicare lor, nu doar catehetică, către pleroma Bisericii. Descopeream în Preliminarii modul în care vorbirea umană s-a pliat pe profilul uman drept un Dar divin și cum prin puterea sa harică cuvântul a schimbat comunicarea umană. Era primul text despre degenerarea cuvântului uman și modul în care pot fi îmbunătățite cuvintele (pp. 31- 70, în ed. a II-a). Apoi am citit cu atenția tinereții despre Cuvânt – cale de comunicare a mesajului divin (pp. 71- 149), despre Propovăduire ca vestire și cunoaștere a iconomiei divine (pp. 151- 239), despre Sfintele Taine daruri- ale lui Hristos Cuvântul prin Sfântul Duh- de împărtășire a harului mântuitor (pp. 241- 343) și despre Liturghia ortodoxă – paradigmă a unității între cuvânt și Sfintele Taine (pp. 345- 400). Reeditarea de acum mi-a întărit idea primă a lecturii. Asemeni Părintelui Ion Bria sau ilustrului său îndrumător de teză, Părintele Constantin Galeriu, Părintele Nicolae Dura nu scria doar pentru a finaliza o teză ci pentru a deschide un orizont. Pentru foarte multă vreme bibliografia lucrării sale a fost singurul și cel mai modern compus bibliografic aflat la îndemâna cercetătorilor în domeniul omileticii ori cateheticii comparate și des, foarte des, modul său de a investiga subiecte ale teologiei practice aflate în siajul modernizării nu doar pentru acele timpuri.
Au trecut mai bine de 30 de ani decât Părintele Nicolae Dura străjuiește oarecum- în parohia „La Sfânta Înviere” – încercarea de a echilibra viața economică, socială cu cea sufletească a românilor din Viena. A scris cărți, studii și articole (prezenta ediție are o listă cu lucrările sale, pp. 501-509), redactând din 1993 revista parohială Chemări la Hristos. Foaie de comunicări a Bisericii Ortodoxe Române „La Sfânta Înviere” din Viena (care în decembrie 2020 a ajuns la numărul 100). Efortul său pastoral s-a împletit cu acela de pedagogie și reprezentare socială pentru foarte mulți dintre românii legați de Austria Părintele Nicolae Dura fiind reper și ajutor în redescoperirea reperelor de viață. De altfel experiențele aceste a le-a cuprins în volumul Biserica trăită departe. Viața religioasă a românilor din Austria (București, 2005, 450 pg.) fiind mărturie a unei experiențe insolite de inculturare e tradiției ortodoxe în spațiul imperial de odinioară. Împletirea acesta între om de carte și om al Cărții, dedicat propovăduirii și chemării la Hristos a celor plecați spre un trai material mai bun entuziasmează și umple de sens lucrarea a cărei primă ediție (București, 1998, 288 pg.) propunea pentru prima dată la nivelul cercetării teologice relația dintre comunicare și comuniune în Hristos și în Biserică.
P.S: Vineri 24 mai 2024, ora 11.30, la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, Aula „Ioan Mețianu” va avea loc, cu binecuvântarea și participarea IPS Sale Dr. Laurențiu Streza, o dublă lansare a cărților Părintelui Nicolae Dura: Români de seamă din Viena de altădată (1683-1918) și Cuvântul și Sfintele Taine.