200.000 lei pentru Bastionul Soldisch, de la Institutul Național al Patrimoniului

Acasa >

Articol

Complexul Național Muzeal ASTRA a anunţat, pe pagina web proprie, că pe 14 marrtie a semnat un contract de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru "revitalizarea" Bastionului Soldisch" și a spațiilor aferente şi realizarea Centrului ASTRA pentru Educație”. 
Proiectul a fost depus în cadrul subprogramului “Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”. Finanţarea se referă la elaborarea documentaţiilor tehnico-economice -faza DALI şi are o valoare de  200.000 de lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rezultatele scontate după implementarea proiectului sunt, susţin reprezentanţii muzeului, "scoatere din pericol și protejarea monumentului istoric și a tuturor constructiilor și a spatiilor aflate in zona de protectie care se va realiza in acesta prima faza prin elaborarea studiul studiului de fezabilitate faza DALI".

Lucrările propuse vor consta în consolidarea zidului istoric și a sistemului de împrejmuire, refacerea structurii de protectie, consolidarea clădirii din proximitate și a magaziei din zid. Se va mai amenaja grădina istorică, sistemul de acces și vizitare şi se va reface canalul care deservea, până în perioada interbelică, moara din zona de sud a ansamblului.
În grădina menţionată se mai dorește amenajarea unui amfiteatru, a unui spaţiu de lucru, a unei clase în aer liber și a unui spatiu de odihna și servirea mesei.

"Prin planul de valorificare propus de către Muzeul ASTRA pentru Bastionului Soldich și zona de protecție se urmărește angajarea comunițăților locale în protejarea și punerea in valoare a monumentelor istorice. Astfel se va realiza accesibilizarea patrimoniului medieval al oraşului către comunitate; crearea de noi oportunitati de dezvoltare a orasului, o nouă paletă de servicii culturale și un exemplu de bună practică la nivel național și internațional.
De asemenea programul de valorificare va oferi comunitații sibiene ocazia de a trai și experimența istoria orasului cat si noi programe educationale necesare pentru dezvoltarea organica a societatii. Concret realizarea unei infrastructuri indoor si outdoor va permite urmatoarele tipuri de activităti: program educational non-formal permanent; ateliere educationale axate pe moștenirea multi-etnică pe care Muzeul ASTRA o gestionează;  acțiuni de punere în valoare a bastionului și a stemei orasului .

Pe termen lung, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, se dorește dezvoltarea unei infrastructuri expozitionale, unice in Romania, ghidaje tematice, ateliere, expozitii outdoor; gazduirea, in parteneriat, a unui program saptamanal (outdoor) de: teatru, muzica  si cinemateca; organizarea de targuri, ateliere interactive si expozitii menite să pună în valoare patrimoniul construit, metodele și materialele de lucru.

Bastionul va deveni astfel un pol de legatură între generații, între perioade istorice si diverse etnii, platforma noastră culturală transmițând sensul valorilor reale ale orasului și judetului Sibiu si al patrimoniului material. Monumentul istoric trebuie asumat de comunitatea din care face parte, iar propunerea Muzeului ASTRA vizează valorizarea ei și integrarea în activitatile cultural-recreative ale comunitații sibiene",s e mai arată în comunicatul muzeului ASTRA.

Autor
31 martie 2024 la 19:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Pipkins și Colak, câte 23 de puncte în victoria ”vulturilor” la Galați. Amfitrionul Ciotlăuș, marcatorul meciului
Cu toate că sibienii au obținut și cea de-a treia victorie în CSM Galați, un jucător al gazdelor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
CSU câștigă în trei meciuri întâlnirea cu Galațiul, în play-out-ul Ligii Naționale. Mureșul, următorul adversar al sibienilor
”Galben-albaștrii” au câștigat, în această seară, și al treilea meci din disputa cu CSM Galați, urmând să joace...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 6 ore
Polițiștii caută o tânără de 19 ani, din Ighișul Nou, dispărută de la domiciliu
Polițiștii sibieni au fost sesizați, miercuri după-amiază, de către o femeie cu privire la faptul că în jurul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 8 ore
Săptămâna viitoare încep lucrările la segmentul Mârșa – Arpaș al autostrăzii Boița – Făgăraș. Este cel mai scump lot de lucrări
Cu o valoare de 1,54 miliarde de lei, fără TVA, segmentul de autostradă dintre Mârșa și Apoldu de...
Eveniment
4 min de citit