200.000 lei pentru Bastionul Soldisch, de la Institutul Național al Patrimoniului

Complexul Național Muzeal ASTRA a anunţat, pe pagina web proprie, că pe 14 marrtie a semnat un contract de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru "revitalizarea" Bastionului Soldisch" și a spațiilor aferente şi realizarea Centrului ASTRA pentru Educație”. 
Proiectul a fost depus în cadrul subprogramului “Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”. Finanţarea se referă la elaborarea documentaţiilor tehnico-economice -faza DALI şi are o valoare de  200.000 de lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rezultatele scontate după implementarea proiectului sunt, susţin reprezentanţii muzeului, "scoatere din pericol și protejarea monumentului istoric și a tuturor constructiilor și a spatiilor aflate in zona de protectie care se va realiza in acesta prima faza prin elaborarea studiul studiului de fezabilitate faza DALI".

Lucrările propuse vor consta în consolidarea zidului istoric și a sistemului de împrejmuire, refacerea structurii de protectie, consolidarea clădirii din proximitate și a magaziei din zid. Se va mai amenaja grădina istorică, sistemul de acces și vizitare şi se va reface canalul care deservea, până în perioada interbelică, moara din zona de sud a ansamblului.
În grădina menţionată se mai dorește amenajarea unui amfiteatru, a unui spaţiu de lucru, a unei clase în aer liber și a unui spatiu de odihna și servirea mesei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Prin planul de valorificare propus de către Muzeul ASTRA pentru Bastionului Soldich și zona de protecție se urmărește angajarea comunițăților locale în protejarea și punerea in valoare a monumentelor istorice. Astfel se va realiza accesibilizarea patrimoniului medieval al oraşului către comunitate; crearea de noi oportunitati de dezvoltare a orasului, o nouă paletă de servicii culturale și un exemplu de bună practică la nivel național și internațional.
De asemenea programul de valorificare va oferi comunitații sibiene ocazia de a trai și experimența istoria orasului cat si noi programe educationale necesare pentru dezvoltarea organica a societatii. Concret realizarea unei infrastructuri indoor si outdoor va permite urmatoarele tipuri de activităti: program educational non-formal permanent; ateliere educationale axate pe moștenirea multi-etnică pe care Muzeul ASTRA o gestionează;  acțiuni de punere în valoare a bastionului și a stemei orasului .

Pe termen lung, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, se dorește dezvoltarea unei infrastructuri expozitionale, unice in Romania, ghidaje tematice, ateliere, expozitii outdoor; gazduirea, in parteneriat, a unui program saptamanal (outdoor) de: teatru, muzica  si cinemateca; organizarea de targuri, ateliere interactive si expozitii menite să pună în valoare patrimoniul construit, metodele și materialele de lucru.

Bastionul va deveni astfel un pol de legatură între generații, între perioade istorice si diverse etnii, platforma noastră culturală transmițând sensul valorilor reale ale orasului și judetului Sibiu si al patrimoniului material. Monumentul istoric trebuie asumat de comunitatea din care face parte, iar propunerea Muzeului ASTRA vizează valorizarea ei și integrarea în activitatile cultural-recreative ale comunitații sibiene",s e mai arată în comunicatul muzeului ASTRA.

Autor
31 martie 2024 la 19:23
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 17 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit