Pasiunea regilor și regina pasiunilor, la Centrul Cultural TRIBUNA. Adunare generală istorică a filateliștilor, la centenar (1924-2024) – raport, bilanț, alegeri și proiecte

Duminică 24 martie, membrii Asociației Filateliștilor din jud. Sibiu au fost convocați la Adunarea Generală a asociației, în Centrul Cultural Tribuna. Au răspuns prezent 22 de membri, ședința de bilanț și alegeri fiind declarată statutară. În sala de conferințe „Ioan Slavici” au fost prezenți majoritatea filateliștilor sibieni, lista acestora meritând a fi publicată: Pintican-Juga Liviu, Cristea Virgil, Stroescu Gheorghe, Herișanu Sebastian-Niu, Volosciuc Sorin, Stăniță Aurel, Miculescu Mircea, Reu Ioan Ovidiu, Scorțescu Andrei, Koppandi Levente, Butiuc Constantin, Florea Ionuț, Stâvar Liviu-Nicolae, Hadăr Octavian, Stoica Adrian Marian, Andriescu Bogdan, Dejugan Ioan, Barbu Constantin Horia, Popa Adrian, Popa Sanda Domnica, Bichicean Gheorghe, Salade Nicolae.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La începutul adunării, în memoria tuturor membrilor asociației stinși din viață, s-a ținut un moment de reculegere!

Vizibil emoționat, președintele asociației – prof. Nicolae Salade – a prezentat ordinea de zi, raportul asociației și proiectele aniversare, informând membrii privind depunerea unui proiect pentru cofinanțare prin agenda culturală a mun. Sibiu, fiind în pregătire al doilea proiect, pentru finanțarea prin Administrația Fondului Cultural Național.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ing. Ioan Ovidiu Reu a prezentat un scurt istoric al asociației, primele confirmări ale unei activități filatelice fiind datate la începutul sec. al XX-lea, existând o grupă filatelică – ce activa pe lângă Cercul Militar Sibiu – condusă de Geza von Jakotz. După primul război mondial, activitatea acestei grupe a fost reluată, pentru ca în 24 martie 1924, Prefectura județului Sibiu să declare persoană juridică „Societatea filatelică TIMBROFILIA”, aprobându-i Statutul, ca societate de colecție. Au fost evocate momente importante din primele decenii de activitate, istoria asociației fiind în curs de cercetare și redactare, în perspectiva publicării în acest an aniversar. Demn de amintit sunt primii președinți ai asociației: Geza von Jakots (1924-1927), dr. Egon Gunhardt (1927-1945), Ludovic Dengel (1945-1950) și Dumitru Costea (1950-1954). În perioada de început, asociația sibiană a fost singura din țară care a sărbătorit – la 12 ianuarie 1941 – ZIUA MĂRCII POȘTALE, atunci tipărindu-se o carte poștală în două culori și o ștampilă comemorativă, prima din țară. Cu acea ocazie, a apărut primul număr al singurei reviste filatelice în limba germană din sud-estul Europei: „Der Briefmarken Bote” (poz. 43/1940 a publicațiilor periodice).

În istoria contemporană a asociației se consemnează o diminuare a numărului de membri, cauzele fiind multiple: «… datorită decesului unora dintre colegii noștri, datorită prețurilor exagerate ale emisiunilor de timbre emise de Poșta Română (prin S.C. Romfilatelia S.A.) și datorită faptului că tineretul din zilele noastre, în mare parte, este lipsit de pasiuni și implicat mai mult în cu totul alte preocupări …». În prezent, asociația înregistrează 37 membri, din care 26 din Sibiu, Mediaș, Orlat, Șelimbăr, Cristian, Tălmaciu și 11 din alte localități care au aderat la asociație: 3 membri din Reșița, 2 din Alba Iulia și câte unul din Deva, Craiova, Prundul Bârgăului, Periș/ Ilfov și Satu Mare. Se cunoaște că activitatea de filatelie este voluntară și benevolă, fiind un hobby pe care din ce în ce mai puțini pasionați îl îmbrățișează, asociația sibiană fiind printre puținele asociații care mai activează în România (13 din care 2 la Sibiu), membrii ei fiind implicați într-o serie de activități și manifestări deosebite. Lista evenimentelor organizate este lungă, în cadrul acestora remarcându-se expozițiile filatelice interjudețene: „Mediaș – 750 de ani de atestare documentară” (2017), „La două momente aniversare – 755 de ani de atestare documentară Terra Viz – Ocna Sibiului și 160 de ani de la deschiderea Băilor Calde de la Ocna Sibiului” (2018), Bistrița – Botoșani – Caraș Severin – Sibiu și Timiș (2022), Salonul filatelic Sibiu – Chișinău (2022), Expoziția națională de filatelie, cartofilie și maximafilie „Centenarul Marii Uniri” (2018), Expoziția națională de filatelie „Aniversări sibiene 2021” (2021), Expoziția națională de filatelie „Aniversări sibiene 2023” (2023), Expoziția națională de filatelie cu participare internațională „125 de ani de la nașterea lui Hermann Oberth” și 90 de ani de la lansarea lucrării „Căile navigației spațiale” (2019), Expoziția națională cu participare internațională „Un panou” (2020) – cea mai mare expoziție filatelică organizată la Sibiu, cu participarea unui număr de 140 de expozanți din 14 țări. Majoritatea membrilor asociației sunt implicați în diverse activități expoziționale, realizând cataloage, albume, plicuri și ștampile speciale (aprobate de C.N. Poșta Română), toate fiind mărturii ale unei bogate și susținute activități, beneficiind anual de sprijinul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și susținerea financiară a proiectelor, acestea fiind cofinanțate de către Primăria Mun. Sibiu, prin agenda culturală.

Activitatea filatelică are și o puternică și importantă componentă de diplomație culturală, neputând fi neglijată participarea sibiană la expoziții internaționale: IBRA 2023 (Germania), Hunfila (Ungaria), OVEBRIA – Klagenfurt (Austria), Liberec (Cehia), EFIRO 2019, Kranj (Slovenia), Indonezia 2022, Sestri Levante (Italia) și APATIN (Serbia).

La adunarea generală organizată, am cunoscut un colectiv unit și foarte ambițios, realegând în unanimitate conducerea executivă actuală, mandatul primit de prof. Nicolae Salade – președinte, dipl. ing. Liviu Pintican-Juga și ing. Ioan Dejugan – vicepreședinți, ing. Ioan Ovidiu Reu – secretar, col. Virgil Cristea – responsabil financiar, prof. dr. Horia Barbu și Gheorghe Oprescu – cenzori, fiind de a continua activitatea desfășurată.

Pentru toți cititorii Tribunei, precizăm că principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului asociației este dedicat operei de conștientizare a tinerelor generații cu privire la plăcerea de a colecționa și a conserva mărturiile trecutului, dar și de a promova cultura și educația prin filatelie, cartofilie și maximafilie.

Știați că majoritatea membrilor au peste cinci decenii închinate acestei pasiuni (deosebită de profesia în care s-au afirmat!), iar ec. Mircea Țața este veteranul filateliei sibiene, împlinind în acest an frumoasa vârstă de 100 de ani?

Cotidianul Tribuna a sprijinit constant activitățile asociației, iar la ceas aniversar urează tuturor membrilor un sincer „La mulți ani!”, cu sănătate, pentru a avea mulțumirea sufletească în continuarea acestei nobile activități, recunoscută ca „pasiunea regilor și regina pasiunilor!

Marius HALMAGHI

26 martie 2024 la 14:41
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 16 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit