Edilitatea în 1925, în atenția gospodarilor de comune. Ce este Planul Urbanistic General și pentru cine este elaborat

Legea nr. 95 din 13 iunie 1925 (publicată în Monitorul Oficial nr. 128 din 14 iunie 1925) – cunoscută și sub numele de Legea pentru Unificarea Administrativă prezintă în cap.VIII „Edilitatea” art. 69-76, toate regulile privind această disciplină. Reproducem acest capitol, pentru însemnătatea tuturor prevederilor și comparativitatea cu Planurile Urbanistice Generale ale localităților, respectiv cu regulamentele aprobate de administrațiile publice locale și nerespectate în aplicarea lor:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

«Art. 69. Comunele sunt datoare în termen de patru ani dela promulgarea legii să stabilească, dacă nu le au deja întocmite, după importanţa şi mijloacele de cari dispun, un plan general de sistematizare, care să aibă în vedere satisfacerea tuturor trebuinţelor de ordin edilitar, ca alinierea străzilor, deschideri şi înfiinţări de străzi şi pieţe, alimentare cu apă, canal, iluminat, pavarea, înfiinţări de grădini, parcuri, plantaţiuni, mijloacele pentru transportarea populaţiunii în comune, locuinţe eftine, etc. Ordinea executării lucrărilor edilitare se va prevede în regulamentul legii. Planul de sistematizare va fi întocmit în vederea dezvoltării, pe care ar putea să o ia comuna şi diferitele sale servicii în viitor. El va fi alcătuit fie de serviciul tehnic local, fie prin concurs public între diferiţii specialişti din ţară. În comunele rurale şi urbane nereşedinţe planul de sistematizare şi comassare se va alcătui în marginile nevoiei locale, după propunerea consiliului comunal respectiv, de o comisie care va aduna datele necesare la localitate. Comisiunea se compune din şeful serviciului tehnic judeţean, medicul primar şi delegaţia permanenţă a comunei rurale respective. Comisiunea va fi prezidată în comunele rurale de un membru al delegaţiunii permanente judeţene, iar în comunele urbane nereşedinţe de primarul comunei. Planul astfel întocmit va fi aprobat de consiliul comunal şi va rămâne definitiv, după ce va fi supus cercetării delegaţiei permanente judeţene, care îl va examina împreună cu şefii serviciilor tehnic şi arhitectonic judeţean. În comunele suburbane, planul de sistematizare va fi întocmit prin îngrijirea serviciului tehnic al comunei urbane respective şi supus în urma aprobării consiliilor comunale urbane. În capitalele de judeţ planul rămâne definitiv după cercetarea lui de către consiliul superior administrativ. Autoritatea de control îşi va da avizul din punct de vedere tehnic, propunând modificările ce ar crede utile pentru o mai bună realizare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Art.70. Planurile pentru alinierea străzilor şi pieţelor din comunele capitale de judeţ se vor întocmi de serviciile tehnice locale pe baza planurilor de sistematizare şi se vor aproba de consiliile comunale. Asupra acestor încheieri nu se mai pot reveni decât numai când, din cauza unor împrejurări extraordinare sau de forţă majoră, comuna ar suferi schimbări cari ar necesita modificarea planului de sistematizare. În acest caz, modificarea nu se poate face decât cu învoirea consiliului, luată cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor în exerciţiu şi cu avizul consiliului superior administrativ.

Art.71. Consiliul comunal hotărăşte asupra deschiderii şi închiderii străzilor şi pieţelor publice conform planului de sistematizare.

Art.72. Străzile, pasagiile sau pieţele ce se vor deschide fără autorizaţie în regulă, vor fi închise de către autoritatea comunală.

Art.73. Nici o construcţiune sau reconstrucţiune de edificii şi nici o altă lucrare în comună nu se va putea face fără autorizaţia delegaţiunii permanente comunale, semnată de primar sau delegatul său şi dată pe baza avizului serviciului tehnic respectiv, dacă acest serviciu există la primărie, sau pe baza avizului serviciului care îl va înlocui.

Art.74. Comuna este în drept să impună celor cari construesc sau repară, anume măsuri şi restricţiuni dela exerciţiul dreptului proprietarului, în vederea înfrumuseţării localităţii sau în interesul salubrităţii publice şi al siguranţei cetăţenilor. Autorităţile comunale sunt datoare să se pronunţe în termen de 10 zile asupra cererilor de autorizaţie. Trecut acest termen fără să fi obţinut rezolvarea cererii, sau când soluţiunea dată nu este în conformitate cu legea şi regulamentele comunale, petiţionarul are dreptul să se adreseze justiţiei, pe calea contenciosului administrativ, pentru stabilirea daunelor suferite.

Art.75. Construcţiunile clădite în afara de aliniere sau contra dispoziţiunilor reglementate şi fără autorizaţiuni vor fi dărâmate dacă proprietarii lor, în termenul de cel mult trei luni dela somaţiunea autorităţilor comunale nu s'au conformat dispoziţiunilor luate şi regulamentelor.

Art.76. Nu se vor permite lucrări de consolidare a caselor ce se găsesc clădite în afară de alinierea definitiv stabilită şi aprobată conform legilor în vigoare. Lucrările cari s'ar face fără asemenea autorizare vor fi desfinţate de autoritatea comunală. Pentru înlesnirea lucrărilor edilitare şi a transformărilor pe cari buna stare a comunelor salubritatea, siguranţa şi înfrumuseţarea lor o cer, se pot face şi expropieri pe zone, potrivit legii de expropiere. Utilitatea publică în acest caz se declară de consiliul comunal respectiv cu aprobarea ministrului de interne, pe baza avizului consiliului administrativ superior».

14 martie 2024 la 14:54
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 9 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 21 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit