Cum să gestionați și să eliminați datoriile

Datoria este bună atunci când aveți un plan solid pentru a vă construi averea pe termen lung. Dar prea multe datorii vă pot afunda într-o groapă financiară greu de recuperat. Așadar, cum poți gestiona datoriile fără să depășești limita? Dacă doriți să practicați obiceiuri financiare sănătoase care să vă conducă spre bogăție, trebuie să aveți o strategie bună de gestionare a datoriilor. Având motivația și disciplina de a deveni sigur din punct de vedere financiar, vă va ajuta să scăpați de datoriile inutile și vă va permite să știți când să solicitați credite nebancare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Deși nu multora le plac datoriile, acestea vin sub numeroase forme. Poate fi un împrumut auto, un împrumut pentru studenți, un credit ipotecar sau un card de credit. Mai mult, trebuie să faci datorii dacă vrei să faci investiții uriașe în viață. Cu toate acestea, să știi cum să gestionezi datoriile este primordial, altfel acestea ar putea fi o mare povară pe termen lung.

Pentru a evita stresul financiar, iată câteva sfaturi perspicace care vă vor ajuta să gestionați și să eliminați datoriile.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cunoașteți-vă datoriile

Prima abordare în gestionarea datoriilor este să vă cunoașteți datoria. Cui îi datorați și cât de mult este? Mulți oameni se simt adesea copleșiți atunci când vine vorba de plata datoriilor. Organizarea finanțelor dumneavoastră este imperativă, deoarece veți ști cât de multe datorii aveți în mână. De asemenea, veți ști cui îi sunteți dator, fie că este vorba de un furnizor de credite, de o bancă sau de un prieten apropiat.

Astfel, asigurați-vă că țineți evidența fiecărei datorii pe care o luați, precum și a furnizorului și a termenelor de rambursare. Poți folosi o aplicație de foaie de calcul, deoarece este convenabilă și te va ajuta să actualizezi cu ușurință înregistrările. Fă-ți timp pentru a scrie soldurile și plățile împrumuturilor. Mai târziu, înregistrările s-ar putea să vă fie utile și să vă ajute să faceți plăți prompte.

 

Elaborați un buget

Oricât de clișeic ar suna, crearea unui buget lunar este o modalitate sigură de a gestiona datoriile. Existența unui buget realist vă va ajuta să vă urmăriți finanțele în mod eficient. Cunoașterea venitului exact care vă lovește contul și cât de mult cheltuiți este vitală în gestionarea datoriilor. Veți avea o cifră clară a sumei cu care rămâneți după cheltuieli și a celei care se duce în fiecare lună la plata datoriilor. Prin urmare, întocmiți un buget realist care să se alinieze cu veniturile dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă dați seama de procentul care se duce în plata datoriilor.

 

Stabiliți prioritățile datoriilor

Pentru a vă gestiona eficient datoriile, trebuie să decideți ce datorii veți compensa mai întâi. Scrieți o listă de datorii și analizați-le pe cele mai urgente de achitat. Deși poate fi o sarcină dificilă, este important să prioritizați lista în funcție de costuri și de urgență. Unele datorii sunt costisitoare de plătit din cauza ratelor mari ale dobânzii, în timp ce altele pot avea o dobândă mică. De exemplu, cărțile de credit sunt de obicei costisitoare; prin urmare, achitarea acestei datorii mai întâi ar putea să vă economisească bani în plus la sfârșitul zilei.

 

Evitați cumpărăturile impulsive

Așa cum am menționat mai sus, a avea un buget și a te ține de el este un factor important în gestionarea datoriilor. Obiceiurile impulsive vă vor duce cu câțiva pași înapoi, deoarece cheltuiți bani în afara bugetului dumneavoastră. Pentru a evita să cheltuiți din neatenție, puteți pune deoparte niște bani în fiecare lună, dar numai dacă vă puteți permite să cumpărați produse de lux sau alte indulgențe. Existența acestui fond vă poate ajuta să evitați cumpărăturile impulsive, deoarece dispuneți doar de o anumită sumă.

O altă abordare este să reflectați și să înțelegeți factorii care declanșează cheltuielile impulsive și să implementați o strategie eficientă. De exemplu, în loc să mergeți orbește la supermarket, scrieți o listă de cumpărături și urmați-o fără abateri. Cu disciplină, veți putea să faceți cumpărături în limitele bugetului și să economisiți bani pe care îi puteți folosi pentru rambursarea datoriilor.

 

Plătiți ceea ce puteți

Plata împrumuturilor în fiecare lună este o modalitate sigură de a reduce datoriile. Dar s-ar putea să nu fie posibil să plătești banii în plus pe care nu îi ai. Astfel, faceți plăți lunare minime pentru a preveni creșterea datoriei. Sumele mici, ușor de gestionat, care se aliniază cu venitul dvs. sunt mai bune decât să ignorați datoria până când este prea târziu. Asigurați-vă că acordați prioritate împrumuturilor care percep rate mari ale dobânzii mai întâi.

Țineți cont de faptul că ratarea plăților va face ca datoria să crească și mai mult în spirală și s-ar putea să vă compromiteți scorul de credit prin neplata datoriilor. Pentru a evita penalitățile legale grave, plătiți sume mici până când reușiți să compensați o sumă considerabilă. În timp, vă veți da seama că scăpați de datorii și că vă gestionați finanțele într-un mod realist.

 

Consolidarea datoriilor

Dacă aveți mai multe împrumuturi de la diferiți furnizori, luați în considerare consolidarea datoriilor pentru a vă ușura stresul financiar. Consolidarea datoriilor este atunci când optați să luați un nou împrumut și să plătiți împrumuturile mai mici, existente. Veți rămâne cu o singură datorie, care, de obicei, are condiții de rambursare favorabile. Faptul de a avea un singur împrumut este o modalitate excelentă de a gestiona datoriile, deoarece veți plăti o singură rată lunară.

Prin urmare, consolidarea datoriilor este o strategie eficientă dacă aveți numeroase împrumuturi. Dar trebuie să fiți disciplinat odată ce obțineți noul împrumut. Nu îl deturnați către alte achiziții; asigurați-vă că rambursați împrumuturile multiple așa cum ați planificat.

 

Recompensează-te pe tine însuți

În timp ce rambursarea datoriilor ar putea să vă afecteze, este important să sărbătoriți micile repere pe care le atingeți pe parcurs. Recompensează-te după ce îți elimini împrumuturile sau când atingi o etapă majoră în reducerea datoriilor. Această abordare vă va menține ancorat în obiectivele financiare și veți rămâne angajat până la capăt.

 

Concluzie

Gestionarea datoriilor poate părea o provocare, dar cu o abordare corectă, puteți reduce și elimina datoriile. A fi disciplinat, motivat și angajat este cheia pentru a gestiona datoriile. Începeți prin a vă prioritiza împrumuturile și plătiți în fiecare lună, indiferent cât de mici sunt ratele. În timp, veți deveni un expert în gestionarea datoriilor și, în cele din urmă, veți obține controlul asupra finanțelor dumneavoastră.

 

06 martie 2024 la 13:41
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 47 secunde
Se lucrează pe A1, DN14 și DN14A
Conducătorii auto trebuie să circule cu prudență sporită pe anumite drumuri naționale și autostrada din județ, deoarece sunt...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 minute
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 19 minute
Adolescenții din Richiș au o vară plină: ateliere de teatru, dans și arte decorative
Consiliul Județean Sibiu susține un nou proiect educațional și artistic dedicat tinerilor din comuna Biertan, adolescenții din Richiș...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 23 minute
An apicol dezastruos în Sibiu : „Cel mai slab sezon din 1984 până azi”
Apicultorii sibieni și din întreaga țară se confruntă cu unul dintre cele mai dificile sezoane din ultimele decenii,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 23 minute
„Mediaș XCE & XCO” 2025, în acest sfârșit de săptămână
Sâmbătă și duminică (5 – 6 iulie 2025), la Mediaș se va desfășura o nouă ediție a „Mediaș...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 39 minute
Crucea Roșie Sibiu „face cinste” de ziua ei: ateliere de prim ajutor, pictură și jocuri pentru cei mici
Vineri, 4 iulie este Ziua Națională a Crucii Roșii Române. Sibienii interesați de activitatea acestei organizații sau să...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Încă puțină răbdare pentru baie la Ștrandul Măgura Cisnădie
Cisnădienii se văd nevoiți să mai aștepte puțin până când se vor putea bucura de o răcoreală strașnică...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
A virat fără să acorde prioritate și a lovit o femeie pe trecerea de pietoni
Polițiștii sibieni au fost solicitați în această dimineață la un accident pe Calea Cisnădiei. Un șofer în timp...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
Agricultorii din Țara Oltului „hrănesc” zilnic animalele sălbatice ale statului. Pagube mari provocate de sălbăticiuni în culturile agricole
Agricultorii din zona Țării Oltului – Țara Făgărașului au ajuns la culmea disperării din cauza pagubelor deosebit de...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
acum 11 ore
Reacție dură a Parohiei Evanghelice din Cisnădioara, în urma acuzațiilor de furt de tablouri: „Timp de mai mulți ani, parohia a fost victima unui impostor”
În urma  declarațiilor emise pe rețelele de socializare  de Thomas Emmerling, sub titulatura „Cel mai mare furt de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit