„Un ALT FEL de EMINESCU” celebrat la COLEGIUL ECONOMIC George Barițiu din Sibiu

Ca în fiecare an, la 15 ianuarie, Amfiteatrul Colegiului Economic sibian George Barițiu a găzduit o manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale, care – nu întâmplător – coincide cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, numit de Constantin Noica: ⹂OMUL DEPLIN AL CULTURII ROMÂNE. Activitatea cultural-artistică a reunit elevi ai claselor IX – XII și ai învățământului profesional, alături de conducerea liceului, cadre didactice și invitați. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Biblioteca școlii a fost reprezentată în cadrul evenimentului de dna bibliotecar Cimpoca Mioara care a realizat o expoziție de carte aniversară intitulată „Un ALT FEL de EMINESCU”. Volumele selectate din colecțiile bibliotecii au fost reprezentative pentru vastitatea operei eminesciene și importanța ei culturală, creația eminesciană depășind sfera patrimoniului național, intrând în universalitate (traduceri în peste 150 de limbi. cunoscute în peste 250 de țări din Europa).

În debutul activității aniversare, profesor organizator Maria Gaură a subliniat importanța Zilei Naționale a Culturii, apreciind continuitatea idealului național formulat de generația pașoptistă care l-a evidențiat pe George Barițiu, ideal dezvoltat în Epoca Marilor Clasici care l-a consacrat pe Mihai Eminescu.

Prof. Baicu Bogdan a scos în evidență complexitatea personalității eminesciene, respectiv îngemănarea laturii scriitoricești cu cea politică și publicistică îndeosebi. A fost prezentat contextul politic intern și extern în care a activat poetul, tematica abordată în paginile publicațiilor vremii (Curierul de Iași și Timpul) din variate domenii (economie, politică, diplomație, demografie, corupție etc.). De asemenea, a fost descrisă activitatea unionistă a lui Mihai Eminescu în cadrul Societății Carpați, fiind precizați factorii care au condus la discreditarea și îndepărtarea din viața publică a Omului Mihai Eminescu. 

În preambulul momentului literar-artistic, prof. Teodora Vidrighin a prezentat o veche legendă biblică legată de bunătatea și generozitatea poporului român al cărui Suflet a făcut posibilă nașterea lui Mihai Eminescu.

Sub coordonarea prof. Iuliana Nemeș, un grup de elevi ai clasei a XI-a F a prezentat un montaj literar-artistic prin care au fost marcate principalele momente din biografia poetului Mihai Eminescu; au fost recitate poezii care au reflectat marile teme abordate în lirica eminesciană (iubirea, timpul, natura, istoria), însoțite de celebrele melodii transpuse pe versurile poetului (Atât de fragedă, Sara pe deal, Pe lângă plopii fără soț, De ce nu-mi vii…). Fragmentele din poeziile Scrisoarea a III-a și Glossă au readus în atenția publicului spectator angajarea poetului în marile probleme ale contemporaneității sale. Vocile elevilor implicați activ au încântat auditoriul prin lecturarea unor fragmente din Corespondența inedită ⹂Dulcea Mea Doamnă – Eminul meu Iubit”, rezonând cu melodiile Trei Culori și Eminescu în interpretarea regretaților Doina și Ion Aldea Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru: ⹂Trei culori și-o singură Iubire românească, Trei culori și-o singură Vorbire românească, Trei culori și-o singură Credință românească, Trei culori și-o singură Ființă românească.” / ⹂Suntem în cuvânt și-n toate- Floare de latinitate, Sub un cer cu stele sudice, De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece!…”. 

Într-o lume pasionată de tehnologie în special, elevii colegiului sibian și-au dovedit și abilitățile tehnice, realizând un montaj video cu imagini reprezentative pentru celebrarea poetului național. 

În încheierea activității, prin vocea dnei prof. Teodora Vidrighin, a fost punctată și receptarea critică a operei eminesciene, confirmându-se opinia formulată de mentorul Junimii, Titu Maiorescu, potrivit căreia ⹂literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului” eminescian și, totodată, au fost amprentate în memoria celor prezenți cugetări consemnate, de-a lungul vremii, în manuscrisele eminesciene (46 la număr, însumând peste 14000 de file), respectiv în paginile Corespondenței inedite cu Veronica Micle, dintre care amintim: Menirea vieții tale e să te cauți pe tine însuți;  De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem; Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac; Între caracter și inteligență n-ar trebui să existe alegere; Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul.

Ne bucurăm cu fiecare ocazie în care elevii noștri, de la filiera tehnologică, desigur sub îndrumarea și coordonarea unor profesori cu vocație, reușesc să dovedească și dezvoltarea orizontului cultural, revitalizarea interesului pentru creații literare sau stimularea propriilor talente prin variate manifestări artistice” conchide prof. Roșca Daniela, director al Colegiului Economic GEORGE BARIȚIU Sibiu.

 Custom Image Custom Image Custom Image

 

17 ianuarie 2024 la 15:08

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 24 minute
Crucea Roșie Sibiu și AFT, parteneri într-un exercițiu militar
Crucea Roșie Filiala Sibiu este invitata Academiei Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” pentru a-i ajuta pe studenți în cadrul...
Actualitate
1 min de citit
acum 16 ore
Stop vot în județul Sibiu! Nicușor Dan – 58,55%! Simion – 41,45%!
(ACTUALIZARE 23:56) S-a terminat numărătoarea în județul Sibiu. Cum era de așteptat, Nicușor Dan a câștigat fără drept de...
Eveniment
2 min de citit
acum 17 ore
S-a încheiat numărătoarea voturilor. Nicușor Dan, noul președinte al României, cu 53,6% și peste 6,1 milioane de voturi. Simion a câștigat în diaspora
Autoritatea Electorală Permanentă a centralizat toate voturile din turul al doilea al alegerilor pentru președinția României, atât pe...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Ruxandra Cibu Deaconu a votat pentru: „Candidatul care are calitățile unui președinte european”
Senatoarea USR de Sibiu a fost printre politicienii care au votat pe la mijlocul zilei, mai exact la...
Actualitate
1 min de citit