Într-o lume a gălăgiei, Anul Nou a venit în linişte la biserici

Acasa >

Articol

Da, ştiu, în fiecare an scriu despre cum unii oameni aleg să scape de gălăgia dintre ani, între zidurile bisericilor. Nu sunt mulţi, raportat la numărul de locuitori ai oraşului (şi chiar ai ţării) care preferă aşa ceva în loc de tradiţionalul Revelion afară, în pieţele centrale, ca la americani (suntem cea mai tare naţie la copiat obicieuri), în restaurante, la mesele cu meniul oferit (şi plătit), în destinaţii turistice de sezon sau, pentru cine îşi permite, în "locaţii" exotice unde se ştie despre iarnă doar din documentare şi din poze sau, observ tot mai rar asta, împreună cu prietenii, la unul dintre ei acasă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Fiecare alege ceea ce i se potriveşte mai bine. După cum îi este firea şi trăirea interioară. Aşa, unii aleg să plece din Lumea Gălăgiei care se dezlănţuie în noaptea dintre ani, într-o lume mai liniştită, mai calmă, chiar necesară: cea liniştită, cea din biserici. Da, ştiu, nu e distracţia la maximum, nu e nebunie, nu sunt becuri multicolore, nici proiecţii laser. Nici nu bubui petarde nici nu destupi "tradiţionala" şampanie, nici nu răcneşti numărătoarea inversă de la miezul nopţii. Dar a fost, este şi va fi o opţiune pentru mulţi, chiar dacă parcă nu mai sunt aşa de mulţi. Ispita exteriorului este maximă.

În biserică poţi remarca cel mai bine atunci, în noaptea Anului Nou, contrastul dintre haosul "normalului" de afară şi pacea din interior. Interiorul bisericii şi interiorul tău. Contrastul dintre rugăciunea rostită şi simţită cu blândeţe şi bubuiala petardelor aruncate, cu ură şi la mişto, chiar la intrarea în biserică. Aruncate degeaba, ele neputând să tulbure ceea ce se petrece în interior, decât ca nivel de zgomot de fond, dar asta nu o ştiuc ei de afară. 
În biserică, de Anul Nou, vin cei care nu cred că de Crăciun celebrăm un moş corpolent care se exprimă onomatopeic ("hohoho") şi nişte reni, ci Naşterea Domnului şi nici de Paşti un pe simpatic dar totuşi impersonal "iepuraş", ci Învierea Domnului. În biserică de Anul Nou, vin tineri, maturi, oameni în vârstă, bărbaţi, femei şi copii. Vin să sărbătorească împreună trecerea de la anul vechi la Anul Nou, în alt fel decât cel "standard". Ca să ştii şi să simţi exact ce e acolo trebuie să fii prezent, atunci. Că rpea mulţi "experţi" au părerid espre biserică doar trecând pe trotuar, pe lângă ea. 

Ce să spui despre slujba trecerii dintre ani de la biserică? Nu e nimic nou sau "inedit" faţă de anii trecuţi şi ce am scris atunci. Slujba de binecuvântare a Noului An este oficiată în biserici (inclusiv în Catedrala Mitropoltană) între orele 23:30 şi 00:30. Eu aleg biserica din cartier, cea de pe Mihai Viteazu, cu hramurile Înălţării Domnului şi Sfîntului Ierarh Nicolae. S-a citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, rostirea rugăciunea de mulţumire, rugăciunra de intrare în Noul An. 
Slujba a fosi oficiată de către preoţii parohi Vasile Popa, Cristinel Husarciuc şi Nicolae Bobeş şi, iar la final, s-a cântat "La mulţi ani" preotului Vasile Popa, cu prilejul zilei onomastice. De fapt a fost un "schimb" de "la mulţi ani": credincioşii au urat preotului iar preoţii urându-le credincioşilor. Apoi, lumea s-a dus pe la casele sale, pentru a continua sau începe petrecerea cea "lumească".

La ieşirea din biserică, mirosea peste tot a praf de puşcă iar oraşul era învăluit în fum. De la balcoane, mai aruncau bubuitori pe trotuare, pe unde trecea lumea. 

 Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
01 ianuarie 2024 la 12:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 28 minute
Au venit banii de alocaţie
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu anunță că miercuri s-au făcut plățile pentru 82.731 beneficiari de...
Eveniment
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 44 minute
Rubarba, leguma cu rădăcini săsești, încă prezentă pe mesele sibienilor. Cât plătim pentru ea
Printre legumele și fructele de sezon, luna mai aduce în Piața Cibin, rubarba, o legumă cu tradiție și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 50 minute
Elevii din Parohia Cașolț, Protopopiatul Agnita, calificați la Concursul Național Catehetic
În contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 54 minute
Elevii militari sibieni de la ȘMMSCT virtuoși în traduceri de specialitate
Elevii Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu și-au...
Actualitate
2 min de citit