Organizatorii Programului ”Anii Drumeției” au propuneri inedite pentru acest sfârșit de săptămână. De exemplu, doamnele și domnișoarele ar putea sărbători ziua de 8 Martie în cadrul unei excursii în 9 martie, drumeție în carul căreia se va face și o degustare de bere locală Sadu, în Țara Colibelor. Duminică, 10 martie, va avea loc o altă ieșire în natură pe un traseu foarte frumos cu o degustare de cârnați fripți la țepușă.
”Dragă drumeț, călătorește în minunatul tărâm al Țării Colibelor și află-i frumoasa poveste alături de Nico! Hai să explorăm împreună aceste locuri, poposind la coliba bunicuței Maria și apoi să degustăm de ziua noastră din minunata bere tradițională locală, ce ne va cuceri de la primul strop! Ne vom întâlni sâmbătă, 09.03.2024 la ora 08:30, din parcarea din Kaufland – Shopping City Șelimbăr. Ne vom grupa pe mașinile personale și vom porni spre localitatea Râu Sadului. Masa de prânz se va lua sus la coliba bunicuței Maria, iar prețul acesteia se va plăti separat de prețul biletului, odată ajunși la colibă, direct bunicuței. Masa de pranz va include mâncare cu specific tradițional: brânză cu mămăligă și cârnați, murături, gogoși si tărie din zona, sirop sau cafea. Totodată acest prânz servit în sânul comunitățîi din Țara Colibelor, îi încurajează pe localnici să își poată păstra obiceiurile, tradițiile și ii ajută la dezvoltarea turismului comunei Rau Sadului. Cine se va înscrie în acest program va face și o rezervare fermă pentru masa de prânz cel târziu cu două zile înaintea evenimentului la nr. de telefon al ghidului 0742667196. La finalul drumeției, ne vom opri în zona pentru a degusta minunata bere tradițională locală Sadu. Această degustare se va oferi gratuit din partea gazdelor. Echiapmentul necesar trebuie să cuprindă: tricouri, pantaloni și șosete de schimb, bocanci de munte cu glezna înaltă, pelerină de ploaie, bețe de hiking (recomandat), parazăpezi, pantaloni, căciulă, mănuși, fluier, sticlă cu apă min 1 litru, fluier, mâncare, batoane. Drumeția costă 70 lei/ persoană participarea la drumeție; 65 lei/ prânz la Bunicuța Maria (opțional)
Limita de vârstă – 16 ani. Se pot face și excepții de la caz la caz. Ghidul excursiei este Nicoleta Ocneriu – ghid montan”, este mesajul transmis de organizatori pe pagina de socializare dedicată Programului ”Anii Drumețeie”.
Drumeție în Poiana Pensionarilor cu cârnați la jar
Cea de a doua drumeție propusă pentru acest sfârșit de săptămână are ca destinație Poiana Pensionarilor și o masă copioasă în care vedete sunt cârnații fripți la jar, în țepușă. Potrivit descrierii de pe apgina de socializare a Programului, ”Dragi drumeți,
Vom porni din Poplaca și vom urca poteca spre Trăinei, apoi mai departe în poteca de pe Dealul Ganța, ce merge paralel cu valea Ștezii, către Poiana Pensionarilor. Vom face un popas mai lung acolo, nu doar pentru fotografii ci și pentru a pregăti o vatră, a face focul și a prăji câțiva cârnați la țepușă. Copiii vor afla cu această ocazie regulile pe care trebuie să le respecte atunci când facem focul în natură, astfel încât această activitate să nu pună în pericol pădurea și să fie cât mai puțin dăunătoare acesteia cu putință. După ce frigem cârnații și după ce-i și consumăm, vom coborî înapoi spre Poplaca, pe o altă potecă de pe partea nordică a dealului. Drumeția este potrivită persoanelor cu un minim de condiție fizică și copiilor de minim 4-5 ani. Ne întâlnim dimineață, la ora 10:00, în parcarea din fața fostei Cabane Valea Aurie. Vezi locație. De acolo ne vom deplasa cu mașinile personale către Poplaca, unde vom parca mașinile și vom intra în traseu. Traseul este unul de tip circuit, deci vom recupera mașinile din același loc, la finalizarea lui. Echipament necesar: Ghete de drumeție impermeabile, cu talpă aderentă; Haine adaptată sezonului, inclusiv un ultim strat impermeabil; Rucsac mic de tură; Tricou sau bluză de corp de schimb;
Șapcă / pălărie, ochelari de soare; Sticlă cu apă sau ceai, minim 1 l.; Cârnați pentru prăjit la țepușă, eventual altceva de mâncare în cazul în care nu agreați cârnații. Un baton energizant sau un fruct ar fi, de asemenea, binevenite. Bețele de trekking pot fi de ajutor. Putem asigura transportul tur-retur unui nr. limitat de persoane. Pentru rezervarea locului vă rugăm să ne contactați telefonic, la nr. 0722-177001, după efectuarea înscrierii. După finalizarea procesului de înscriere, ghidul va crea un grup de whatsapp pe care ne vom organiza/redistribui în mașini. Drumeția costă 70 lei/adult sau copil peste 14 ani, gratuit pentru copiii sub 14 ani. Tura se va ține cu minim 12 participanți adulți. Copiii de la 4-5 ani în sus pot participa, cu condiția să fie însoțiți, fiecare dintre ei, de câte un adult, părinții sunt responsabili pentru a evalua dificultatea traseului pentru copii. Ghid va fi Dumitru TROANCA – ghid montan de turism, contact: 0722-177001”.
Sursa foto: facebook Anii Drumeției