6 superstiții comune la nivel global

Superstițiile reprezintă ceva credibil sau doar un mit? Superstiția reprezintă o credință în care o faptă are o explicație mistică, religioasă sau magică și este asumată religios, social sau cultural. În realitate, o superstiție nu are o explicație științifică sau de altă natură.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Și cu toate acestea, la nivel global, majoritatea oamenilor tind să creadă în unele superstiții.  Multe dintre acestea se regăsesc în cultura multor popoare, altele sunt la nivel individual. Mai jos am abordat 10 superstiții comune la nivel global.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pisica neagră aduce ghinion

Potrivit superstiției, pisica neagră care ne taie calea aduce ghinion. Se spune că în astfel de situații este bine să faceți trei pași în spate. Această superstiție își are originile încă din Evul Mediu, când se credea că vrăjitoarele puteau lua forma unei pisici negre.

Doar că această superstiție nu se regăsește sub forma menționat mai sus în anumite regiuni sau țări. În unele țări, precum Egipt, toate pisicile, indiferent de culoarea lor, sunt norocoase. În această cultură, pisicile erau considerate sacre. Cimitirele de pisici erau comune, iar pisicile mumificate erau îngropate împreună cu stăpânii lor.

 

Norocul începătorului

„Norocul începătorului” reprezintă ideea cum că oamenii începători la un sport sau un joc sunt predispuși să câștige atunci când îl încearcă pentru prima dată. Un începător la pariuri sportive sau jocuri de cazinou are toate șansele să câștige pentru că nu sunt stresați. Experții spun că prea multă anxietate poate împiedica performanța si nu sunt rare cazurile când sume importante au fost câștigate chiar si la jocurile de păcănele gratis.

 

Ciocănitul în lemn pentru a preveni ghinionul

Ciocănitul în lemn este o superstiție comună în România, dar și în alte culturi. Cu siguranță și voi ați văzut și poate chiar ați pus în practică această superstiție. Tocmai ați terminat o discuție ce are ca subiect sănătatea sau un subiect rău și apoi căutați imediat să bateți în lemn pentru a preveni ghinionul.

Această credință a început cu druizii. Ideea lor despre divinitate implica natura, iar copacii erau zeii lor. Ciocănirea în lemn era considerată o formă de contact fizic cu ei, care aducea noroc.

 

Mâncărimea din palme și banii

Există o veche superstiție conform căreia, atunci când vă mănâncă palmele, înseamnă că vin banii. Superstiția se aplică atunci când mâncărimea este în palma dreaptă. Dar există ceva adevăr în aceasta? Unii experți spun că da, deoarece mâncărimea palmelor înseamnă adesea o nouă energie internă care se mișcă prin mâini. Mâna dreaptă este considerată ca fiind mâna activă. Mâncăm cu dreapta, scriem cu dreapta și în general majoritatea activităților le facem cu mâna dreaptă.

 

Încrucișarea degetelor aduce noroc

Nu de puține ori, cu siguranță ați văzut oameni care își încrucișau degetele când vorbeau despre bani, vise etc. Motivul pentru acest gest este acela să se crede că ghinionul este prins în punctul în care cele două degete se întâlnesc, așa că atunci când ne încrucișăm degetele, oprim ghinionul să scape și permitem dorințele noastre să devină realitate.

 

Numărul 13, aducător de ghinion

Pentru mulți, numărul 13 este cu ghinion. Pentru unii, superstiția asta este atât de puternică încât au eliminat 13 din numerotarea etajelor unui bloc (de la etajul 12 se sare la 14) sau au eliminat rândul 13 din avion. Cum de s-a ajuns la această superstiție? Se spune că acest număr este asociat cu un document juridic din Codul lui Hammurabi, care nu conținea legea 13 și se crede că ar fi din motive mistice. 13 mai este asociat și cu Cina cea de Taină la care au participat 13 persoane – Iisus și apostolii – iar Iuda a fost a 13-a persoană care s-a așezat la masă. Să nu mai amintim de vineri 13, considerată o zi cu ghinion.

Există și voci care spun că de fapt tot ce vine după 12 ar fi în afara legilor firești. Avem 12 luni într-un an, 12 ore postmeridian și 12 ore antimeridian, 12 apostoli. Vechii sumerieni au pus la punct un sistem numeric bazat pe 12.

 Voi sunteți superstițioși?

02 mai 2023 la 12:11
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 48 minute
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
acum 14 ore
Drumuri și Poduri Sibiu a mai trecut prin astfel de situații. „Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm: Situația la nivel județean și național o cere”
Bugetul redus cu 30% și constrângerile impuse prin decizii guvernamentale influențează activitatea companiei Drumuri și Poduri Sibiu. „Am...
Actualitate
10 min de citit
Autor b.o.n.
acum 14 ore
Turul Ciclist al Sibiului: Restricții pe Transfăgărășan de Ziua Americii. Între ce ore nu se poate circula între Cârțișoara și Bâlea Lac
Turul Ciclist Sibiului (3-6 iulie), cea mai titrată competiție de ciclism din România și una dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit